Kouassi u Šangaju, Hajduku 1.6 milijuna eura: Navijači su očekivali više za miljenika

Kouassi u Šangaju, Hajduku 1.6 milijuna eura: Navijači su očekivali više za miljenika

Foto: nk hajduk

SHANGAI SIPG, koji je prošlu sezonu završio na petom mjestu kineske Super Lige i čiji je trener Sven-Goran Eriksson, novi je klub omiljenog Hajdukovog igrača Jeana Evrarda Kouassija, u koji krilni napadač iz Obale Bjelokosti prelazi za odštetu od 2.5 milijuna eura.

Hajduku od toga pripada oko 1.6 milijuna eura, jer iznos se dijeli  između kluba, igrača i menadžerske agencije koja ga je dovela u Hajduk.

Hajduk ostaje bez napasti s krila, ali otvara se prostor za Malokua

Kouassi je brzinom i okomitim prodorima po krilu bio možda najveća Hajdukove ofenzivna snaga. Tudor ga je forsirao na boku, jer zabijao je, ali nedovoljno za napadača da bi držao mjesto u špici, gdje su Maglica i Gotal, pa mu je za proljeće čak namijenio lijevi bok. Kao i toliki prije njega, odlazi prerano i za cijenu koja bi na ljeto mogla biti viša da je Hajduk nije u ovako teškoj financijskoj situaciji, te da je konkurentniji u Europi i HNL-u. S druge strane, Kouassijev odlazak daje prostor 18-godišnjem Elviru Malokuu, koji je na jesen htio otići iz kluba jer mu Tudor nije davao priliku.

Odšteta se dijeli 60:40 posto "u korist" kluba

Koliko je Hajduku bilo ključno prodati jednu od dvije najveće zvijezde momčadi i jednog od dva tržišno najpotentnija igrača, svjedoči što je išao ispod cijene, jer prema ugovoru s Kouassijem, iznos novca u njegovom transferu iz Hajduka dijeli se 60 naprema 40 posto u korist kluba.

Upravo takav, po klub nepovoljan omjer raspodjele novca prilikom prodaje igrača za kojeg je postojao stalan interes, ali bez zadovoljavajuće ponude, razlog je što se ovoliko "dugo" čekalo s njegovom prodajom, jer Hajduk ne dobiva cijeli iznos odštete, nego 1.6 milijuna eura.

Sušić nije prodan, pa je Kouassi išao "ispod cijene"

S obzirom da je izalazak iz minusa imperativ Hajduka, a već ukalkulirana prodaja Tina Sušića nije se ostvarila u ovom prijelaznom roku, kineski klub dobio je popust. Bili ostaju značajno oslabljeni, ali i korak bliže strateškom cilju: financijskoj stabilizaciji, odnosno "nuli".

Mnogi su se interesirali za 20-godišnjaka koji je u Hajduk došao prije točno dvije godine, ali ga klub ranije nije htio prodavati za manje od 3 milijuna eura.

Navijači su maštali o pustim milijunima za Kusu

Brojni navijači Hajduka misle kako je ovo prenizak iznos za odlazak jedne od zlatnih koka, s obzirom da se Kouassijeva prodaja u inozemstvo označena kao jedna od ključnih u hvatanju solventnosti, ali želje i kalkulacije navijača su jedno, a odnos ponude i potražnje za Kouassijem na tržištu, ovo što nude Kinezi.

Kouassijeva prodaja nije za usporedbu s Mamićevim izuvanjima iz cipela: Nije reprezentativac i igra u bitno slabijoj momčadi

Usporedbe s Mamićevim utapanjima njegovih igrača za puno veće iznose u ovom slučaju ne stoje, jer Kouassi nije reprezentativac svoje zemlje, niti je "Novi Drogba" bio na SP-u. Uz to, za razliku od Mamićevog kluba, koji barem prolazi pretkola europskih kupova, a naslove prvaka je prestao brojati, Kouassiju cijenu diktira što dolazi iz kluba koji ne može više od trećeg mjesta u nejakom HNL-u, dok mu se boravak u Europi svodi na pretkola do sredine kolovoza. Hajdukovci mogu na ovaj deal gledati s pozitivne strane; Kouassi je u Hajduk stigao kao slobodan igrač, pa je svaka zarada bonus.

Kinezi u pregovorima imaju još jedan adut zašto ne trebaju platiti više - Kouassiju ugovor s Hajdukom ističe sljedećeg ljeta. On sam došao je u Split da bi se prodao, a ne zato što ga, poput Reje, tamo "vuče srce". Uostalom, u Hajduk je stigao kao tinejdžer, nitko i ništa u nogometnom svijetu, a odlazi bogatiji za barem 800 tisuća eura.

Njemu se Hajduk isplatio: Odlazi s 800 tisuća eura, a prije dvije godine došao je za ništa i kao nitko

To je možda maštao, ali sigurno nije slutio kako je tako brzo ostvarivo, kada je u siječnju 2013. došao kod Krstičevića koji ga je poveo u Međugorje na pripreme, nakon što je napustio Moossou, svoj dosadašnji klub u domovini. Te jeseni pokušao je u Club Bruggeu, ali nije prošao probu. Njegov menadžer pričao je da ga želi i ambiciozni i bogati Monaco, koji je tada bio drugoligaš.

Kako bi Hajduk ipak zaradio više u budućnosti od Kouassija i kada ga više godinama ne bude u Splitu, predsjednik Brbić u Londonu s predstavnicima Shangaija pregovora o proviziji koju bi Hajduk dobio od njegovih budućih transfera. Kouassi je mlad, moderan i atraktivan igrač, pa će se sigurno i dalje prodavati.

Put Antalyje na pripreme

London tako drugu zimu zaredom postaje ključno mjesto Hajdukovog preživljavanja, jer prošle godine tamo je dogovorena prodaja Pašalića u Chelsea za 3 milijuna eura.

Ali, dok je on u Hajduku ostao do ljeta, kada ga je Chelsea proslijedio na posudbu u Elche, Kouassi ne bi ostao na posudbi u Hajduku, nego bi se odmah priključio novoj momčadi na pripremama u Antalyji. Sezona u kineskom prvenstvu ne igra se kao u Europi, nego tijekom jedne kalendarske godine. Počinje u veljači/ožujku i traje do prosinca, pa zato u Kini prijelazni rok još traje, a Kouassijev transfer se realizira nakon početka veljače.

Odlazi sa 104. rođendana Hajduka na 10. rođendan novog kluba

Kineski klub može registrirati pet stranaca, ali jedan mora bit s područja Azijske nogometne konfederacije, dok ih na terenu može biti najviše četiri, od kojih jedan također mora biti "iz regije".

Kouassija u jednom tri šangajska prvoligaša čeka jedino preostalo mjesto, jer tamo su ofenzivni veznjaci, Argentinac Dario Conca i Brazilac Davi, te švedski napadač Hysen, dok azijsku kvotu ispunjava Koreanac Kim Ju-Young.

Sufiks u imenu novog "Kusinog" kluba je skraćenica od Shanghai International Port Group, ali to je samo dva mjeseca staro ime. Prije nego što ga je promijenio zbog spozorskih razloga, zvao se Shanghai Dongya, ime koje je nosio od osnutka, "davne" 2005. godine.

Od 3. kineske do praga Azijske Lige prvaka

U deset godina od postanka, Shanghai Dogya prevalio je ogroman put; od 3. lige, pet godina u drugoj i konačno ulaska u prvu osvajanjem 2. mjesta u drugom razredu 2012. Iste godine, klub je napravio ono što je česta praksa u Kini, prodao ime sponzoru. Prije početka ove sezone to su napravila tri prvoligaša.

Navedena promjena, prodaja imena Zobon Grupaciji na tri godine, klub je donijela 30 millijuna yuana, što je oko 4 milijuna eura, ali pri tome je samo ime prve momčadi promijenjeno u Shanghai Tellace, dok se klub i dalje zvao Shanghai Dongya FC.

Shangai promijenjivog imena

Plasman u prvu ligu, značio je i porast vrijednosti imena klubu, pa 2013. postaje "Lučki radnik" za cijenu od oko 5.5 milijuna eura, ali se 2014. u prvenstvu natjecao pod imenom Shangai East Asia. Tu mu je 4. mjesto i Azijska Liga prvaka pobjeglo samo zbog golova u gostima u međusobnom omjeru s Shandong Lunengom, koji je imao isti broj bodova.

Prije početka sezone 2015. krenula je velika obnova momčadi. Spomenuli smo strance, od pet kojih su igrali prošle sezone, ostao je samo najbolji strijelac Hysen, a za trenera je došao spomenuti Eriksson, koji je prije toga u Guangzhou R&F dobio oko 3 milijuna eura za godinu i pol, ali nije uspio s vrha skinuti gradskog rivala Guangzhou Evergrande pod vodstvom Marcela Lippija.

Eriksson i Kouassi u lovi, Hajduk bliže nuli, ali siromašnijeg kadra

Novi Erikssonov početak ujedno će biti i onaj Kouassijev. Naravno, odvratno bogati Šveđanin ni blizu nije sretan novim angažmanom kao njegov novi igrač, koji je osigurao budućnost sebi i cijeloj obitelji. Hajduk je bliže pozitivi, ali činjenica je kako mu je igrački kadar ovom prodajom bitno oslabljen. Kouassijevim odlaskom od igrača koji "čine razliku" ostaju oporavljenik Milevski i Sušić, koji također čeka prvu priliku za transfer.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara