Odbrojavanje uz Index i Robija Prosinečkog, jedinog koji je zabijao za dvije reprezentacije: Još 41 dan do SP

Foto: Index/Screenshot

OSTAO je još 41 dan do početka najiščekivanijeg događaja godine, do početka Svjetskog prvenstva u zemlji u kojoj je ova igra puno više i od samog života, u Brazilu. Index s vama odbrojava dan po dan, sve do spektakularnog otvaranja u Sao Paolu, kada će cijeli svijet gledati Brazil i Hrvatsku. Prisjećamo se s vama najljepših pogodaka u povijesti svjetskih prvenstava. Odbrojavanje je počelo!
 
41. Robert Prosinečki : Jugoslavija - UAE 4:1, SP u Italiji 1990.

Osim što je jedan od najboljih hrvatskih nogometaša svih vremena, Robert Prosinečki u jednoj stvari jedinstven je u cjelokupnoj povijesti svjetskih nogometnih prvenstava. Naime, Žuti je jedini nogometaš kome je pošlo za nogom da se igrajući za dvije različite reprezentacije na svjetskim prvenstvima upiše u listu strijelaca.
 
 

Ono što nije mogao Puškaš, Žuti je mogao

Ono što recimo nije uspjelo Argentincima Montiju i Orsiju koju su igrali za Argentinu na SP 1930. u Urugvaju, a potom i za Italiju na SP 1934. u Italiji ili legendarnom Ferencu Puškašu koji je zabijao za Mađare na SP u Švicarskoj 1954., ali nije mogao u dresu "Furije" na SP u Čileu 1962., uspjelo je Robertu Prosinečkom.
 
Najbolji mladi igrač Mundijala u Italiji
 
Na svjetsko prvenstvo 1990. u Italiju, izbornik Ivica Osim ga je zvao još kao golobradog mladića, predvodnika "Čileanaca" koji su 1987. postali svjetski juniorski prvaci. Iz te mlade garde pozvani su još i Davor Šuker, Alen Bokšić, Robert Jarni, Andrej Panadić i Dejan Savićević, no osim jednog poluvremena koje je Jarni dobio protiv Kolumbije i jednog  kojeg je protiv Argentine u četvrtfinalu dobio Savičević, samo je Žuti od "klinaca" uživao puno povjerenje Švabe. 
 

I on je to povjerenje u potpunosti opravdao. Manje je bitno što je zabio slabim Emiraćanima u rutinskoj pobjedi od 4:1, važno je da je Prosinečki proglašen za najboljeg mladog igrača Mundijala u Italiji.
 
Dani ponosa i slave u Francuskoj 1998.
 
Osam godina kasnije, Prosinečki je bio član reprezentacije koja je debitirala na svjetskom prvenstvu u Francuskoj. I to kako debitirala. Geografski minijaturna, ali nogometno velebna, reprezentacija Hrvatske osvojila je treće mjesto na svijetu. A toj bronci Žuti ja dao golem obol.
Zabio je dva pogotka. Prvi u otvaranju protiv Jamajke, a drugi baš u meču za treće mjesto protiv možda najbolje momčadi turnira - Nizozemske.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara