Odštete za SP: Hrvatskoj pola milijuna eura, najviše Dinamu, zaradio i Rudeš

Odštete za SP: Hrvatskoj pola milijuna eura, najviše Dinamu, zaradio i Rudeš

Foto: Getty Images / Guliver image 

70 MILIJUNA dolara podijelila je Fifa nogometnim klubovima za usluge njihovih reprezentativaca tijekom SP-a u Brazilu. Odštetu za nastupe ukupno 736 igrača dobit će 396 kluba iz 57 nogometnih saveza, među njima i hrvatskog. 578.667 tisuća dolara podijelit će šest klubova: Dinamo, Hajduk, Rijeka, Lokomotiva, Split i drugoligaš Rudeš. Najviše novca pripast će prvaku iz Maksimira. 

ODŠTETE KLUBOVIMA U DOLARIMA 

- GNK Dinamo Zagreb 239,867
- HNK Hajduk 162,400
- HNK Rijeka CRO 75,600
- NK Lokomotiva CRO 44,100
- NK Split CRO 31,500
 -NK Rudeš CRO 25,200

Fifin kolač dijeli se na temelju broja igrača koji je pojedini klub poslao na SP te prema broju dana provedenih u turniru, računajući dva tjedna od otvaranja do dana ispadanja. Fifa igrače cijeni dnevnicama od 2800 dolara dnevno, a novac ide klubovima u kojima je pojedini igrač bio registriran tijekom dvije sezone do SP-a u Brazilu. Tako će zbog izleta Olivera Zelenike u Brazil odštetu dobiti Lokomotiva i Rudeš, kao i Split koji je Fiorentini prodao Antu Rebića.

Dinamo će zaraditi na ime Vrsaljka, Kovačića, Vide, Brozovića, Sammira ali i alžirskog napadača Soudanija. Hajduku su novac donijeli reprezentativci BiH Vršajević Avdija i Tino Sven Sušić te vratar Danijel Subašić dok blagajnu Rijeke pune Kvržić i Močinić.

Fifin odštetni fond uvećan je u odnosu na SP u Južnoj Africi za 30 milijuna dolara. Novac u klupske blagajne ide putem nacionalnih saveza. 

Najviše novca priskrbio je Bayern, koji je dao pola momčadi prvaka svijeta. Bavarci su obeštećeni s milijun i 469 tisuća dolara. Slijedi Real Madrid s milijun i sto tisuća dolara, potom Chelsea, Barcelona te Mancesher United.

Kompletan popis klubova i priadajuće odštete pogledajte ovdje. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara