Nesuđeni nasljednik Nike Kovača: Izbornik jako dobro zna što mogu!

Foto: Hina

NIKADA Niko Kovač, dugogodišnji kapetan Hrvatske i najvrjedniji igrač sredine terena, nije svojim nasljednikom proglasio Ognjena Vukojevića. A mogao je, primjerice, kada smo ga to pitali nakon kobnog četvrtfinala Eura u Beču.

Za svoju prvu i milijune eura vrijednu izborničku utakmicU, šest godina kasnije, Niko Kovač nije ni pozvao Ognjena Vukojevića. Za Island je veznjak kijevskog Dinama bio na pretpozivu. Imao je višak kartona, ali samo za prvu utakmicu.

Nećemo se ovdje baviti pričama koje dolaze iz različitih izvora, a prema kojima izbornik nije u Ogijevom fan klubu, jer to sigurno nije odrednica kojom će se voditi u odabiru najspremnijih za utakmicu s Brazilom. U Kovačevim zamislima ima mjesta za dva zadnja veznjaka, a protiv Islanda su to bili Modrić i Rakitić. Ispred njih ordinirao je Kovačić. Taj trolist mogao bi biti i izbornikov izbor za SP, neki sugeriraju, čak i protiv Brazila.

Što o svemu kaže Vukojević? Inzistirali smo da nam prije puta na austrijske pripreme kaže nešto više o odnosu s Kovačem. Nije rekao puno, ali bilo nam je dovoljno.

"Svaki izbornik, pa tako i Kovač ima svoju viziju i metode. Unio je neke novine, treninzi su zanimljivi i različiti. Rekao bih da se ipak zna tko od igrača što može, a što ne može. Ja sam ovdje sedam godina, moje kvalitete i mane su dobro poznate.  Moram iskoristiti svoju priliku na pripremama. Mislim da mogu pomoći ovoj momčadi posebno u trci i defenzivi. Odradio sam gotovo sve utakmice ovog proljeća, igrao sam kvalifikacije za SP.  Mogu igrati sam na poziciji zadnjeg veznog, mogu u paru. Motiviran sam i spreman, a Niko neka odluči", rekao nam je Vukojević, kojem je zamjenu uporno tražio i Igor Štimac, bivši izbornik, da bi ga u ključnim utakmicama, poput one na Marakani i Glasgowu, ta potraga vratila ponovo - Vukojeviću.

"Konkurencija je pozitivna stvar, a naš još čeka i utakmicu u Osijeku s Malijem. Hrvatska je najkvalitetnija u veznoj liniji, no svatko vjeruje u sebe, pa tako i ja. Protiv Islanda sam imao žute kartone pa nisam konkurirao za prvi susret te sam automatski ispao i za uzvrat, tako to gledam. Sada se osjećam odlično, treniram dobro i zdrav sam. Rekao sam već, stručni stožer dobro me poznaje"

Znam koliko je Kranjčar želio u Brazil

Na Vukojevićevom je mjesto izbornik ozbiljno računao na Matu Maleša. Dao mu je finu šansu protiv Švicarske, ali veznjak Rijeke SP propušta zbog ozljede, kao i Ivan Strinić, Ivo Iličević te Niko Kranjčar.

"Žao mi je svih koji su otpali zbog ozljeda, svima je san ići na Svjetsko prvenstvo u Brazil. Posebno mi je žao Nike Kranjčara, znam koliko je želio igrati u Brazilu. Sigurno ga je to pogodilo, a to je hendikep za sve nas", kaže Vukojević koji je potresen i zbog događaja u Ukrajini.

Želi se vratiti u Kijev.

"Budili smo se u neizvjesnosti, ali odigrali smo sve do kraja, makar i pred praznim tribinama. Problema nije bilo, ali nadam se da će se situacija u Ukrajini smiriti. Želim Ukrajincima mir. Ja imam ugovor još na godinu dana i zadovoljan sam, Kijev je moj drugi dom. No, prije svega želim tim ljudima sretan život. Ovo što se događa je strašno"

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara