Najbolji judaši svijeta stižu u Rijeku


U DVORANI riječkog Centra Zamet  14. i 15. rujna ove godine, pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića, održat će se olimpijski kvalifikacijski turnir iz serije "IJF World Judo Tour". Organizator turnira je Hrvatski judo savez u suradnji sa Riječkim sportskim savezom, Gradom Rijekom i riječkim Judo klubom.

Turnir će okupiti više od 300 natjecatelja iz 40 zemalja svijeta. Među njima je veliki broj vrhunskih natjecatelja, pa tako i deset osvajača medalja sa Svjetskog prvenstva održanog prošli mjesec u Rio de Janeiru. Na konferenciji za novinare turnir su najavili zamjenik direktora turnira Slaviša Bradić, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, član Upravnog odbora Hrvatskog judo saveza Maks Dimov, osvajačica brončane medalje sa EP i zlatne medalje sa Mediteranskih igara 2013. godine Marijana Mišković i viceprvak sa EP i osvajač brončane medalje sa Mediteranskih igara 2013. Tomislav Marijanović .

Signal sa prvenstva odašiljat će se u 108 zemalja, a 20 zemalja imati će direktan prijenos uživo. Grad Rijeka  je travnju prošle godine  potpisao ugovor sa  Međunarodnom judo federacijom te tako dobio domaćinstvo za sljedeće četiri godine. U sklopu "IJF WORLD JUDO TOUR-a" održavaju se četiri IJF GRAND PRIX-a i to u njemačkom  Düsseldorfu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima ( Abu Dhabi), azerbajdžanskom Bakuu i kineskom Qingdau. Grad Rijeka bit će domaćin petog turnira iz serije, koji će se održavati od 2013.do 2016. godine u drugom tjednu mjeseca rujna.

Gradonačelnik Obersnel naglasio je kako je riječ o iznimnom i velikom sportskom događanju, te da dobivanje organizacije IJF Grand Prix-a za Rijeku predstavlja još jedno veliko priznanje, čime će se doprinijeti daljnjem razvoju i napretku hrvatskog sporta, a Hrvatskoj i gradu Rijeci osigurati turistička i gospodarska promidžba. Obersnel je zahvalio hrvatskom i međunarodnom judo savezu na prilici da Rijeka bude domaćin ovog velikog sportskog događaja, o čijem značaju dovoljno govori i činjenica da se ono održava u Düsseldorfu, Bakuu, Qingdau i Abu Dhabiju; višemilijunskim gradovima koji mogu biti uzor mnogim drugim gradovima i tek buditi maštu o organiziranju ovakvog turnira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Važnost ovog natjecanja je i u popularnosti juda u svijetu, čega mi, u odnosu na druge sportove ponekad možda i nismo dovoljno svjesni“, kazao je gradonačelnik uvjeren kako će nova sportska dvorana Centra Zamet pružiti svu infrastrukturu potrebnu za organizaciju ovog judo turnira čiji nagradni fond iznosi 100.000 dolara. Ujedno se zahvalio na kimonu koji mu je uručio Dimov.
 
Marijana Mišković izrazila je zadovoljstvo što će se konačno prvi put na jednom ovako velikom sportskom natjecanju boriti na domaćem terenu, iako joj to, kaže, stvara dodatnu napetost i uzrokuje veliku tremu. 

Tomislav Marijanović također nije skrivao veselje zbog toga što se olimpijski kvalifikacijski turnir održava u Rijeci. „I Marijana i ja više od 15 godina putujemo po cijelom svijetu na razna natjecanja, pa mi je uistinu drago da se ovaj turnir održava u Hrvatskoj. Ovo je poput Wimbledona ili Roland Garossa“, kazao je Marjanović.

Između ostalog, najavljeno je kako će se na otvorenju turnira predstaviti projekt „Judo u školama“ u čemu će sudjelovati oko 250-oro djece.
 
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara