Odbrojavanje uz Index i čaroban gol "Zlatnog repića": Još 91 dan do početka SP

Foto: Gulliver Image/Getty Images

OSTAO je još 91 dan do početka najiščekivanijeg događaja godine, do početka Svjetskog prvenstva u zemlji u kojoj je ova igra puno više i od samog života, u Brazilu. Index s vama odbrojava dan po dan, sve do spektakularnog otvaranja u Sao Paolu, kada će cijeli svijet gledati Brazil i Hrvatsku.

Prisjećamo se s vama najljepših pogodaka u povijesti svjetskih prvenstava. Odbrojavanje je počelo!

91. Roberto Baggio: Italija - Čehoslovačka 2:0, SP u Italiji 1990.

Italija se ozbiljno pripremala za prvenstvo. Izbornik Azegglio Vicini činio je sve kako bi sastavio jaku reprezentaciju, ali Italiju su preplavili strani igrači i oni su u nogometnoj NBA, što je tadašnja Serie A sigurno bila, vodili glavnu riječ. Domaći igrači bili su uglavnom pomoćna radna snaga uz tek poneku klasnu vedetu poput Vialija i tada još mladoga Roberta Baggia.

Serie A, nogometna NBA

Apeninski poluotok u tom je razdoblju bio nogometna Meka, s najbogatijim i najmoćnijim klubovima na svijetu u kojima su igrali gotovo svi najbolji igrači od Maradone koji je bio u Napoliju, preko fantastičnog nizozemskog trojca Rijkaarda, Gullit i Van Basten do Nijemaca koji su preplavili "čizmu" na čelu s Lotharom Matthausom kojem su u Interu društvo pravili sunarodnjaci Klinnsman i Brehme.


Domaćin je bio smješten u grupu A skupa s dobrom Čehoslovačkom, solidnom Austrijom i reprezentacijom SAD-a koja je bila autsajder. Talijani su imali jaku ekipu, štoviše, imena poput Vialija, Serene, Roberta Baggia, Baresija , Gianninija ili Paola Maldinija garantirali su dobre izglede za vrhunski plasman, no ipak, kada se bolje sagleda, najveća snaga te reprezentacije proizlazila je iz činjenice da se prvenstvo igralo na njihovom terenu.

Talijanska uspavanka i senzacionalni Toto Schillaci

Talijani su u turnir krenuli skromno i jedva su na prepunom rimskom Olimpicu svladali čvrstu Austriju. Viali, Carnevali i Giannini punih su 80 minuta pokušavali slomiti austrijsku obranu, no to je tek uspjelo Salvatoreu "Totu" Schillaciu koji je pred kraj ušao u igru umjesto Carnevalea i zabio glavom nakon nabačaja Vialija. Gotovo pa anoniman u svjetskim razmjerima, Shillaci je postao prava i istinska zvijezda cijelog turnira. Ušao je u reprezentaciju na mala vrata, a na kraju je postao najbolji strijelac prvenstva.


Talijani su u istom ritmu nastavili i u drugom kolu i s minimalnih, ali dovoljnih 1:0 svladali su SAD.
Kako je Čehoslovačka također bila stopostotna, posljednje kolo i utakmica između Italije i Čehoslovačke bila je utakmica koja je odlučivala tko će u osminu finala krenuti s prve, a tko s druge pozicije.

"Zlatni repić" se na najljepši mogi način predstavio svijetu

Nevjerojatni Schillaci, koji je nakon utakmice s Austrijom zadobio puno povjerenje izbornika Vicinija, zabio je prvi gol već u 9. minuti, a pobjedu je u 78. minuti, jednim od najljepših pogodaka cijelog Mundijala zabio Roberto Baggio, nadolazeća zvijezda talijanskog i svjetskog nogometa. Fantastičnim solo prodorom nanizao je nekoliko čehoslavačkih igrača prije nego  je efektno matirao golmana Stejskala. Taj prekrasan gol bilo je djelo istinskog čarobnjaka nogometne igre i s njim se Baggio u najljepšem izdanju predstavio nogometnoj javnosti, istoj onoj koja će ga obožavati gotovo cijelo sljedeće desetljeće.

 

)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara