Ovaj Franjo ne navija za Dinamo: Znate li čiji šal nosi novi papa?

Ovaj Franjo ne navija za Dinamo: Znate li čiji šal nosi novi papa?

Foto: ciclonbar.com.ar

NOVI PAPA Jorge Mario Bergoglio prvi je papa u povijesti koji dolazi iz Latinske Amerike. U srijedu je preuzeo dužnost 266. poglavara katoličke crkve. Argentinac je, a uzeo je ime Franjo I.

Mnoge nogometne zaljubljenike zanimat će koji klub će uživati naklonost Svete stolice.

Na portalu 101greatgoals osvanula je fotografija tadašnjeg kardinala Bergoglija kako drži zastavicu argentinskog kluba San Lorenza iz Buenos Airesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Klub je 1908. godine osnovala skupina dječaka koji su igrali nogomet na ulicama argentinske metropole. Nadimak im je "sveci", a dresovi su im crveno-plavi.


Katolički svećenik Lorenzo Massa želio je spasiti djecu s ulice koje su zbog prometa postajale sve opasnije za igru s loptom. Massa je vidio kako je tramvaj zamalo udario jednog dječaka, a nakon toga djecu pozvao da igraju nogomet u crkvenom dvorištu pod uvjetom da nedjeljom dolaze na mise. Pokrenuta je inicijativa za osnivanjem nogometnog kluba 1908. godine, a od predloženih imena najviše simpatija pokupilo je ime San Lorenzo. Svećenik je tada odbijao prihvatiti takvu čast, ali na kraju je prihvatio i posvetio ga Svetom Lovri, rimskom mučeniku, i bitci kod San Lorenza, jednoj od najznačajnijih u borbi za argentinsku nezavisnost.

Donedavni papa Ratzinger nije bio veliki ljubitelj sporta, naročito nogometa, ali kao Bavarac u srcu mu je bio Bayern.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara