Peking, Almati i Oslo ostali u igri za domaćinstvo ZOI 2022.

Peking, Almati i Oslo ostali u igri za domaćinstvo ZOI 2022.
Foto: Guliver Image/Getty Images
 
IZVRŠNI odbor Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) jednoglasno je odlučio da će Oslo (Norveška), Almati (Kazahstan) i Peking (Kina) prijeći u drugu fazu kandidature za domaćinstvo Zimskih olimpijskih igara 2022. godine.
 
Odluka izvršnog odbora MOO-a temelji se na tehničkoj analizi kandidatura koje su gradovi predali početkom ove godine. Analizu i konačno izvješće izradila je radna skupina MOO-a, a u obzir su uzeli kriterije poput objekata, prijevoza, smještaja i sigurnosti.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Oslo se u svojoj kandidaturi usredotočio na mladež i značajno naslijeđe Zimskih olimpijskih igara 1994. godine u Lillehammeru. Želja je kroz domaćinstvo potaknuti građane na zdraviji i aktivniji način života. Domaćinstvo Igara Almati bi iskoristio za razvoj grada kao sportski, turistički i kongresni centar Središnje Azije. Peking želi, nakon održanih Olimpijskih igara 2008. godine, stvoriti zimski sportski centar u Kini te kroz Igre dalje razvijati turizam i sportsku industriju.
 
"Izvršni odbor MOO-a uvjeren je kako će budući domaćin zimskih olimpijskih igara moći pokriti troškove organizacije, kao što je to nedavno objavljeno za ZOI Vancouver, ili čak ostvariti dobit poput ZOI Sočija, u čijem slučaju se predviđa dobit od oko 200 milijuna US dolara. To je naravno moguće uz značajnu financijsku pomoć MOO-a, koja je u slučaju Sočija iznosila 750 milijuna US dolara, a mogla bi biti i veća za domaćina Igara 2022. godine" rekao je predsjednik MOO-a Thomas Bach.
 
Rok za predaju detaljno razrađenih kandidatura je siječanj 2015. godine. Zatim će Komisija MOO-a za evaluaciju kandidature posjetiti gradove kandidate i izraditi izvješća. Izbor grada domaćina ZOI 2022. slijedi 31. srpnja 2015. na Zasjedanju MOO-a u Kuala Lumpuru.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara