Mirko Novosel za Index: HNS, Dinamo, Rijeka i Cedevita žive, sve ostalo se raspada

Mirko Novosel za Index: HNS, Dinamo, Rijeka i Cedevita žive, sve ostalo se raspada

Foto: Screenshot/Youtube, KK Cibona

REGIONALNA košarkaška liga je na još jednoj prekretnici. FIBA je pokrenula promjene koje će dovesti do ukidanja ili preustroja ABA lige,prije  svega u vlasničkoj i upravljčkoj strukturi, ali još je upitno kako će one utjecati na sportski aspekt natjecnanja i što će to sve donijeti domaćim klubovima i nacionalnim prvenstvima.

Cedevita je u finalu ABA lige branila čast hrvatske košarke, drugu sezonu zaredom izgubila je bitku za naslov, od Crvene zvezde u Zagrebu, ali izborila mjesto u Euroligi. Cibona i Zadar još su jednu godinu proveli u borbi za goli život, a hrvatsko prvenstvo i dalje se svodi na sudare aba-ligaša i jednu nepoznanicu - hoće li u finalu slaviti jedan ili drugi zagrebački klub.

Jedan od najvećih košarkaških stručnjaka u regiji Mirko Novosel za Index je prokomentirao aktualnosti.

Koliko je ova sezona bila uspješna za hrvatske klubove?

"Teško je govoriti o tome. Cedevita je sređena ekipa dok ostali vode bitku o egzistencijalnim pitanjima. Cibona je lani osvojila ABA ligu, a ove godine je najvažnije bilo da ne dođu u situaciju da ispadnu i da se sanira ova situacija. To je na najboljem putu da se realizira. Sa sportskog aspekta, logično mi je da je Cedevita igrala finale regionalne lige i izborila Euroligu".

Lani u finalu regionalne lige igrali su Cedevita i Cibona, privatni protiv gradskog kapitala. Ove godine u finalu su bili klubovi iza kojih je jaki privatni kapital, tvrtke Tedeschija i Todorića. Je li to znak promjena u načinu financiranja košarkaških klubova u regiji i jedini put uspjeha za ostale klubove?
 
"Moramo biti svjesni da je sport u Hrvatskoj totalno zanemaren, nema ga u sustavu financiranja, sportu su rekli zadnjih godina da živi od marketinga i publike, a ni u drugim državama sport i kultura ne mogu bez pomoći države. To se manifestira na način da je izuzev nekolicine organizacija, sve ostalo u stanju raspada. Hrvatski nogometni savez može živjeti na račun reprezentacije, financirani od FIFA-e i UEFA-e izvana, može preživjeti Dinamo jer prodaje najbolje igrače, nešto i Rijeka novcem onog Talijana, Cedevita ima svoje privatno vodstvo, a sve drugo je na granici egzistencije. Dok ne riješimo te stvari, uvijek ćemo biti hendikepirani. A Hrvatska ima veliki potencijal, veliki broj talenata, imamo jednu ogromnu tradiciju, i sa sistemskim rješenjem sporta bi naši klubovi bili u samom vrhu".

Koliko hrvatska košarka ima koristi od regionalne lige?

"Regionalna liga je nužnost za sve male zemlje, kao što je Baltička liga za baltičke republike, tako i ovdje ABA liga, koja je doduše loše organizirana, i loše vođena. Zašto? Prije svega jer su marginalizirana domaća prvenstva. To ne smije biti tako. Druga stvar je što regionalna liga već 4-5 godina nije u stanju naći sponzora. A onda, da bi se nekako spašavala situacija, rade se trgovački aranžmani sa Mađarima i Bugarima, koji su rušili sportski aspekt natjecanja. Plaćaju stotine tisuća eura da bi igrali ligu, a ne mogu iz nje ispasti. S time se ruši sportski cilj".

"Liga zahtijeva reorganizaciju, a prije svega promjenu termina utakmica. Meni je apsurdno da regionalna liga završi, a tek mjesec dana kasnije igra se završnica koja dolazi u koliziju sa završnicom Eurolige. To sigurno utječe na kvalitetu, a to se najbolje vidi po sucima koji sude utakmice svaki dan. Promjene koje je FIBA sada pokrenula u Europi su ključne za košarku", kaže Novosel.

FIBA-in Izvršni odbor prošlog je vikenda održao sastanak na Malti, gdje se raspravljalo i o ragionalnoj ligi koja se našla u središtu sukoba FIBA-e i Eurolige.

> Lisac, Radić i "sidraši" izigrali klubove: Što će biti s ABA ligom?

FIBA i FIBA Europe podržale su reorganizaciju klupskih natjecanja na europskom kontinentu, što znači veću uključenost klubova i domaćih liga u odlučivanju i vođenju klupskih natjecanja. FIBA je odbila priznati ABA ligu tražeći njen potpuni preustroj, ali dosadašnje vodstvo traži način kako ostati na vodećim pozicijama u dogovoru s klubovima koji su skloniji aktualnom natjecanju nego novoj ligi pod vodstvom FIBA-e. FIBA je, pak, dala punu podršku osnivanju novog natjecanja koje bi okupilo zemlje bivše Jugoslavije. Slijedi novi krug razgovora sa savezima i klubovima u regiji, prije velikog sastanka 27. svibnja u sjedištu FIBA-e.

Pitali smo Novosela i što očekujete od tih najavljenih promjena, posebno onih koje su vezane za ABA ligu?

"Prije svega, regionalna liga mora biti u kompetenciji saveza. Savezi moraju biti ti koji onda formiraju neko tijelo koje ligu vodi, ali ponavljam, ne smije se dozvoliti marginalizacija domaćih prvenstava koja se po meni trebaju igrati od rujna do Nove godine. Nakon toga najbolje plasirani bi išli u tu regionalnu ligu. Svi se pitaju što će raditi oni ostali... Za one ostale to je prilika, igrat će ono što sam ja nazvao razvojna liga. Dajmo priliku ogromnom broju  tih mladih igrača koji završavaju juniorski staž i nemaju gdje igrati. U toj ligi bi se stvarali novi igrači i jači klubovi".

Može li posrnula Cibona, koju je Novosel vodio do europskog naslova, ponovo postati "veliki" klub?

"Mislim da je Aco Petrović napravio veliki posao, zajedno s ovim mladim ljudima u UO-u, iz ove četiri firme, uz Franck koji je od početka tu. Trebalo bi regulirati odnose s Gradom. Samo se priča o tome kako grad daje neke novce, a zapravo su nekretnine i vrijednost Cibone puno veći od tih novaca. Cibona nije kao drugi klubovi koji nemaju ništa, ona ima ogromni kapital i zbog toga je i vjerojatno preživjela sve ovo. Ako se te stvari srede i klub postavi na zdravu osnovu, Cibona može ostati u vrhu, naročito s tim sjajnim talentiranim juniorima, kakve nije imala ni u moje vrijeme. S njima treba raditi da postanu veliki igrači".
 
Eurobasket ove sezone stiže u Hrvatsku. Reprezentaciju je preuzeo Velimir Perasović. Kakva su vaša očekivanja?

"Očekujem puno. Perasović ss razvio u jednog od najboljih trenera u Europi i sigurno je da će napraviti posao kako treba. Hrvatska ima veliki potencijal, da ne govorim o našim igračima u NBA ligi, onih šest, sedam igrača koji igraju važne uloge u najjačim europskim klubovima, kao i ova dva naša, uvjetno rečeno klinca, Šarić i Hezonja, koji će tek doći na visoki nivo. Uz dobre pripreme možemo ostvariti uspjeh kojeg svi očekujemo, a to je prije svega plasman na OI u Riju", zaključio je Novosel.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara