Nakon deset godina čekanja kreće "Tour de Croatie"

Nakon deset godina čekanja kreće "Tour de Croatie"

Foto: HINA

NAKON čitavog desetljeća pauze ovoga tjedna, od srijede do nedjelje, ponovno će se voziti biciklistička utrka kroz Hrvatsku, koja će se ove godine voziti pod nazivom "Tour de Croatie", a za njezino održavanje su najzaslužniji bivši hrvatski vozač Vladimir Miholjević, sada u ulozi sportskog direktora, te marketinški direktor Ivan Črnjarić.

Miholjević je tijekom karijere nastupio na 11 "Gira d'Italia", a još uvijek je jedini Hrvat koji je završio "Tour de France" (2003. godine). Nakon duge i bogate sportske karijere upustio se u projekt pokretanja utrke kroz Hrvatsku kojega su podržali ministarstva turizma i zaštite okoliša, Hrvatska turistička zajednica, nacionalni parkovi, te veliki gradovi i općine koji će ugostiti završnice etapa utrke.

"Na ovom projektu smo nas dvojica radili dvije godine, veliki je posao odradio moj partner Črnjarić koji je napravio materijale nakon istraživanja tržišta i marketinških potencijala. No, nismo morali kretati od nule, jer svima je poznato kako je biciklizam postao svjetski razvijen i kako se isplati ulagati u njega. Najveća nam je želja da svi naši partneri budu zadovoljni", izjavio je Miholjević za Hinu i izrazio uvjerenje da će se u narednim godinama projekt brzo razvijati.

"Ovo je pilot-projekt i postoji velika mogućnost nadogradnje, ali ne mogu ga raditi samo dva čovjeka. Potrebna su nam sredstva kako bi osam do 10 ljudi bilo uključeno u organizaciju sljedeće utrke na puno radno vrijeme, a tada bismo, uvjeren sam, već za tri godine dosegli razinu da nam na utrku dođe i desetak 'WorldTour' ekipa", dodao je Miholjević.

"Možemo do razine World Toura"

Vodilja organizatorima utrke u Hrvatskoj može biti Turska, koja je posljednjih godina počela ulagati značajnija sredstva u svoj nacionalni "Tour", koji je ove godine na programu tjedan dana kasnije.

"Turci su počeli sa svojim projektom prije sedam godina, a razvili su se u posljednje tri. Ja mislim da mi puno brže možemo dostići razinu 'WorldToura' od njih", optimističan je naš bivši biciklist.

Ove godine na utrci Kroz Hrvatsku nastupit će 19 momčadi, ali niti jedna s "WorldTour" licencom, pa tako neće voziti niti dvojica trenutačno ponajboljih hrvatskih vozača, Robert Kišerlovski, koji je član momčadi Tinkoff-Saxo, te Kristijan Đurasek, koji vozi za Lampre.

"Trebale su nastupiti momčadi Movistara i Lamprea, ali na utrkama u Belgiji ovoga proljeća imali su veliku nesreću s ozljedama, 'polomljeno' im je po šest vozača, pa su morali odustati što je velika šteta. Nažalost, u posljednji je trenutak odustala i ProContinental momčad Androni Giocattoli jer je ostala bez jednoga od sponzora", kazao je Miholjević i najavio kako u takvoj situaciji najviše izgleda za ukupnu pobjedu daje Poljaku Macieju Paterskom iz momčadi CCC.

"On je ranije ove godine osvojio jednu etapu utrke po Kataloniji, a u nedjelju bio deveti na velikoj jednodnevnoj utrci 'Amstel Gold Race' čime je pokazao da je u odličnoj formi. Usto će us sebe imati i odličnu ekipu, tu su još Sylwester Szmyd i Marek Rutkiewicz".

Hrvatska na Eurosportu

Od hrvatskih vozača najviše se može očekivati od Matije Kvasine, člana austrijske momčadi Felbermayr Simplon, koji je krajem ožujka zauzeo treće mjesto na prestižnoj utrci "Settimana Coppi e Bartali" u Italiji.

"Po snazi Kvasina je bio drugi vozač na toj utrci, ali taktika ga je koštala jedne pozicije. Također, tu će biti i 36-godišnji Radoslav Rogina, koji vozi za slovensku momčad Adria Mobil. On je prije dva mjeseca pretrpio težak pad u kojem je zadobio lom ključne kosti i ozljede glave, ali nastup na nacionalnom 'Touru' mu je bio velika motivacija da se što prije oporavi i bude spreman. Uz njega će za Adria Mobil nastupiti i naš najveći talent, 20-godišnji Josip Rumac, osvajač brončane medalje na svjetskom juniorskom prvenstvu 2012. godine. Također, nastupit će i naša najbolja momčad Meridiana Kamen za koju voze Emanuel Kišerlovski, Bruno Maltar, Mateo Franković..."

Posebno treba spomenuti nastup momčadi Novo Nordisk za koju nastupaju isključivo biciklisti kojima je dijagnosticiran dijabetes, a s ciljem pružanja podrške svima oboljelima od ove bolesti. Uz biciklističku momčad, Novo Nordisk sponzorira i trkače, te triatlonce dijabetičare.

Osim što se radi o sportskom događaju, utrka je ujedno i iznimno važan događaj za promociju Hrvatske, njenih odredišta, turističke i druge ponude, jer osim Hrvatske radio televizije (HRT) utrku će svakodnevno prenositi i televizije Slovenije i Poljske, te specijalizirani sportski kanal Eurosport, pa će svakodnevno više od 15 milijuna gledatelja diljem svijeta gledati oko sat do sat i pol svake etape tijekom koje će se prikazivati prirodne ljepote hrvatskih nacionalnih i parkova prirode, gradova i područja kojima se vozi utrka. Za tehnički dio prijenosa angažirana je španjolska produkcijska kuća ISB, inače izvršna producentska kuća na zadnjih 12 Olimpijskih igara, koja će utrku snimati kamerama u vožnji te uz korištenje jednog posebnog snimateljskog helikoptera koji će pratiti utrku iz zraka.

 

MOMČADI KOJE ĆE NASTUPITI NA "TOUR DE CROATIE":

Meridiana Kamen (Hrvatska), Felbermayr Simplon (Austrija), Area Zero, MG. Kvis Vega, reprezentacija Italije (Italija), De Rijke (Nizozemska), Movistar Ecuador (Ekvador), LKT Brandenburg (Njemačka), Cycling Academy (Izrael), CCCSprandi Polkowice, Active Jet (Poljska), RusVelo (Rusija), Idea, Verandas Willems (Belgija), Novo Nordisk (SAD), Froy Bianchi (Norveška), Adria Mobil (Slovenija)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara