Kramarićev transfer u Leicester na čekanju zbog radne dozvole: Evo zašto je mora tražiti iako je iz EU

Kramarićev transfer u Leicester na čekanju zbog radne dozvole: Evo zašto je mora tražiti iako je iz EU

Foto: Guliver Image/Getty Images

TRANSFER Andreja Kramarića u Leicester ipak se još uvijek ne može realizirati, iako je sve dogovoreno, kako između klubova, tako i između igrača i njegovog novog poslodavca.

Kramarić je, prema pisanju engleskih medija, dogovorio plaću od 23 tisuće funti i ugovor od tri i pol godine, a transfer iznosi rekordnih 9.7 milijuna funti.

Radna dozvola, temeljni preduvjet igranja u Engleskoj

Ali, kako bi mogao zaigrati za Leicester, Kramariću treba ono što još nema - radnu dozvolu, koju mora imati kako bi ispunio kriterije "Home Officea", britanskog ministarstva koje je, između ostalog, zaduženo za useljeništvo.

Kako je i Kramarić na privremenom radu u Ujedinjenom Kraljevstvu, za njega također vrijede pravila i procedura za dobivanje radne dozvole za strance. Naravno, s obzirom na specifičan posao i veliki novac koji se u nogometu vrti, izgledno je kako će to biti formalnost.

Zašto je uopće došlo do zastoja nečega što se predstavljalo kao riješen posao?

Nogometaš mora imati 75 posto odigranih utakmica za reprezentaciju u posljednje dvije godine

Za sve nogometaše koji žele igrati u Engleskoj, a dolaze iz zemalja koje nisu članice EU, ako žele dobiti radnu dozvolu, vrijedi pravilo da moraju igrati najmanje 75 posto službenih (natjecateljskih) utakmica za svoju reprezentaciju u dvije godine prije datuma podnošenja prijave za radnu dozvolu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Također, kako bi Englezi zaštitili "domaću radnu snagu", odnosno uvozili samo nogometaše koji će kvalitetom doprinijeti tamošnjem nogometu, reprezentacija za koju nastupa podnositelj zahtjeva, ne smije biti ispod 70. mjesta FIFA-ine ljestvice.

Kramariću treba radna dozvola iako je iz EU, jer je Velika Britanija uvela ograničenja za uvoz radne snage iz Hrvatske, friške članice Unije

Naravno, Hrvatske je u gornjem domu FIFA-a, kao i što je članica EU, ali tek godinu i pol, pa zato za nju ne vrijede jednaka pravila kao i za zemlje s dužim stažem u Uniji. Velika Britanija je konkretno što se tiče Hrvatske, uvela ograničenja ulaska radnicima iz naše države do 2020 godine.

Taj limit formalno se odnosi i na Kramarića, koji je k tome odigrao tek četiri utakmice za Hrvatsku, pa ne ispunjava kriterij o "tri četvrtine" odigranih mečeva za reprezentaciju u protekle dvije godine.

Kramarić ima samo četiri nastupa za Hrvatsku, ali to ne znači da dozvolu neće dobiti

Ali, to ne znači da je transfer propao. Engleski klub prilikom dovođenja stranca podnosi zahtjev za izdavanje radne dozvole. Ukoliko se taj zahtjev odbije zato što igrač nema uvjete za radnu dozvolu, slijedi žalba Home Officeu, uz traženje da se dozvola odobri nakon što se u obzir uzmu u njoj ponuđeni argumenti.

Kada je riječ o mladim, perspektivnim nogometašima, što Kramarić (23) nedvojbeno jest, onda se to svakako navodi, kako u prvom podnošenju zahtjeva, tako i u eventualnoj žalbi na odbijenicu.

Leicester u zahtjevu za izdavanjem radne dozvole Kramariću ističe njegove vanserijske kvalitete

Leicester će u zahtjevu za izdavanjem radne dozvole Kramariću, napisati kako se radi o velikom talentu, već do sada dokazanom u svom poslu i koji za sada nema kvotu nastupa za reprezentaciju, ali će je steći u bliskoj budućnosti, upravo zbog svoje vanserijske kvalitete, zbog čega mu treba omogućiti pristup na britansko tržište rada, iako još uvijek ne ispunjava uvjete za to.

Razmatranje Leicesterovog zahtjeva je najranije sljedećeg tjedna, što znači da Kramarić ne može igrati za svoj novi klub ove subote protiv Aston Ville. Jasno, sigurno ne bi igrao tako brzo ni da je transfer već realiziran, ali dok ne dobije radnu dozvolu, na to nema pravo.

Englezi se čude Rijekinoj objavi zaključenja transfera, s Kantride odgovaraju: Istakli smo da će biti valjan kada dobije radnu dozvolu, ali to je formalnost

Englezi se čak i podsmijehuju Rijeci koja je objavila da je transfer zaključen prije nego što je Kramariću odobrena radna dozvola, jer formalno, ako je on ne dobije nakon žalbe, nema instance višeg, trećeg stupnja na koju se Leicester može žaliti i transfer propada.

Ali, Davor Sever, glasnogovornik Rijeke, objašnjava stav svog kluba: "Ugovor s Leicesterom je takav da mi nemamo pravo izlaziti s bilo kakvim objašnjenjima prije nego Andrej bude službeno predstavljen kao njihov igrač. Istina je da smo objavili da je ugovor potpisan, ali i da će biti službeno valjan kada dobije radnu dozvolu, što je stvar formalnosti."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara