Najkrvaviji engleski derbi: Navijač udario konja, policija ne pamti ovakve nerede

Foto: Screenshot

NAVIJAČKI neredi šokirali su Englesku proteklog vikenda. Nakon sukoba policije i navijača Millwalla na tribinama Wembleyja, na ulicama Newcastlea policija pomognuta konjicom smirivala je domaće i navijače Sunderlanda.

29 osoba uhićeno je tijekom nereda na ulicama Newcastlea. Engleski mediji prenose kako su se navijači Newcastlea sukobili s policijom nakon napetog "Tyne-Wear" derbija. Rivalstvo dva kluba poznato je kao jedno od najvećih na svijetu, a u njemu nogomet ima najmanje veze.

Netrpeljivosti između dva grada, udaljena međusobno samo 16 kilometara, datiraju još iz vremena Engleskog građanskog rata, kada je Newcastle bio na strani rojalista, a Sunderland na stranu parlamenta. Zato je njihov nogometni derbi označen kao jedan od najkrvavijih u svijetu, sukobi navijača su redovita pojava, no jučerašnji neredi bili su jedni od najvećih posljednjih desetljeća.
 

 
Navijači su policiju gađali bocama, petardama, ciglama i kamenjem, a jedan je policajac rekao: "Ovo su najveći neredi koje sam vidio u gradu posljednjih nekoliko desetljeća!", prenosi Guardian.

Jedan je navijač Newcastlea viđen kako udara konja, a kontejneri su paljeni po ulicama dok je dio huligana divljao. Kada su domaći naišli na gostujuće navijače Sunderlanda, koji je slavio sa 3:0, izbio je najveći incident u kojem su ozlijeđena tri policajca.

Policija upozorila na nerede i dolazak "bivšeg fašista" Di Canija

Uoči utakmice policija je bila spremna, a čak je i upozorila navijače kako nikakvi ispadi neće biti tolerirani, posebno nakon problema s navijačima Millwalla na tribinama Wembleyja gdje su se navijači izazvali nerede, a policija odgovorila pendrecima mlateći sve pred sobom. Uhićeno je 14 osoba (trojica zbog nereda, ostali zbog droge, rasizma ili preprodaje ulaznica), a slike uplakane djece i navijača krvavih glava obišle su svijet.

Dolazak novog Sunderlandovog trenera Paola di Canija posebno je zabrinuo lokalne vlasti u Newcastleu koje su izdale upozorenje kako navijači, ali i klubovi, moraju pripaziti na političke poruke, zbog fašističke prošlosti talijanskog trenera, koje bi mogle izazvati bilo kakve nemire.

Smrt "stare vještice" razbudila engleske huligane?

Navijači na "otoku" posebno su motivirani bili proteklih tjedana, a njihovu aktivnost potaknula je i smrt bivše britanske premijerke Margaret Thatcher.

Prošlog tjedna navijači Liverpoola "plesali su na grobu" nekadašnje britanske premijerke, a njenu smrt slavili su i na ulicama engleskih gradova navijači drugih klubova. Pročitajte zašto! Sve je to zabrinulo engleske vlasti koje se plaše novih nereda na tribinama, a zbog straha od reakcije navijača nisu dopustili niti minutu šutnje za bivšu premijerku na engleskim stadionima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara