Komentirajte na Indexu: Hoćete li uložiti u dionice Dinama?

Komentirajte na Indexu: Hoćete li uložiti u dionice Dinama?

Foto: Hina, montaža Index.hr 

SKUPŠTINA Dinama na prijedlog Izvršnog odbora kluba izglasala je jučer proces dragovoljne pretvorbe u dioničko društvo. Dva su glavna razloga, istaknuo je Zdravko Mamić - veliki rashodi udruge GNK, koja je prošlu godinu završila s knjigovodstvenim minusom od 90 milijuna kuna, te konstantno prozivanje kluba familijarnom prćijom.

"Evo vam sad dionice, pa kupujte. Idemo na tržište, a ako nam pretvorba ne uspije, to znači da su članovi našeg kluba i dragi bog odlučili da ostanemo udruga", govorio je jučer na Skupštini kluba Zdravko Mamić.

Odluka je prihvaćena jednoglasno, od strane 67 članova Skupštine. Proces dobrovoljne privatizacije sukladno Zakonu u sportu povjerili su svjetskoj revizorskoj kući PricewaterhouseCoo, koja će procijeniti vrijednost kluba u suradnji s odvjetničkom tvrtkom Hanžeković i partneri, Dinamovog skupštinara, Bandićevog i gradskog odvjetnika, ovršitelja i odnedavno kapitalca medijske industrije, Marjana Hanžekovića. U vrijednost kluba, bitno je istaknuti, ne ulazi vrijednost igrača jer to nije sukladno zakonima. Nakon što klub izradi elaborat o pretvorbi, mora ga prihvatiti povjerenstvo MZOS, pa je jasno da ovaj proces uvelike ovisi o kabinetu Vedrana Mornara. Također, Dinamo vjeruje da u proces ide kao partner Grada Zagreba, koji bi klubu mogao dati koncesiju na stadion Maksimir na dugogodišnje razdoblje, što bi onda bilo prikazano kao klupska vrijednost. Pretvorba Dinama, dakle, ovisit će io Gradu Zagrebu koji u prvom krugu upisuje i minimalno milijun kuna dionica.Teško je vjerovati da najistureniji čovjek Dinama Zdravko Mamić u ovu priču ide bez inicijalnih pregovora s Gradom, unatoč tvrdnjama Sandre Švaljek, da Zagreb najvjerojatnije neće sudjelovati u dokapitalizaciji kluba. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uključite se u raspravu: Koji je vaš stav o privatizaciji kluba, drugi put u njegovoj povijesti?

U drugom krugu pravo upisa dionica imaju članovi kluba, njih prema procjenama oko 12 tisuća. U trećem krugu dionice također kupuju članovi koji su upisali to pravo u drugom krugu razmjerno svojim uplatama, a bit e zanimljivo vidjeti tko će se javiti na poziv upisa u četvrtom krugu, gdje pravo kupnje imaju svi zainteresirani. No, ovdje se propisuje i mogućnost da netko od vjerovnika svoje dionice pretvori u tražbine pa će se jasno vidjeti je li Dinamo uzimao pozajmice, kolike i od koga.

U aktualnim vremenima teško je vjerovati da će u drugom i trećem krugu upisati sve dionice čiju će vrijednost procijeniti klub, a potvrditi MZOS. Temeljna cijena dionice bit će okrugla radi lakšeg upisa, ali nemoguće je u ovom momentu reći hoće li je klub procijeniti na 100 ili 500 kuna, odnosno na neki drugi iznos.

Hajduk je svoje dionice procijenio na 500 kuna jer je znao da će simbolični odaziv biti velik. Jesu li građani spremni uložiti u dionice Dinama, pitamo vas u Indexovoj anketi te tražimo vaše argumentirane stavove o privatizaciji kluba i pozadini iste, o kojoj ćemo u dogledno vrijeme očito mnogo diskutirati. Pojedine ćemo kao i uvijek objaviti u Indexovoj rubrici "Vaši komentari", a možete ih slati na adresu sport@index.hr kao i putem naše Facebook stranice.

 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara