Niko Kovač za Index otkriva: Nisam došao popraviti odnose u Hrvatskoj, ja sam samo izbornik i živjet ću u Salzburgu

Niko Kovač za Index otkriva: Nisam došao popraviti odnose u Hrvatskoj, ja sam samo izbornik i živjet ću u Salzburgu

Foto: Index

Video: Dario Dalmacija/Index

VRIJEME za priču je prošlo, Niko Kovač u nedjelju će prvi put kao izbornik voditi trening A reprezentacije. Taj scenarij odavno je napisan, ali Kovača je ulovio u nezgodnom trenutku, uoči play offa za SP, bez ijedne seniorske utakmice na klupi. No, njegov stav odaje da je siguran da će ljeto provesti u Brazilu.

Kako će nekadašnji kapetan reprezentacije popraviti sve ono što je njegov prethodnik izneredio?

To smo ga pitali u ekskluzivnog razgovoru, koji je Kovač odradio vrlo strpljivo. Izbjegao je samo odgovor o "Ćirinoj" 1998., kada nije pozvan na Svjetsko prvenstvo, dok su "nekima menadžeri pisali pozivnice".

Pitali smo izbornika i je li na to mislio, kada je na prvoj izborničkoj presici, rekao da je hrvatska reprezentacija pomalo ostala u 1998. godini.

"Mislio sam na to da su se drugi razvili. Pogledajte samo Njemačku i Belgiju. S Nijemcima smo 2008. bili na istoj razini. Nogomet je postao znanost"

Znači li to da Hrvatska nema dobre trenere? Gdje su ti silni ljudi iz HNS-ove akademije?

"Mogu govoriti samo u svoje ime. Uvijek se postavlja pitanje trenerskog uzora i načina rada, ali jednostavno moraš stvoriti svoj. Ja sam učio od svih svojih trenera, upijao sam i dobre i loše stvari, te složio svoj sistem. Puno sam naučio i kao igrač"

Neiskustvo Kovač ne smatra preprekom, iako u dvije utakmice mora ispraviti štetu koje je nastajala godinama. Što ako se Hrvatska ne plasira na SP?

"O tome uopće ne razmišljam, realist sam, ali i optimist. Ja imam plan kako ova momčad mora izgledati i kako želim da izgleda u Brazilu"

U ovim kvalifikacijama izgledala je grozno. Što je tome uzrok, zašto Hrvatska nije složila poštenu akciju?

"Istina je da je igra bila loša i svakoga tko kaže da smo protiv Islanda favoriti, pitao bih jel' mu dobro. Najveći problem po meni je taj što su igrači napadali pojedinačno i imali su velikih problema s organizacijom. Na terenu nije bilo discipline, taktička disciplina nije postojala. Na to ću paziti, kod mene stoper neće završiti na mjestu napadača, to je sigurno" 

Jesu li igrači možda bahati?

"Mi Hrvati smo ponekad jaki i brzi na jeziku, a izvedba to ne prati. Idemo sada svi biti ponizni, postaviti se pošteno i odigrati kako treba. Protivnika se mora poštovati"

Što su vam igrači otkrili tijekom razgovora posljednjih dana? Jesu li se oni možda osjetili izdani zbog prozivanja izbornika, pa su reagirali onakvom igrom?

"Sigurno je da su imali zajedništvo, i za to sam dobio potvrdu razgovarajući s njima. No, imali su zajedništvo samo izvan terena"

Što ćete, onda, primarno promijeniti?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naša Hrvatska bit će organizirana. Organizacija i planiranje su više od pola posla. Tako sam školovan i odgojen, nikada nisam improvizirao"

Na koji ćete način kritizirati igrače?

"Ne javno, već razgovorom. Morate ponekad kuditi, ali ja ne želim strah. To je najgora emocija jer kada se igrač boji zaboravlja i najjednostavnije poteze. Želim biti prijatelj s njima, ali nakon utakmice"

Koje su bile vaše dileme kod prvog popisa?

"Nisam imao dileme, kod mene će igrati samo najbolji igrači"

Oprostili se od reprezentacije jer niste htjeli biti teret zbog nedovoljnog klupskog angažmana. Hoćete li takav stav provoditi i kao izbornik, je li to razlog što niste pozvali Sammira i Halilovića?

"Baš kao što sam rekao, igrat će samo oni najbolji - ne jučer ili za pet mjeseci, nego taj tren. Ne zanima me ništa osim sada"

Kako mislite vratiti zdravu atmosferu u nogomet?

"Nogomet je takav da rezultat puno određuje. Radit ću na rezultatu i organizaciji, želimo da Hrvatska opet bude što je bila"

Zašto se ne želite preseliti u Hrvatsku?

"Da to odmah raščistimo, mi živimo u Europi. Nisam ništa dalje u Salzburgu, nego u Splitu. U Salzburgu imam svoj mir, mogu se isključiti iz svega i raditi ono što moram. Zašto bih sudjelovao u javnom životu Hrvatske ako samo želim biti hrvatski izbornik i baviti se nogometom?"

Nismo mislili da morate obilaziti modne revije, ali pozicija izbornika, posebno u trenutnim okolnostima, nije samo nogometna, ona je i politička. Zahtijeva li i vaš angažman, ako zaista želite popraviti narušene nogometne odnose?

"Možda je za nekog politička, za mene ne. Možda netko želi se time baviti, ali ja ne želim"

U razgovoru za Index Kovač je govorio i o Zdravku Mamiću, hrvatskom nogometu i talentiranim igračima.

Pogledajte u videu kako izbornik razmišlja sedam dana uoči utakmice na Islandu.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara