Lucija Zaninović osvojila Grand Prix u Astani: "Ovo je znak da idem u dobrom smjeru"

Foto: S.D.

HRVATSKA taekwondo reprezentativka Lucija Zaninović stigla je do novog velikog rezultata osvojivši zlatno odličje na "grand prix" turniru u Astani, a tom je pobjedom stigla i do velikih 40 bodova u borbi za Olimpijske igre u Rio de Janeiru 2016.

Prva je to medalja za hrvatski taekwondo na jednom od "grand prix" turnira u novom formatu koje je ove godine pokrenula svjetska taekwondo federacija. Naime, 30 najboljih svjetskih sportaša i sportašica u osam olimpijskih kategorija (četiri muške i četiri ženske) godišnje imaju tri "grand prix" turnira G4 kategorije koji nose isto bodova koliko i naslov kontinentalnog prvaka, a na koncu godine je i finalni "grand prix" turnir gdje će pozivnicu dobiti samo osam najboljih u svakoj olimpijskoj kategoriji i koji nosi čak 80 bodova.

"Sretna sam i zadovoljna sa osvojenim zlatom. To je pokazatelj da mi forma ide u dobrom smjeru. Nije bilo lako, 42 cure u svakoj kategoriji. Pripremili smo se koliko smo mogli, pokazalo se uspješno. Kratko ću odmoriti i za mjesec dana nastupam na Grand Prixu u Manchesteru. Nadam se da ću biti zdrava", rekla je Lucija.

Uvedene su i novčane nagrade pa tako prvo mjesto nosi 5000 dolara, drugo 3000 dolara, a treće 1000 dolara. Konkurencija je strahovito jaka jer se u jednoj olimpijskoj kategoriji spajaju dvije susjedne kategorije tako da na putu do odličja gotovo u svakom kolu treba pobjediti nekoga od osvajača odličja na svjetskim i eruopskim prvenstvima.

Članica splitskog Marjana na putu do zlata i naslova pobjednice u kategoriji do 49 kilograma upisala je četiri pobjede od čega dvije na zlatni bod i finalnu sa samo jednim bodom razlike. Dovoljan podatak koliko je konkurencija izjednačena i kako nijanse odlučuju o pobjednicima. U prvom kolu je slavila protiv Mađarice Ivett Gonde, u drugom protiv domaće predstavnice Aldangorove, u polufinalu protiv Wan Ting Lin iz Tajvana da bi u finalu s tijesnih 1-0 porazila Korejku Kim.

Prvog dana natjecanja nastupili su i Vedran Golec te Iva Radoš iz zagrebačkog Jastreba i Metalca. Goleca je zaustavio odlični Bjelorus Sila rezultatom 9-3, a Ivu Radoš Turkinja Cansel Deniz sa 2-1.

Drugog dana na tatami će Marina Sumić i Petra Matijašević koje će međusobno odmjeriti snage u kategoriji do 67 kilograma već u prvom kolu, te Stipe Jarloni u kategoriji do 58 kilograma.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara