"Na navijače beskompromisnom silom!": Policija želi otvoreni rat na tribinama?!

Foto: Hina

"IZGREDI koji su se dogodili za vrijeme i nakon utakmice Rijeke i Hajduka pokazuju da policija treba beskompromisno primijeniti silu protiv nogometnih huligana", poručio je danas Nezavisni sindikat djelatnika MUP-a.

Policajci su se vratili na prvomajske nerede 2010. godine na Maksimiru, kada je zbog pogrešne procjene policije teško stradao jedan policajac i jedan navijač Dinama. Ni tada, kao ni u slučaju Kantride, "mupovci" ne vide ništa sporno u postupanju svojih kolega, već su najavili otvoreni rat na tribinama već kod sljedećeg huliganskog ispada.

"Još je živo sjećanje na tragediju u kojoj je mladi policijski službenik ostao bez oka i oštećen mu je sluh, a sada je uz teže ozlijeđenog policijskog službenika stradalo i dijete. Zaista je teško gledati zaplašene roditelje i djecu kako razočarano napuštaju stadion, a samo su željeli bodriti svoj klub. Iako smo dosad zagovarali toleranciju, snošljivost i mir, očigledno takvo postupanje nije i neće donijeti željene rezultate, jer nasilje na stadionima i oko njih traži adekvatan odgovor.

Policija mora primijeniti postojeće ovlasti beskompromisno i bez straha da će je se prozivati za brutalnost. Osobe koje rade nerede na stadionima jasno pokazuju koji jezik razumiju - jezik sile, i tako im treba uzvratiti.

Odgojne mjere roditelja očigledno nisu urodile plodom ili nisu postojale, a škola je u odgojnom procesu nemoćna. Ostaje, nažalost, ono što svi teško prihvaćamo, a to je na silu odgovoriti silom", poručuje sindikat djelatnika MUP-a koji kaže kako je svjestan da će takvo stajalište izazvati reakciju zagovornika ljudskih prava.

"Svjedoci smo brojnih naslova nakon sportskih susreta ispod kojih su slike zabrinutih roditelja i njihove 'nevine i dobre djece' prema kojima su policijski službenici nepotrebno primijenili silu, a pritom se zaboravlja na traume i strahove istinskih ljubitelja sporta, koji su žrtve navijačkog nasilja", upozorava sindikat.

Sindikat poziva sve koji mogu pomoći povratku sporta na sportske terene da se angažiraju - policiju, čelnike MUP-a, medije, udruge navijača i čelnike sportskih klubova, da napokon stanu nasuprot izgrednicima, a društvo u cjelini da shvati kako huliganima nije mjesto na stadionima.

Riječka policija privela više osoba zbog nereda na utakmici Rijeka-Hajduk

Policijska uprava primorsko-goranska podnijela je kaznene prijave protiv nepoznatih počinitelja vezanih uz izgrede na nogometnoj utakmici između Rijeke i Hajduka. Prijave su podignute poradi kaznenih djela dovođenje u opasnost života ili imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom i uništenje i oštećenje tuđe stvari.

"Također, kaznena prijava se podnosi nadležnom državnom odvjetništvu protiv za sada nepoznatog počinitelja poradi napada na službenu osobu i nanošenja teške tjelesne ozljede policijskom službeniku.

Tijekom današnjeg dana u Policijskoj upravi primorsko-goranskoj provedeno je kriminalističko istraživanje nad više osoba povodom događaja koji se također zbio na navedenoj nogometnoj utakmici, a odnosi se na postupanje policije spram navijača koji je po završetku utakmice ušao na teren. Sva prikupljena saznanja bit će dostavljena nadležnom državnom odvjetništvu poradi donošenja meritorne državno-odvjetničke odluke", stoji u priopćenju iz riječke policije.

> Jovanović objavio rat huliganima: Za vas imamo mjesto u zatvoru, a ne na stadionu!

> Tko je kriv za jezive scene s Kantride: Policija sa psima upala među navijače s djecom!

> "Nigdje više mržnje nismo doživjeli nego u Rijeci"

> Pogledajte kako je riječki junak Benko branio Armadu od policije!

> HNS brani policiju: Intervencija je spriječila veće incidente!

> Epilog navijačkog divljanja u Rijeci: Jedan policajac teže ozlijeđen!

> Maloča pogođen kovanicom u čelo, Nižić dobio bocom u glavu: Policija spašavala igrače i vodstvo Hajduka

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara