Medić: Ne budem li uspio u zacrtanom, smijenit ću sam sebe

Foto: NK Zagreb

ZA hrvatske prilike bilo je ovo jedno zanimljivo ljeto, naravno, ako pričamo o odlascima i dolascima igrača u klubove Prve HNL-a. Nema kluba koji nije na ovaj ili onaj način promijenio strukturu momčadi, bio isti prisiljen taj čin ili sa namjerom.
 
No, zanimljivo je da su devet klubova zadržali iste one trenere s kojima su i završili prošlu sezonu. Samo se bivši drugoligaš Zagreb zahvalio Vjekoslavu Lokici, a na klupu kluba iz ulice pjesnika sjeo je ni manje ni više nego predsjednik Zagreba, Dražen Medić.
 
Istina, pro forme radi, za trenera je prijavljen Željko Kopić jer Medić nema položen trenerski ispit za samostalno vođenje kluba, no jasno je da je on glavni i odgovorni za sve ono što će Zagreb napraviti u ovoj sezoni.
 
Medić, raritet u europskom nogometu
 
Pozicija koju je preuzeo Medić na sebe raritetna je u europskom nogometu, no trenera sa najsigurnijom i najčvršćom pozicijom u HNL-u to ne zabrinjava.
 
Medić će svoj trenerski debi u HNL-u imati u nedjelju u 19 sati kad u Kranjčevićevu stiže Rijeka, a ''prvo sve'' kluba iz Kranjčevićeve jedva čeka susret, makar nije mogao pobjeći od novinarske znatiželje vezano za njegovu novu ulogu.
 
"Teško je reći trener kada netko ne posjeduje adekvatnu diplomu. Ali sam stao na čelo struke i to je činjenica, prošle sezone ispali smo iz lige i nisam imao drugog izbora. Situacija je bila takva da je klub trebalo vratiti pod hitno u prvu ligu jer dvije godine u drugoj ligi, bilo bi se vrlo teško vratiti. Preuzeo sam tu odgovornost temeljenu na deset godina iskustva gdje sam mogao kao sudionik s distance pratiti što se događa na terenu. Zadnjih pet godina zamisli trenera nisu se provodile na terenu i mogao sam s te distance detektirati zašto je tako."
 
Na pitanje novinara o ambicijama kluba, Medić nije imao konkretan i jasan odgovor:
 
 "Teško je govoriti o ciljevima, o opstanku ili boljem rezultatu, neprimjereno je ovoj momčadi. Mislim da nije bilo mlađe momčadi koja je ušla u viši rang jer smo imali prosjek od oko 21 godine. Mi smo igrali dobar, brz i kompaktan nogomet, a činjenica da smo u završnici zabili 30 golova, a primili četiri, dovoljno govori o kapacitetima momčadi. Hoće li ti mladi igrači nastaviti razvoj ili stati, to ne znam, u uređenom društvu je to moguće, ali kod nas se nikad ne zna."
 
Ako treba, Medić će otpustiti Medića
 
Ipak, najzanimljiviji odgovor Medić je ponudio na upit što ako trener kluba ne postigne adekvatne rezultate koji će zadovoljiti upravu, dakle, hoće li tada Medić smijeniti Medića:
 
"Svaki odgovoran čovjek prepoznaje kad je za nešto sposoban, a kada ne. Kada više ne budem mogao dobro voditi momčad, neću razmišljati niti sekunde. Otkaz nije stvar hijerarhije već stvar mogućnosti i kulture. Svoje znanje sam uvijek spreman dati na raspolaganje. Nisam bezgrešan i uvijek sam spreman razgovarati."
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara