Liverpoolovi navijači slave smrt Margaret Thatcher. I ne, to nije zato što je "iskorijenila huliganizam"

Margaret Thatcher na stadionu Hillsborough, nakon što je tamo 1989. krivnjom policije poginulo 96 navijača Liverpoola. Thatcher i njena Vlada zataškali su odgovornost snaga sigurnosti, iako su sve kasnije istrage pokazale to.

Foto: AFP

MARGARET THATCHER, prva žena u povijesti Velike Britanije koja je postala premijerka, umrla je jučer u 87. godini od srčanog udara.

Smrt žene koja je suvereno i nemilosrdno vladala zemljom od 1979. do 1990., u toj zemlji izazvala je podijeljene reakcije. Uostalom Thatcherici su za života mnogi eminentni britanski glazbenici (Elvis Costello, Morrissey, Exploited), pjevali pjesme koje slave i prizivaju njenu smrt, pa ne čudi da su se na mnogim mjestima Ujedinjenog Kraljevstva, koja su patila od njene (straho)vlade, povodom smrti omražene liderice ljudi skupili kako bi joj "plesali na grobu".

Pola zemlje je oplakuje, druga polovica njenoj se smrti raduje

Dok će njeni obožavatelji slaviti konzervativnu Thatchericu kao osobu koja je radikalnim ekonomskim mjerama spasila imperij koji je 70-ih činilo se bespovratno bakrotirao, jednako brojni mrzitelji, slave odlazak "babaroge", koja je njihovim, gradovima, pokrajinama i zajednicama ostala simbol propasti, gubitka poslova, državnog nasilja, siromaštva, nakon čega je došao porast kriminala i stagnacija, od koje se ti krajevi do danas nisu oporavili.

"Svi ćemo slaviti kada Margaret Thatcher umre", još prošle godine iz sveg glasa pjevaju navijači Redsa na melodiju slavljeničke "For he´s a jolly good fellow", veselo skačući, kao što možete vidjeti na ovoj snimci:

Za Thatcher ne tuguju sjever i sjeveroistok Engleske, kao i Merseyside, dijelovi zemlje i središta djelatnosti na koje se premijerka žestoko okomila: industrije i rudarstva. Rudarske sindikate, odlično organizirane i s tisućama radnika, koji su se žestoko sukobljavali s policajcima koje je premijerka poslala da ih izbace iz tvornica i rudnika koje su čuvali od zatvaranja, premijerka je stvaljala u isti rang s IRA-om.

Zašto Liverpool mrzi Margaret Thatcher i 23 godine nakon što je otišla s vlasti?

Margaret Thatcher ne vole u Sheffieldu, Manchesteru, ali možda najviše u Liverpoolu, gradu koji je strašno propao u premijerkinoj eri i prema kojem ona nikad nije skrivala netrpeljivost. Mnogi građani Liverpoola reći će kako je vladavina kontroverzne Thatcher opustošila nekad jedno od najvećih industrijskih i lučkih središta Kraljevstva.

Uništenje njihovog grada i odnos Thatcherice prema njemu, mnogim građanima Liverpoola i navijačima istoimenog kluba, poslužilo je kao dokaz zašto premijerka u predzadnjoj godini svog trećeg, posljednjeg mandata (1989.), nije napravila ništa kako bi se rasvijetlila tragedija na stadionu Hillsborough, kada je prije i na samom početku polufinalne utakmice FA Kupa između Liverpoola i Nottinghama, zbog policijskih propusta na tribinu pušteno previše navijača, zbog čega je nastao stampedo u kojem je poginulo 96 navijača Liverpoola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijerka zataškala policijsku odgovornost za 96 mrtvih na Hillsboroughu!

Thatcher, koja je četiri godine ranije, nakon što su navijači Liverpoola na finalu Kupa europskih prvaka, izazvali tragediju na Heyselu u Bruxellesu (39 poginuli, većinom navijača Juvetusa), objavila rat engleskim huliganima jer sramote zemlju, ostala je bešćutna na pomor navijača Liverpoola u najvećoj tragediji na stadionima u britanskoj povijesti.

Njena vlada prihvatila je izvještaj policije Južnog Yorkshirea, kojim se sa snaga sigurnosti skida sva odgovornost, a 96 navijača Liverpoola praktički su samo proglašeni za svoju smrt. Kasnije istrage pokazali su da je policija kriva za tragediju, kao i da Thatcher i njena Vlada nisu napravili ništa da se istina sazna i krivci za smrt 96 navijača Liverpoola kazne. Zbog svega toga, a ne zbog toga što je "stala na kraj huliganizmu", navijači Liverpoola, ali ne samo oni, pozdravili su vijest o smrti Margaret Tahtcher.

Margaret Thatcher NIJE "stala na kraj huliganizmu": Njene ograde i zapreke protiv huligana ubile su na desetke ljudi!

Što se tiče Hrvatske, posebno je bitno razotkriti kod nas obavezno ponavljanu zabludu u svim raspravama o navijačima, kada se kao uzor za rješenje tog problema kod nas, navodi Margaret Thatcher, koja je "iskorijenila huliganizam u Engleskoj". To naprosto nije istina; pod njenom vladom huliganizam se sa stadiona samo prebacio na okolnje ulice, pubove i odmorišta autoputeva, a upravo je Hillsborough tragičan pokazatelj promašenosti njene borbe protiv huligana.

Veliki broj poginulih na tom stadionu, život je izgubio upravo zgnječen uz ograde i zapreke, koje su na tribine postavljene u sklopu borbe protiv huligana. Nakon katastrofe u Sheffiledu, te zapreke i ograde uklonjene su s engleskih stadiona.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara