Odabrali čitatelji Indexa: Štimac i Mamić iritantniji od Goluže! Priča godine - medalje iz Londona!

Foto: Index  / Cropix

INDEXOVI čitatelji intenzivno su glasali u sportskoj anketi godine. Birali smo ono najljepše, ali i najiritantnije od hrvatskog sporta u 2012. godini, a vi ste svojim glasovima presudili. Najnegativnija stvar koja nas je pogodila pakt je Igora Štimca i Zdravka Mamića, koji su silovali eter svojom borbom za prevlast u HNS-u, a potom zavladali - zajedno! Sjaši Kurta da uzjaši Murta, slikovito smo tada objašnjavali kontroverzu njihovog odnosa, a ta slika ima vrlo nasilnu verbalnu podlogu.

Velika transformacija u svega godinu i pol dana (prisjetite se kronologije!)  nikoga nije ostavila ravnodušnim. Odrazilo se to i na podršku hrvatskoj reprezentaciji, koja je unatoč sjajnim rezultatima pod novim izbornikom u velikom Indexovom izboru dobila samo 3,16 posto glasova na ljestvici najpozitivnijih momenata 2012. godine.

"Moje mišljenje nije se promijenilo. Ja kao izbornik ovisim samo o rezultatu. Dosta sam volontirao u hrvatskom nogometu", objasnit će Igor Štimac, nekad razbojnik, danas spasitelj.

No, krenimo redom, daleko od toga da je sporta 2012. godina bila crna. Prije svega bila je sadržajna, gledali smo Europsko nogometno prvenstvo i Olimpijske igre u Londonu. Dva velika natjecanja odradili su i hrvatski rukometaši, koji su se našli na obje strane Indexove ljestvice.

Rudić zna kako odlaze najveći

Ono što vas je najviše razveselilo olimpijske su medalje koje su hrvatski olimpijci donijeli iz Londona. Rekordnih šest medalja i rekordna tri zlata. Od Sandre Perković koja je pomela konkurenciju u bacanju diska u 2012. godini nismo ni očekivali manje. I ona sama bila je sigurna da će osvojiti. Manje je sigurnosti bilo u novinarskoj analizi izvedbe Giovannija Cernogoraza koji je "ubio" najviše golubova u disciplini trap i uzeo zlatnu medalju.

Posebna su priča vaterpolisti, koji su kompletirali kolekciju te nakon europskog i svjetskog uzeli i olimpijsko zlato. Bio je to poklon legendi - Ratko Rudić napravio je svoje i otišao na način na koji odlaze najveći. Nepretenciozno, ali uz strahopoštovanje svojih igrača, suradnika i navijača.

Sa srebrom se kući vratio veslački četverac. Martin, Šain i Sinkovići bili su kandidati za najvišu stepenicu pobjedničkog postolja, no Nijemci su u finalu bili brži. Lucija Zaninović nastavila je trend osvajanja taekwondoaških medalja na Igrama, a broncu oko vrata stavili su i rukometaši. Uspjeh je velik, ali ta je generacija htjela više. Presudili su nam Francuzi u polufinalu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Indexovi čitatelji s 35,61 posto glasova proglasili su nastupe hrvatskih sportaša u Londonu kao najpozitivniju stvar u 2012. godini.

Više su vas veselili Hajduk i Belupo, nego Modrićev transfer u Real

Iznenađuje li vas što su na drugom mjestu "pozitivne ljestvice" našli Hajduk i Slaven Belupo sa svojim velikim pobjedama u kvalifikacijama europskih kupova? Je li to pokazatelj i da nam ipak nedostaje "težih", opipljivih rezultata?

Hajduk je razbio Inter u Milanu 2:0, a Belupo je kod kuće pobijedio Athletic Bilbao. Rezultatski im nije puno značilo, ali donijelo je puno radosti njihovim navijačima. Indexovi čitatelji nagradili su ih sa 14,36 posto glasova.

Bilićeva reprezentacija na Euru na trećem je mjestu Indexove pozitive, s 12,20 posto glasova, a slijede Modrićev transfer u Real, Medveščakov Ice fever u Puli koji je ispromovirao hrvatski turizam više nego bilo koja strategija vladajućih struktura i odgovornih resora. Darko Kralj sa svojom je paraolimpijskom medaljom dobio nešto više od pet posto vaših glasova, a Dinamov remi s Kijevom u Ligi prvaka tek nešto više od tri posto glasova. 

Indexovu negativu predvode Mamić i Štimac, a nije briljirao ni Slavko Goluža. Osim jeftine politike na Euru u Srbiji, čitateli Indexa ne razumiju kako je mogao dopustiti ovakav rastanak s Ivanom Balićem. Zbog toga se Slavko našao na visokom drugom mjestu negativnosti, sa 17,51 posto glasova. Veliku konkurenciju imao je u europskom Dinamu, čiji ste put u Ligi prvaka ove godine smjestili na treće mjesto "crne ljestvice", sa 17,04 posto glasova. Poziv Sammiru da odjene hrvatski dres na četvrtom je mjestu, s 11,24 posto glasova, a veliki broj čitatelja boli činjenica da na sceni i dalje nema hrvatske košarkaške reprezentacije.

U nadi da će sljedeće godine biti bolje, zaključujemo izbor u kojem je tijekom 11 dana pristiglo više od 31 tisuću glasova. Hvala vam na tome.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara