Melbourne u euforiji: Šimunić se vraća kući

Melbourne u euforiji: Šimunić se vraća kući

Foto: The Melbourne Knights

"NEGIRAM bilo kakav politički kontekst svoje izjave koja je bila vođena isključivo mojom ljubavlju prema mom narodu i domovini, a ne mržnjom i destrukcijom... U više navrata sam isticao da sam rođen i odgojen u državama zapadnih demokracija te da mi je bilo kakav oblik isključivosti ili nacionalne netrpeljivost stran i nije dio mog vrijednosnog sustava", tim je riječima Josip Šimunić pokušao objasniti i opravdati predvođenje zborskog pjevanja na Maksimiru nakon pobjede protiv Islanda.
 

Je li mu to pošlo za rukom, je li nekoga i uspio uvjeriti da je njegov čin bio samo čin domoljublja, a ne veličanja fašizma, više i nije toliko bitno. Ionako je previše tinte oko tog slučaja proliveno i teško da će netko sad, nakon toliko vremena promijeniti svoje mišljenje na račun pročitanog još jednog teksta na tu temu.
 
Kao i oko gotovo svega, u Hrvatskoj su mišljenja oko Šimunića podijeljena. Za jedne je nacionalni heroj, za druge neinteligentni nogometaš kojem je odrastanje u ustaškom okruženju u Australiji ispralo mozak i zarazilo ga idejama veličanja zločinačkog i izdajničkog režima.
 
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Šteta je jedino što gotovo za nikoga više nije ono što bi trebao biti – nogometaš koji je imao sjajnu karijeru i koji je za reprezentaciju Hrvatske odigrao čak 105 utakmica.
 
Bilo kako bilo, dok se oko Šimunićevog pjevanja ''starih hrvatskih opernih arija'' u Hrvatskoj i dalje lome koplja, u zemlji njegovog rođenja, u Australiji, on je junak. 
 
The Melbourne Knights, klub s izrazito jakim hrvatskim predznakom na svojim je stranicama s ponosom objavio informaciju kako klupska legenda ''Vitezova'' i bivši kapetan Hrvatske, Joe Šimunić sljedeći vikend dolazi u Melbourne gdje će biti počasni gost svečane večere u aranžmanu klubova Melbourne Croatia Soccer Club i Melbourne Knights uoči početka nove nogometne sezone.
 

Šimunić će u petak biti glavni uzvanik na utakmici prvog kola tamošnje Premierlige između svojeg bivšeg kluba Melbourne Knightsa (za koji je igrao od 1995. do 1998.) i novaka u ligi Avondalea, a nakon utakmice je predviđeno druženje i ''minglanje'' s navijačima i članovima kluba.
 

Inače, Knightse je 1953. osnovala skupina Hrvata izbjegla nakon pada NDH-a, a upravo su na rođendan te tvorevine, 10. travnja iste godine, odigrali svoju prvu utakmicu. Osim poznatijih klubova, mnogo je i lokalnih koji nose hrvatska imena, da navedemo neke: NK Bunker Richmond, St. Albans Vukovar, HNK King Tomislav, HNK Mostar Melbourne, Gospic Bears, Dalmacija Sydney... no neki od njih više ne postoje. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara