Odbrojavanje uz Index i totalni nogomet koji je detrononizirao brazilske čarobnjake: Još 14 dana do SP

Foto: Index/Screenshot

OSTALO je još 14 dana do početka najiščekivanijeg događaja godine, do početka Svjetskog prvenstva u zemlji u kojoj je ova igra puno više i od samog života, u Brazilu. Index s vama odbrojava dan po dan, sve do spektakularnog otvaranja u Sao Paolu, kada će cijeli svijet gledati Brazil i Hrvatsku. Prisjećamo se s vama najljepših pogodaka u povijesti svjetskih prvenstava. Odbrojavanje je počelo!

14. Johan Neeskens: Nizozemska - Brazil 2:0, SP u Zapadnoj Njemačkoj 1974.

U dosadašnjim Odbrojavanjima više puta smo pisali o sjajnoj Nizozemskoj koja je na svjetskom prvenstvu u Zapadnoj Njemačkoj ''otkrila toplu vodu'' te igrala nogomet koji nitko nikad prije njih nije igrao, atomski nogomet kolokvijalno zvan ''totalnim nogometom'', u kojem je lopta bila važnija od igrača, nogomet u kojem se cijenio prostor, nogomet u kojem je bek igrao napadača, a napadač beka. 
 
Nogomet kakav danas gledamo i volimo izmislili su Stefan Kovacs i Rinus Michels koji su sa Ajaxom početkom 70-ih godina prošlog stoljeća pokrenuli revoluciju kojoj se ni danas ne nazire kraj.
 
Nizozemci su 74' izmislili nogomet kojeg danas gledamo
 
Ono što je bila Mađarska sa Puškašem na svjetskom prvenstvu 1954., to je bila dvadeset godina poslije još nabrijanija Nizozemska sa Cruyffom. No, i jedne i druge je korak do cilja zaustavio borbeni duh i čelična volja jedne snažne reprezentacije, koja možda i nije bila na razini kvalitete ni Mađara 54' ni Nizozemaca 74', no nogomet je kompleksna igra u kojoj puno faktora na tron penju najboljega. A u oba slučaja najbolja je bila Njemačka.
 
Ipak, za nogometne romantičare i sladokusce, dileme nema, ono što je bila Mađarska 1954. ili Brazil 1982., na Mundijalu 1974 bila je Nizozemska.
 
Dok su se Zapadni Nijemci mučili u prvom dijelu natjecanja i gubili od svoje istočne braće (kojoj je to bio jedini nastup ikada na svjetskim prvenstvima), Nizozemci su se igrali nogometa i poigravali sa svojim protivnicima. S lakoćom su prošli grupu u kojoj su još bili Urugvaj, Švedska i Bugarska, a u četvrtfinalnoj grupi su pokazali da je prvi dio bio tek zagrijavanje za ono pravo.
 
U klasiku nad klasicima, Nizozemci Brazilu pokazuju da su oni novi Brazil
 
Tri utakmice i tri lake pobjede i gol razlika 8:0. Argentina je isprašena 4:0, Istočna Njemačka 2:0 i u finalu prije finala, Brazil 2:0. Ta utakmica je zaista bila užitak za svakog ljubitelja nogometa. Pomalo ocvali Brazil sa Rivellinom i Jarzinhom iz one čuvene momčadi iz Meksika te s mladim Dirceuom , ali i dalje moćan i jak protiv Cruiyffa i savršeno uštimanog narančastog orkestra.
 
Igrački i trkački nadmoćniji Nizozemci nisu ni jednog trenutka ispuštali pobjedu iz ruku, iako su i Brazilci imali dobrih trenutaka. No, Najprije Neeskens nakon fantastične akcije efektno zabija, a potom i Cruiyff akrobatskim golom potvrđuje trijumf i "tulipani" odlaze u finale u kojem ih čekaju, a tko drugi nego Nijemci.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara