Naš Hajduk mijenja Zakon o sportu: Svaki prvoligaš treba imati dva predstavnika u Skupštini HNS-a

Naš Hajduk mijenja Zakon o sportu: Svaki prvoligaš treba imati dva predstavnika u Skupštini HNS-a

Foto: Hina

PREDSJEDNIK Odbora za financije i državni proračun Hrvatskog sabora Srdjan Gjurković (HNS) najavio je da će kao saborski zastupnik iz Splita zatražiti hitno uvrštavanje u saborsku proceduru prijedlog izmjena Zakona o sportu kojima se traži ravnopravnija zastupljenost nogometnih prvoligaša Hajduka i Splita u tijelima Hrvatskog nogometnog saveza.

"Split i Hajduk kao nogometni klubovi ne moraju voditi Hrvatski nogometni savez, ali se nekog vraga moraju pitati", poručio je Gjurković s okruglog stola pod nazivom "Zakonodavna osnova za spas hrvatskog nogometa".

Prijedlog izmjena Zakona o sportu izradila je skupina splitskih pravnih stručnjaka na poticaj nogometnog kluba Hajduk i udruge Naš Hajduk, uz sudjelovanje predstavnika Grada Splita i navijačkog kluba Torcide.

Gradovi će moći navijačima dati upravljačka prava u klubovima

Prijedlogom se zagovara da svaki sportski klub koji sudjeluje u najvišem rangu natjecanja, odnosno u Prvoj HNL, treba imati po dva predstavnika u Skupštini HNS-a, čime bi se dva splitska prvoligaša, Hajduk i Split, doveli u ravnopravniju poziciju pri odlučivanju.

Također se predlaže da Republika Hrvatska, jedinice lokalne i područne samouprave i Grad Zagreb, koji imaju dionice u sportskim dioničkim društvima, mogu ugovorom prenijeti upravljačka prava na dioničara u cijelosti ili djelomično na udrugu navijača.Prijedlogom se traži transparentnost u poslovanju sportskih klubova, kao i da osoba kojoj je pravomoćnom presudom zabranjeno prisustvovanje ili odlazak na određena natjecanja ne može u razdoblju od tri godine "sudjelovati u sportskim natjecanjima, organizirati i voditi sportska natjecanja, obavljati stručne poslove u sportu, sudjelovati u radu skupštine ili tijela upravljanja Hrvatskog olimpijskog odbora, nacionalnog sportskog saveza, sportske udruge ili trgovačkog društva, niti može biti ovlaštena za zastupanje pravne osobe".

Gjurković: U Saboru nam treba 15 potpisa

Gjurković smatra da je prijedlog zakonskih izmjena sadržajno dobro napravljen i u skladu s europskim direktivama o pravednosti i transparentnosti u sportu.

Pokrenut ću postupak da se prijedlog uvrsti u hitnu saborsku proceduru, za što trebam prikupiti 15 potpisa saborskih zastupnika, a posebno ću se angažirati među zastupnicima iz Dalmacije, najavio je Gjurković.

Prihvati li se njegova inicijativa, Gjurković smatra da bi cijeli postupak mogao završiti već u ožujku. Također vjeruje da će to doprinijeti ubrzanju donošenja novog sveobuhvatnog Zakona o sportu, o čemu bi rasprava mogla završiti krajem ljeta.

Sudionici okruglog stola najčešće su isticali potrebu ravnopravnije zastupljenosti splitskih prvoligaša u Hrvatskom nogometnom savezu i veću financijsku disciplinu u poslovanju sportskih klubova kako bi novac poreznih obveznika bio usmjeren u treniranje mladih i unaprijeđenje hrvatskog sporta i nogometa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara