Marić dobio tužbu protiv UEFA-e i 750 tisuća kuna: "Mnogi su mi se smijali"

Foto: Hina

OPĆINSKI sud u Daruvaru presudio je u korist Brune Marića u parnici koju je hrvatski nogometni sudac pokrenuo protiv UEFA-e tražeći milijun eura odštete zbog duševnih boli i štete koju mu je na karijeri ostavila optužba za namještanje utakmica.

Presuda je još nepravomoćna, a sigurno je kako će obje strane žaliti.

> Odvjetnik koji je pobijedio UEFA-u: Ova presuda baca novo svijetlo na stanje u HNS-u, sve je počelo s Marićem

Bruno Marić izrazio je zadovoljstvo presudom:

"Mnogi su se smijali mojoj izjavi s početka ovog slučaja, kad sam rekao da mi je važna isprika UEFA-e, a ne novci. I danas kažem da mi je najvažnije što je UEFA proglašena krivom za ono što su učinili meni i mojoj obitelji. Ovime smo pobijedili UEFA-u koja je mislila da je nedodirljiva i njihove službenike koji misle da ljudima mogu raditi što žele", poručio je.

Najavio je kako će dio novca koji će mu biti isplaćen usmjeriti prema "onima kojima je potreban".

Sud je presudom odredio da UEFA mora platiti 750 tisuća kuna na ime odštete Mariću, a on u roku od 15 dana treba podmiriti troškove suđenja u iznosu od 441.781 kuna.

Marića je 2010. godine u sjedištu Hrvatskog nogometnog saveza u Rusanovoj ispitivao Robin Bokšić, bivši istražitelj UEFA-e, zbog sumnje da je sudjelovao u namještanju utakmice Hrvatskog kupa 2009. godine između Dinama i Hajduka. Bio je to nastavak istrage koja je krenula iz Njemačke nakon presude "kralju namještanja" Anti Šapini.

Marić odbio nagodbu

U spisima njemačkih istražitelja našla su se imena braće Mamić i Brune Marića, ali umjesto da slučaj do kraja istraže policija i USKOK, sve je prepušteno HNS-u čiji bi čelnici radije "pojeli govno" nego priznali da je bilo namještanja.

"Prepuštanje istrage namještanja utakmica HNS-u bila je pogreška. Istraga se morala provesti do kraja jer bi onda Bruno mogao jasno reći da je čist. Ovako se čini da je cijela priča zataškana", ustvrdio je Marićev odvjetnik prije prvog ročišta, od kojeg je prošlo dvije godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marić je zato odlučio oprati ime sudskim putem, od UEFA-e traži milijun eura, kako je rekao, ne zbog novca već kako bi poslao poruku jer "što je UEFA-i 100 000"... Michel Platini odbio se pojaviti na sudu kao svjedok, više puta iako je baš tada posjetio Zagreb. UEFA je ponudila Mariću nagodbu od desetak tisuća eura, ali Marić i njegov odvjetnik glatko su ju odbili.

Marić krenuo i na Bokšića i Limachera

Kako je UEFA sa sebe oprala odgovornost i proglasila se nenadležnom za istragu u Hrvatskom kupu, Bruno Marić je protiv Bokšića i njegovog bivšeg šefa u UEFA-i Petera Limachera zatražio kazneni progon zbog prijetnji, prisile i zlouporabe položaja i ovlasti tijekom istrage namještenih utakmica 2010. godine.

Robin Bokšić za Index je nedavno ponovio kako nikada nije bilo sumnje da je Marić namjestio spornu utakmicu: "Priznao mi je da je namjestio utakmicu, plakao je kao dijete. Tražio sam od njega da svjedoči protiv Mamića, ali rekao je da bi se radije ubio", ispričao nam je Bokšić.

U međuvremenu je Marić proživljavao neugodnosti gdje god se pojavio suditi utakmicu, za što si je djelomično i sam kriv zbog druženja s igračima Dinama izvan radnog vremena. Osim toga, Marić se prije pola godine pojavio i kao svjedok obrane Željka Širića, koji je osuđen zbog primanja mita za tzv. "pošteno suđenje", gdje je rekao kako je Hajduku uvijek sudio pošteno i hrabro.

HNS skrivao i zataškavao

Dodajmo da je HNS, prema tvrdnjama Marićevog odvjetnika, otežavao istjerivanje istine na vidjelo skrivajući važne dopise između Rusanove i Nyona. Prema Bokšićevoj priči, tadašnji predsjednik Vlatko Marković i tajnik Zorislav Srebrić odbili su istog trena iz nogometa suspendirati Marića i braću Mamić, iako je to od njih izravno tražio vrh UEFA-e.

S druge strane, UEFA nije službeno provodila nikakvu istragu, a iz prepiski Limachera i Srebrića jasno je da je HNS tražio pomoć od UEFA-e i slanje njihovog istražitelja kao ispomoć u istrazi namještanja. Nakon nekoliko Markovićevih sastanaka sa Platinijem, odnosi su se izgladili, a slučaj je ostao neistražen i zaboravljen, dok je HNS skretao pozornost UEFA-e na navijače.

U sličnome slučaju, prije dvije godine Bayern je digao tužbu protiv Bokšića i njegovo šefa Limachera također zbog optužbi za namještanje.

Tvrdili su da su Bavarci i Zenit igrali namještenu utakmicu 2008. godine u Europa ligi, njemački listovi objavili su kako je ruska mafija navodno platila 50 milijuna nečega, a istraga je pokrenuta nakon informacija od njemačkih tajnih službi. Bayern je od UEFA-e izmamio ispriku, a Bokšić i Limacher su dobili otkaz i novčane kazne. No, sudski spor još nije gotov jer su Bokšić i Limacher uložili žalbe.

UEFA se tada izvukla s isprikom, a ovaj put će morati platiti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara