Pogledajte što nam je otkrio Marin Čilić: "Htjeli su mu uništiti karijeru, a nisu se ni ispričali"

Foto: Hina
Video: Dario Dalmacija/Index

"BILA je ovo jedna velika noćna mora i moram priznati da sam osjetio olakšanje sada kada je sve ovo završilo", rekao je Marin Čilić na svojoj prvoj press konferenciji u Hrvatskoj nakon četveromjesečne suspenzije zbog, kako je ITF izvijestio, pada na dopinškom testu.

>>> Goran Ivanišević: Marinu su htjeli uništiti karijeru!

Od ITF-a Čilić očekuje javnu ispriku jer se na kraju ispostavilo da pozitivni nalaz nije ni postojao, što je potvrdio Sud sportske arbitraže (CAS). Međunarodna teniska federacija je, nakon njegova povlačenja iz Wimbledona, objavila da je u njegovom dopinškom nalazu od 1. svibnja iz Muenchena pronađen nedopušteni sastojak niketamid. Čilić je tvrdio kako je nehotice unio zabranjenu supstancu u svoj organizam koristeći tablete glukoze koje je kupio u ljekarni. ITF je Čilića kaznio sa devet mjeseci zabrane nastupa, ali je nakon Čilićeve žalbe Arbitražni sud za sport (CAS) tu kaznu smanjio je na četiri mjeseca, pa se u prošli ponedjeljak Čilić vratio tenisu nastupivši na ATP turniru u Parizu.

"Presretan sam što sam nastupio u Parizu i odigrao dva meča. Svi igrači su bili sretni što me vide i pružili su mi podršku", rekao je Marin.

"Rafael Nadal mi je odmah dao podršku, također i Roger Federer i ostali, a Andy Murray mi je poslao poruku. Stekao sam dojam da stoje iza mene, te da nijednom nisu posumnjali u moju nedužnost. Bilo je, zapravo, kao da uopće nisam bio odsutan", kazao je Čilić te opisao kroz što je prolazio posljednjih mjeseci.

"Bilo je iznimno neugodno prolaziti kroz proces i saslušanja na kojima tužitelji pokušavaju na sve načine dokazati nemoguće. Dogodila se pogreška, ispada da su me optužili s pogrešnom supstancom, a iako sam bio iskren i pošten, te cijelo vrijeme surađivao s ITF-om, oni su me optužili da sam supstancu uzimao s namjerom, te tražili čak i veću kaznu. Srećom, imao sam vrhunske odvjetnike koji su pred CAS-om dobili slučaj ", kazao je Čilić koji je objasnio da farmakološki nalaz nije bio pozitivan na sporni niketamid, već na njegov marker, koji nije zabranjena supstanca, ali ostaje u tijelu puno duže.

"Moji odvjetnici su u pripremi za prvo saslušanje tražili slične sučajeve uzimanja glukoze i pronašli pet-šest, u kojima je niketamid pronađen u tijelu ili isti dan ili najduže jedan ili dva dan nakon testiranja, a ne pet dana kako je navodio ITF. Istraživanja su dokazala da je efekt te supstance maksimalno dva sata, pa nema ni govora o nekakvome pokušaju varanja. Jako su me oštetili, prošao sam kroz težak period mojeg života u kojem ništa nije bilo u mojim rukama. Srećom, završilo je i mogu se opet posvetiti tenisu", kazao je Čilić, koji je kazao da neće pokrenuti sudski postupak protiv ITF-a jer bi mu "to odnijelo i previše energije".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objasnio je Čilić i što se dogodilo pred samo izbijanje afere.

"Moji odvjetnici su me savjetovali da slučaj dopinga ne komentiram medijima, a iz ITF-a su vršili pritisak da odustajem od igranja. No, već u 1. kolu Wimbledona, ne toliko tijekom meča, već poslije, osjetio sam jake bolove u koljenu. Odlučio sam ne pogoršavati stanje svoje ozljede, ali i ne pogoršavati svoju situaciju s ITF-om, te sam odmah obavio manju opraciju u Monte Carlu, gdje sam primio injekcije u oba koljena i nekoliko dana proveo na štakama. Kako se iz Wimbledona ne možete povući samo tako, već mora postojati dobar razlog, a u mome slučaju je to ozljeda, imam sve dokumentirano", naglasio je Čilić, koji se raduje novoj sezoni.

"Cijeli ovaj slučaj, koji je sada iza mene, daje mi ogromnu motivaciju za sljedeću sezonu. Već u Parizu sam uživao u tenisu, ali i jako popravio neke moje nedostatke u igri, poglavito servis, što moram zahvaliti mojoj suradnji s Goranom Ivaniševićem", zaključio je Čilić.

Čilićev menadžer: "ITF je namjerno pokušao upropastiti karijeru i ugled jednoga od najboljih svjetskih tenisača"

"Svaka čast Marinu jer ne znam tko bi tako mirno izdržao sva ta saslušanja i optužbe koje je prošao. Odvjetnik ITF-a ispitivao ga je sat i pol bez ijednog valjanog dokaza. Taj čovjek je ciljano išao uništiti Čilićevu karijeru, htio je na njemu napraviti karijeru jer je Marin najviše rangirani tenisač koji se suočavao s ovakvim optužbama za dopingiranje. Sreća da su CAS-ovi suci bili razumni ljudi i da su okončali tu hajku", izjavio je, između ostalog, Goran Ivanišević.


"ITF je lagao da se Marin Čilić dopingirao, a potom su iznijeli još gnusniju laž da je lagao. Slučaj Marina Čilića ne postoji, ITF je namjerno pokušao upropastiti karijeru i ugled jednoga od najboljih svjetskih tenisača, a za to se nisu ni ispričali", kazao je Čilićev menadžer Vincent Stavaux.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara