Mamić na skupštini Dinama poručio ZZD-u: Malo ste se zajebali

Mamić na skupštini Dinama poručio ZZD-u: Malo ste se zajebali

Foto: Nenad Dugi / Cropix

DINAMO je u 2012. godini poslovao s dobitkom od 14,217,778 kuna. Prihodi kluba iznosili su 178, a rashodi 164 milijuna kuna. Višak je 14 milijuna 215 tisuća 778 kuna, objavio je Dinamov izvršni predsjednik Zdravko Mamić pred 53 od 76 skupštinara kluba.

"Povraća mi se od skupštinara koji nisu došli, umjesto da obuku najbolje odijelo"

"To što ih čak 23 nisu došli je sramota od koje mi se povraća. Skupštinu imamo jednom godišnje i uvijek s dobrim vijestima. Umjesto da za tu prigodu izvuku najbolje odijelo, njih nema." ogorčen je izvršni predsjednik neispunjavanjem obaveza gotovo trećine skupštinara.

Ali, pogled na bankovni račun liječi Mamićeve duševne boli. Objasnio je kako je bankovno stanje još bolje od onog kako zvuči: "Amortizacija igrača je 30 milijuna kuna, što znači 4 milijuna eura na računu, dakle rezultat je puno bolji od tih 14 milijuna kuna plusa."

"Iza nas je jedna od najuspješnijih godina u povijesti Dinama"

"Rezultatski, 2012. bila je jedna od najuspješnijih u povijesti Dinama: Klasika, dupla hrvatska kruna i ono što baš nije klasika, igranje u Ligi prvaka." podsjetio je na sportska dostignuća. O još jednom rezultatskom debaklu u LP-u, naravno nije bilo ni riječi.

Transferi su dakako nužnost: "Milana Badelja smo transferirali u HSV, što nije bilo lako, jer smo mu ponudili jedan od najizdašnijih ugovora u povijesti kluba. Ali, on to nije htio, pa smo bili prisiljeni na transfer jer bi na ljeto 2013. bio slobodan igrač. S obzirom da govorimo o 2012. godini, nećemo govoriti o transferima Vide i Kovačića, jer oni su prodani u 2013. godini."

"Svjesno smo redizajnirali momčad i ubacili našu djecu"

"Zahvalili smo Pokrivaču, Alispahiću, Carrascu. Svjesno smo krenuli u redizajn i ubacili svoju djecu - Halilovića, Bronića, Kolara, Šimonovića. Tako nije bilo nikad u povijesti, ali smo svjesno ušli u to, jer imamo osam bodova prednosti i samo 14 utakmica do kraja sezone. Naši mladići su jamac budućnosti, a kada do ljeta vidimo što nam fali, reagirati ćemo na tržištu.

Čestitam osmu uzastopnu titulu prvaka Hrvatske, rekao je Mamić skupštinarima, a oni uzvratili pljeskom."

"Osmu uzastopnu titulu proslavit ćemo semaforom sa San Sira i kapelicom lijepšom i bogatijom od Hajdukove"

Mamić se pohvalio i kapitalnim zahvatima i ulaganjima ispod južne tribine, gdje će Dinamo na dvije etaže dobiti najsuvremenije prostorije za rehabilitaciju, odmor i razonodu igrača. Ali, njemu je od toga draža "Kapelica Svetog Josipa, jedini ćemo imati tako nešto. Hajduk ima nešto slično, ali ne tako lijepo i bogato."

Iznad ušminkane i osuvremenjen unutrašnjosti juga, zabljesnut će novi semafor: "Za tjedan dama imat ćemo na južnoj tribini novi semafor, kakav je na San Siru."

"Dinamo hrani hrvatski nogomet i proizvodi 330 obroka dnevno"

Osim semafora i welness & spa resorta na jugu, punom parom radi i nova klupska kuhinja, "koja svaki dan proizvede 330 obroka."

Mamić je posebno ponosan na postignuća Dinamove omladinske škole, kojoj je na čelu Romeo Jozak: "Irski savez ponudio je Romeu Jozaku 350 tisuća eura godišnje i ugovor na četiri godine, kako bi preuzeo njihove mlade selekcije. Međutim, i mi smo u tim pregovorima imali adute i ponudili smo Jozaku poboljšani ugovor i on će i dalje voditi Dinamovu omladinsku školu."

Proizvod te omladinske škole je da "Dinamo hrani hrvatski nogomet i u reprezentaciji Hrvatske je 14 igrača poniklih u Dinamu."

"Irci šefu Dinamove omladinske škole nude stotine tisuća eura, a od Dinama klubovi HNL-a dobivaju milijune kuna"

Međutim, ne završava sva zarada od Reala na Maksimiru i Kovačića u Interu: "Od Dinamovog plasmana u Ligu prvaka, svaki hrvatski klub dobije pola milijuna kuna, a od sljedeće godine i po milijun kuna."

Zoran Mamić je nadopunio: "Zahvaljujući našim europskim rezultatima, Hrvatska je dobila četvrto mjesto u europskim kupovima, dakle četvrti klub u Europi, a naš prvak preskočio je jedno pretkolo."

"Bili bi još bolji, ali ne možemo - nikad nismo bili gore gaženi, nego što smo trenutno, u sprezi politike, medija i najgorih kriminalaca"

"Zašto ne možemo biti bolji?" zapitao se stariji Mamić i krenuo objašnjavati: "Nikad Dinamo nije bio gažen i protjerivan kao što je u Hrvatskoj državi, ni u komunizmu. Nevjerojatno je kako nam vlasti sve čine da nas uguše. I to sve u sprezi politike, medija i najgorih kriminalaca."

"To što oni rade, to se zove akcija "Spaljena zemlja". Nikad nijedna vlast nije čistila kao što ova čisti po ideološkoj osnovi. Naravno da su krenuli od HNS-a i GNK Dinama. Vidimo što se događa s HOO-om i to u trenutku kada je reprezentacija bila na Euru, Dinamo je najbolji u Europi, a olimpijci se iz Londona vraćaju s najviše medalja."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Fantomskom "Našem Hajduku" pandan je trebao biti "Zajedno za Dinamo", ali malo su se zajebali"

Krenulo je tada klasično mamićevsko obračunavanja s "crvenim i zelenim vragovima", iako su prvi na tapetu oni "bili": "Izmislili su fantomsku udrugu "Naš Hajduk", kojoj su dali da od uglednih SDP-ovaca izaberu članove NO Hajduka, koji sada u tom klubu odlučuje o svemu, iako nema uporište ni legitimitet. Pandan toga trebao je biti "Zajedno za Dinamo", ali tu su se malo zajebali. "Jedan član, jedan glas", govore, ali pogledajte, masovno se u Dinamo učlanjuju oni koji imaju zabrane dolaska na utakmice. To je sprega politike i kriminala, koja je formirala "hobotnicu", kojoj su centri u Draškovićevoj i ZZD-u, a novinarske redakcije povezane s njima, ispaljuju topovsku đulad."

"Ali, neće, neće srušiti tri naše svetinje: Obitelj, vjeru i Dinamo!", Mamić lupajući šakom od govornicu

"Kada vidimo kakav se pogrom sručio na Dinamo, pitam se kako smo živi?" uzdahnuo je skrušeno Mamić pred skupštinarima, ali samo skupljajući snage za novi glasni obračun:

"Ali, neće, neće srušiti tri naše svetinje: Obitelj, vjeru i Dinamo!" uzviknuo je Mamić lupajući šakom od govornicu.

Na njegovo izlaganje nije bilo nikakvih pitanja.

Tica: "U Dinamo se učlanjuju prigodno, kako bi rušili klub"

"Znate tko je naš najveći sponzor i što bi nam trebalo pisati na prsima? Inozemni transferi." poručio je Ivan Tica, bivši direktor Dinamovog marketinga, a danas skupštinar.

"Dinamo nema nijednog sponzora koji plaća više od 300 tisuća kuna, dok Benfica samo od članstva zaradi 13 milijuna eura. Dinamu godišnje članarine doprinesu 500 tisuća kuna. Da ne spominjemo Barcelonu koja od članstva ima godišnji prihod od 31 milijuna eura." rekao je Tica i objasnio je zašto je kao primjer uzeo upravo Benficu:

"Oni koji se zalažu za načelo "Jedan član - jedan glas", kao primjer uzimaju Benficu, ali tamo nema svaki član jednako "težak" glas. Oni koji su članovi kluba 20-ak godina, "vrijede" 50 glasova, dok oni koji se učlane prigodno, ili plate samo jednu članarinu, njihov glas vrijedi jedan glas. To bi morali znati oni koji se u Dinamo učlanjuju prigodno, kako bi rušili klub."

Založio se za djelomičnu primjenu "Beficinog modela": "Da članovi uprave, Skupštine i NO-a morali bi platiti veću članarinu, kako bi i tako pomogli svom klubu.

Mirko Gjurašin, predsjednik Nadzornog odbora, objavio je Dinamo u prošloj godini poslovao zakonito, "što može služiti na čast svima u klubu".

Mamić i Svetina: "Izmjene Zakona donose se kako bi Mamića i vrh HNS-a izbacili iz sporta"

Tomislav Svetina, glavni direktor kluba poručio je "Spremno ćemo dočekati sportsku inspekciju.", ali dodao ono što će kasnije reći i Mamić, kako su izmjene Zakona o sportu donesene kako bi se Zdravko Mamić i vodstvo HNS-a izbacili iz sporta.

Mamić je tada napomenuo da i Dinamo od 1. travnja uvodi fiskalne blagajne i zamolio uglednog zagrebačkog odvjetnika i člana Skupštine, Marijana Hanžekovića, da pred skupštinarima kaže je li po Zakonu o sportu ili Zakonu o sportskoj inspekciji, on ili itko u Dinamu, u sukobu interesa:

Odvjetnik Hanžeković: "U Dinamu nema sukoba interesa, a kao udruga ne može plaćati porez na dobit"

"Nikakav primjer sukoba interesa nisam pronašao u poslovanju Dinama." objavio je Hanžeković i objasnio zašto Dinamo ne mora plaćati porez na raskošne transfere igrača:

"Udruge ne plaćaju porez na dobit, jer ne mogu ni dijeliti višak. Ako sportske organizacije kao udruge nemaju vlasnike, onda višak prihoda ostaje udruzi, kako bi se koristio za djelatnosti udruge. Mislim da kada bi drugi klubovi u Hrvatskoj funkcionirali kao Dinamo, da bi Hrvatskom sportu bilo puno bolje."

Mamić: "Isterao sam poreznike koji su rekli da smo dužni 40 miljuna kuna poreza"

Mamić je skupštinare upoznao s tim kako je "otpravio" poreznike, koji su utvrdili, nakon prethodnog riješenja po kojem je Dinamo "čist", da je njegov klub dužan 30 milijuna PDV-a, što bi s kamatama bilo oko 40 milijuna kuna.

"Isterao sam poreznike koji su rekli da smo dužni 40 milijuna kuna poreza, i to nakon pritiska predsjednika države i premijera. Angažirali smo najuglednije revizorske i konzultantske tvrtke, koje su utvrdile da ne možemo biti dužni. Dva puta smo oborili ovo riješenje, ali su nakon toga ipak odlučili da moramo platiti barem nešto - 17 milijuna kuna, od čega su 6 milijuna kuna kamate. Taj iznos platio sam na Badnjak. To ne postoji što nama rade, da jednoj udruzi naplaćuješ porez na dobit! To je jedan permanentan mobing kojem smo izloženi."

"Dinamo plaća poreza kao svi ostali klubovi zajedno, jer nitko od njih ništa ne plaća, jer ništa nemaju!" poručio je na kraju svog izlaganja Mamić.

Jurčić novi član skupštine: "Kruno je legenda Dinama i mjesto mu je u tom tijelu"

Da je u Dinamu kratak put od pukovnika do pokojnika i natrag, odavno je jasno, a ako se itko u to uvjerio, onda je to Kruno Jurčić, koji je u trećem trenerskom povratku u klub, kooptiran u skupštinu. Mamić je objasnio: "Kruno Jurčić je odavno legenda Dinama. Govorimo o čovjeku koji je za klub igrao u Ligi prvaka, a zatim ga u to natjecanje jednom uveo kao trener i dva puta ga vodio tamo, tako da mu je sigurno mjesto u skupštini."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara