Pad Hajdukovog haračlije

Pad Hajdukovog haračlije

Foto: Montaža

MLADEN BAJIĆ sve snažnije hvata zalet za novi mandat i čini se kako će iduća krupna zvjerka u vitrini biti Nadan Vidošević, dosad neuhvatljivi moćni predsjednik Hrvatske gospodarske komore i bivši predsjednik Hajduka.

> Torcida Vidoševiću: "Smeće, želimo ti dug život i doživotan zatvor!"

2011. godine još dovoljno jak da izbjegne optužnicu za Hajduk

Vidošević je prije samo dvije godine još uvijek bio dovoljno jak da izbjegne neugodnost s optužnicom za poslovanje Hajduka s početka 90-ih. Na čelo splitskog kluba stigao je 12. prosinca 1992. godine, a predsjedničku fotelju napustio je četiri godine kasnije. U njegovoj eri Hajduk je osvojio dva naslova hrvatskog prvaka i ostvario najveći uspjeh u Europi izborivši četvrtfinale Lige prvaka. Međutim, nakon odlaska Vidoševića s Poljuda Hajduk je ostao s blokiranim računima unatoč milijunskoj zaradi na prodaji igrača.

Hajduk je u tom periodu prodao 80 igrača, od toga 36 u inozemstvo. Najviše je zarađeno na transferu Bokšića u marsejski Olympique (2,6 milijuna njemačkih maraka), za Mišu u Vitesse 900 tisuća maraka, engleski Derby County je platio za Asanovića dva milijuna maraka, Eintracht iz Frankfurta za Mornara pola milijuna maraka, na Rapaiću milijun maraka, na Jarniju milijun dolara. Od UEFA-e je u tom periodu na račun dobrih rezultata u Ligi prvaka Hajduk zaradio oko 14 milijuna njemačkih maraka, da bi nakon odlaska Vidoševića ostao u dugu od 80 milijuna kuna.

Vidoševića i društvo, koji su trošili Hajdukov novac trošili kao "pijani milijarderi" optužilo se da su oštetili državni proračun za 55 milijuna kuna, te da su preko tajnih računa u Austriji iz Hajduka "iznijeli" šest milijuna njemačkih maraka. Premda je u izvornoj verziji, koja je podignuta 2003. godine, Vidošević optužen za štetu u Hajduku i državnom proračunu i premda je u daljnjem tijeku postupka, nekadašnji predsjednik Upravnog odbora "Bijelih" i dalje imao status osumnjičenika, točno 11 godina nakon pokretanja kaznenog progona, saznalo se da Nadana u optužnici više nema!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada već govorimo o bivšim Hajdukovim dužnosnicima, dodajm kako se u ovom trenutnu na Općinskom sudu u Splitu vodi spor protiv NK Hajduk i bivšeg direktora Fredija Fiorentinija. Terete ih za zloporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju i štetu u državnom proračunu veću od 9,2 milijuna kuna. Sporni su transferi Nike Kranjčara, Nikice Jelavića i još par igrača, odnosno, tko bi trebao platiti porez. Stav Hajduka je bio da su igrači isplaćeni u bruto iznosu te da bi oni trebali platiti porez, dok je državno odvjetništvo zaključilo drukčije.

Povlašteni tretman: Za Rožića, Buljana i Kaleba zatvor, Vidošević na slobodi

Nakon desetljeća i kusur Bajić je shvatio da nema dovoljno dokaza da Vidoševića poveže s kriminalnim radnjama koje su se zbivale u Hajduku pa ga je izbacio iz optužnice. Iznenađenje je možda bilo trenutno, no ako se malo pogleda kronologija slučaja, Vidošević je otpočetka uživao povlašteni status! Naime, svi ostali osumnjičenici, direktori Vedran Rožić, Bartul Kaleb i Ivan Buljan, privedeni su na saslušanje kod istražnog suda te su nakon toga odvedeni u pritvor na Bilice.

Nadan Vidošević, također osumnjičen u istom paketu, nije privođen, niti je dana proboravio iza rešetaka. To svakako nije bilo neko posebno iznenađenje, jer je Vidošević tada žario i palio, a Mladen Bajić je koju godinu kasnije morao priznati da ništa ne može napraviti ni s prijavom za privatizaciju Dalmacijacementa, HDZ-ovom operacijom koja je mladog Vidoševića lansirala u orbitu.

Bajić lansirao najnoviji blitzkrieg: Splitski meč, a važnost nacionalna

Bajić, čini se, s Vidoševićem napokon računa sasvim ozbiljno. Privođenje, premetačina stana, naslovnice, udarni termini... Sve ukazuje na još jedan Bajićev blitzkrieg. Južni potez 2.  Dobro tempirani Vidoševićev odstrjel imat će mnoge benefite. Bajiću će, sasvim izgledno, donijeti još jedan mandat, Josipovića će rasteretiti brige oko predsjedničkih izbora. Dvadeset godina od Dalmacijacementa, petnaest godina od Hajduka, Vidošević i Bajić konačno su se našli s rukavicama u ringu. Splitski meč, a važnost nacionalna. Nema sumnje tko je favorit. Pored neosporne taktičke prednosti, državni odvjetnik ima i motiv više da se revanšira za stare poraze.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara