Mamiću prijeti tri godine zatvora: "Ovo je politički slučaj, Zdravko je navikao na smicalice"

Mamiću prijeti tri godine zatvora: "Ovo je politički slučaj, Zdravko je navikao na smicalice"

Foto: Petar Glebov/Pixsell; Davor Pongračić / Cropix; Index
Video: Soundset

ZDRAVKO MAMIĆ prenoćio je u policijskoj postaji zbog vrijeđanja ministra Željka Jovanovića na nacionalnoj osnovi te poticanja na mržnju. Prijeti mu tri godine zatvora. Potvrdio je to njegov odvjetnik Mate Matić, koji je dodao kako će Mamić sutra biti prebačen za Županijski sud u Zagrebu

"Ovo je politički slučaju, nema drugog predznaka. Neprihvatljivo je da se medijima dopušta unaprijed govoriti o kaznenom djelu mržnje. Zamjeram istup predsjedniku države i kolegama koji daju svoja viđenja o predmetu", rekao je odvjetnik Mate Matić.

Matić: Ovo je politički slučaj, Zdravko je navikao na smicalice

"Ovdje se radi o nekoj vrsti uvrede, ali slične ili možda još i gore uvrede su se dogodile i sa druge stane. I to ne tako davno. Zato što netko ima imunitet ne može se ponašati kako se ponaša", dodao je.

"Kako je Zdravko? Navikao je on na smicalice. Revoltiran je što mora prenoćiti jer ima obiteljskih obaveza  Sam način postupanja je neprihvatljiv jer moraju postojati neki jaki subjektivni elementi za kazneno djelo", završio je.

Drugi Mamićev odvjetnik, Ante Madunić, samo je u prolazi dobacio: "Što može očekivati Mamić? Smrtnu kaznu strijeljanjem ujutro u šest i pol."

Odvjetnik: "Radi se o jednoj rečenici izrečenoj u afektu"

Inače, izvršni dopredsjednik Modrih priveden je na Maksimiru nešto prije 17 sati. Član IO -a HNS -a i gazda Dinama prekršio je nekoliko zakona istupom u kojem je i na nacionalnoj osnovi izvrijeđao ministra Željka Jovanovića. Kaznenu prijavu temeljem koje je Mamić priveden podiglo je Državno odvjetništvo RH (DORH).

Mamić je u Heinzelovoj okupio neke od najboljih odvjetnika u državi. Stigli su Ante Madunić, Jadranka Sloković, a onda i Mate Matić koji je po dolasku novinarima rekao: "Zaista smo daleko došli ako ćemo u demokraciji ljude zatvarati za izrečenu rečenicu. Nisam siguran da je to dobro. Pitanje je radi li se o kršenju zakona ili je izrečen jedan stav u revoltu. Pitanje je namjere", rekao je Matić.

"Ipak se radi o jednoj rečenici koja definitivno ne nanosi nikakvu posebnu štetu, ako ne damo tome poseban značaj. Ovdje se tome želi dati poseban značaj očito zbog imena i prezimena Zdravka Mamića. Mislim da to neće biti dobro i to je dalo puno veće tenzije od onih koje je objektivno treba u njima sagledavati", dodao je.

Dinamo: Mamić nije priveden, na obavijesnom je razgovoru

Inače, iz Dinama su odbili komentirati uhićenje Zdravka Mamića. Istaknuli su tek kako mogu potvrditi da je izvršni dopredsjednik priveden u policijsku postaju. Naknadno su objavili priopćenje:

"Službeno potvrđujemo da je izvršni predsjednik Zdravko Mamić na obavijesnom razgovoru u Heinzelovoj. Dakle, da nije priveden kako prenosi većina medija. GNK Dinamo će iznijeti klupski stav kada bude raspolagao s punom informacijom."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zdravko Mamić priveden je zbog kršenja članka 325. Kaznenog zakona koji zabranjuje javno poticanje na nasilje i mržnju. Zbog govora mržnje Mamiću prijeti do tri godine zakona.

"Tko putem tiska, radija, televizije, računalnog sustava ili mreže, na javnom skupu ili na drugi način javno potiču ili javnosti učine dostupnim letke, slike ili druge materijale kojima se poziva na nasilje ili mržnju usmjerenu prema skupini ljudi ili pripadniku skupine zbog njihove rasne, vjerske, nacionalne ili etničke pripadnosti, podrijetla, boje kože, spola, spolnog opredjeljenja, rodnog identiteta, invaliditeta ili kakvih drugih osobina", stoji u prvom stavku članka 325. Kaznenog zakona RH.

"On mrzi sve što počinje s "hrvatski" - prosvjeta, nogometni klub Dinamo, olimpijski odbor, akademija znanosti i umjetnosti, nogometni savez... ima krvna zrnca koja pretežu na onu stranu koja mrzi sve hrvatsko.Iz njegovih očiju šiklja krv, a kada se nasmije, vidite samo zube spremne na klanje... On je uvreda za hrvatski um, hrvatski mozak i hrvatskog čovjeka... Zamislite da čovjek koji je Srbin, koji nikada nije radio u prosvjeti i sportu, osim što je bio dizač "tegova", je ministar tako važnog resora. I to daš čovjeku bez ikakvog iskustva i s takvom hrvatomržnjom... On je najveći Hrvatomrzac poslije Khuena Hedervaryja..." uvrede su koje je Mamić sasuo na račun Jovanovića.

> HOO: Mamić krši sva načela Olimpijske povelje; Savjet za nacionalne manjine traži sankcije!

> Ministar Maras objavio bojkot: "Mamić je sramota za Dinamo i Zagreb"

> "Odstranite Mamića": Prijeti mu tri godine zatvora!

> I predsjednik ustao protiv Mamića: Ovo je zloćudno agresivno prema svim Srbima!

> Milanović o Mamiću: To je taj novi HDZ!

> Zdravko Mamić: Jovanović je Srbin krvavih očnjaka i hrvatomrzac!

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara