Mamićev "zlatni" dečko i dobar posao u Milanu

Mamićev "zlatni" dečko i dobar posao u Milanu

Foto: Getty Images/Guliver Image

MARCELO BROZOVIĆ će, ako se ne dogodi nekakav čudesan obrat, postati novi igrač Intera. Bit će zaslužan za najveći transfer Dinama nakon prelaska Matea Kovačića u siječnju 2013. godine baš u - Inter.
 


 
I dok u Hajduku sad već tjednima pričaju o odlasku Tina Svena Sušića u Inter, a sam igrač samo što nije Rivom prošetao u dresu Nerazzurra, ako ćemo se malo šaliti, Dinamo je sve sredio u dva dana. Barem što se tiče onog dijela koji je izašao u javnost. U petak se pojavila informacija da Inter nudi osam milijuna za Broza, u subotu je igrač otputovao u Milano, a u nedjelju je s tribina Giuseppe Meazze gledao poraz svog novog kluba od Torina.
 
Ostaje samo pitanje da li će biti formalno na posudbi na San Siru do ljeta pa će onda transfer biti realiziran, a uz spomenutih osam milijuna Modrima bi trebalo ići i 25 posto od idućeg transfera.
 
"Zaključili smo jako dobar posao", rekao je Zoran Mamić i zapravo rekao dosta toga.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Marcelo Brozović dobar je igrač, odličan za HNL prilike. Imao je tu sreću da igra u Dinamu, a ima tu sreću i da već duže vremena igra u reprezentaciji. Mada, ako ćemo i posumnjati da je lakšim putem došao do nacionalnog dresa, realno svojim izvedbama u njemu nije baš ostavio prostora da mu se to spočitava.
 
Dugi korak, pluća maratonca, dobro postavljanje i čitanje igre, kao i njen pregled, glavne su odlike ovog polivalentnog veznjaka, uz sasvim solidan, ali ne spektakularan udarac. Moderni je igrač "germanskih" karakteristika, sve ono što tako voli Niko Kovač, kojem je Marcelo bio omiljeni član mlade reprezentacije, a već sad je nezaobilazan član njegove A vrste.
 
U HNL-u je često ostavljao dojam dominacije, baš iz razloga što su karakteristike "pluća" i motoričnosti u domaćoj ligi i dalje dosta raritetnije nego u velikom dijelu drugih europskih liga. Sad, međutim, dolazi na scenu gdje sve to što mu je dosad donosilo isticanje na terenu postaje, recimo tako, uobičajeno. 
 
I iako je dosad malokad razočarao svojim izvedbama, treba reći da je najbolje partije pružio kad je Dinamo dominirao. U reprezentaciji nije razočarao, ali ni oduševio nečim osim onim što oduševljava Niku Kovača. Dolazak na veliku scenu velika mu je prilika, ali i veliki zalogaj, i zato se može reći da su Mamići zaključili, za sebe, dobar posao.
 

 
Osam milijuna eura je pozamašna svota novca za igrača čija se karijera gradi na tome da "nije razočarao". Dinamo je, i s njim u sastavu, nebrojeno puta razočarao u ogledima s kvalitativno jednako snažnim ili tek nešto snažnijim suparnicima, a često je i Brozova veza znala "nestajati" u tim ogledima. Sve to također sugerira da Inter za osam milijuna ne kupuje gotov proizvod, već dobar "22-godišnji materijal", za kojeg će trebati dobro odvagnuti je li defenzivni, ofenzivni, centralni, lijevi ili desni vezni.
 
No, valjda na San Siru znaju što rade, kao što su svojedobno znali i Mamići kad su od Brozovića napravili najskupljeg igrača što se tiče transfera unutar HNL-a, a i jednog od najskupljih Dinamovih ulaznih transfera u povijesti. U više-manje antologijskom načinu razmjene igrača s Lokomotivom Brozovića su pustili u Lokomotivu pa ga kupili za nešto više od 2 milijuna eura. Respektabilno, zaista, uz dužno poštovanje Marcelu.
 
Na Kajzericu stigao za 300 tisuća eura, a otišao za 14 milijuna kuna + PDV

Marcelo Brozović je iz Lokomotive u Dinamo prešao u ljeto 2012., nakon što je zabio Rijeci i asistirao u pobjedi Lokosa nad Hajdukom. Kolo kasnije asistirao je dvaput protiv Slaven Belupa, a onda ga je kupio Dinamo, u tjednu pred gradski "derbi" s Lokomotivom.

Velika bura digla se nakon objave navodnog financijskog izvješća Lokomotive za 2011. i 2012 godinu. Marcelo Brozović je prema tom dokumentu, dva puta "prodan" iz Lokomotive u Dinamo, za ukupno 18.2 milijuna kuna.

Iz Lokomotive su za Index objasnili kako je Brozović Dinamu prodan samo jednom. Svojoj "filijali" je Dinamo za Brozovića platio 14 milijuna kuna + PDV.  Lokomotiva ga je kupila od Hrvatskog dragovoljca za 300 tisuća eura 2011. godine.

Što je Brozović donio Lokomotivi?

"Sagradili smo možda najbolji teren s umjetnom travom u Hrvatskoj, sanirali dotrajale svlačionice, sagradili zgradu uprave i uredili terene s prirodnom travom. Opremili smo teretanu, ambulantu, vip prostore i tako u Kajzericu uložili 11 milijuna kuna od tog transfera. A sve to je imovina i vlasništvo Grada Zagreba.

Konačno smo stvorili pristojne uvjete za trening i razvoj mladih nogometaša. Prije Brozovićeve prodaje, ljudi su dolazili na Kajzericu loviti zečeve, a sada trenirati nogomet u odličnim uvjetima", rekao nam je tom prilikom izvršni direktor Lokomotive Dennis Gudasić.

S Brozovićem u glavnoj ulozi zaključen je tada, dakle, jako dobar posao za Lokomotivu. Zaključen je s njim sada i jako dobar posao za Dinamo, naročito za Mamiće. Tek ćemo vidjeti hoće li i u Interu moći reći isto.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara