Pravi slučaj za Jovanovićeve inspektore: Spriječite nezakonitosti i bezvlašće u splitskom nogometu!

Pravi slučaj za Jovanovićeve inspektore: Spriječite nezakonitosti i bezvlašće u splitskom nogometu!

Foto: Cropix

SPLITSKI nogomet je obezglavljen. Gradski ured za državnu upravu, ovaj put splitski, još je jednom stao na put provođenju demokracije u hrvatskom nogometu, nakon što je odbio upisati Alojzija Šuprahu kao novog predsjednika Nogometnog saveza splitsko-dalmatinske županije.

Odbijena je tako želja čak 80 posto klubova koji čine taj županijski savez, a na čelu kojeg se trenutno ne nalazi nitko. Dosadašnjem predsjedniku Pašku Viđaku istekao je mandat, no on sebe i dalje smatra legitimnim vladarom dalmatinskog nogometa.

Šupraha je dan nakon šokantne odluke hladnije glave o svemu progovorio za Index.

"Ne govorim u svoje ime, nego u ime klubova, njih 80 posto koji su me podržali", napomenuo je na početku bivši nogometni sudac.

"Frapirani smo nezakonitim i nelogičnim i nemoralnim rješenjem ureda državne uprave u Splitsko-dalmatinskoj županiji kojim se očito želi opetovano pogodovati određenoj osobi nauštrb volje velike većine klubova naše županije. Navedeno se najbolje očituje u izjavi te osobe u današnjem tisku da neće sazivati izbornu Skupštinu dok se god ne završi upravni postupak u ovom predmetu. Sve bi to bilo u redu da dosadašnjem Predsjedniku NS ŽSD nije upravo danas, 19. prosinca 2012. istekao četverogodišnji mandat na koji je izabran i da je od današnjeg dana izvan mandata i ne može donositi nikakve odluke niti rješenja", poručio je Šupraha.

U splitskom nogometu zavladalo je pravno bezvlašće.

Traži se reakcija ministara Jovanovića i Bauka te HNS-a

"Mi pozivamo ministra Jovanovića i njegovu sportsku inspekciju te ministra Bauka i njegov upravni nadzor da spriječe nezakonitosti i zlouporabe u resorima za koje su nadležni. Upoznat ćemo i HNS sa situacijom, kako se izigrava demokratska volja 80 posto klubova. Smatramo da je došlo do kršenja zakona i pogodovanja te ćemo zbog toga pozvati DORH."

"Suluda je konstatacija Ureda da predsjednici klubova, kao što su Hajduk, Solin, Jadran, Hvar, nisu ovlaštene osobe za predstavljanje svog kluba ili da klubovi nisu članovi Saveza", objasnio je nepotvrđeni predsjednik apsurdnost odluke splitskog Ureda za državnu upravu.

Zagrebački ured "zeznuo" je Igora Štimca u pokušaju rušenja Vlatka Markovića prije dvije godine. Žalio se Ministarstvu koje je slučaj prebacivalo natrag Gradu, mjesecima su šutjeli, a onda potvrdili Markovića. Viđak, kao i njegov vršnjak koji također voli reći "otići ću, kad ću htjeti", mirno je čekao odluku za koju je već znao kakva će biti.

"Viđak je znao kakva će odluka biti"

"Meni je 12.12. rečeno da još nije donešena odluka. Naš odvjetnik prije dva dana je zvao i pitao, nije dobio informaciju iako je ovlaštena stranka u postupku. Nismo znali u ponedjeljak, a Viđak u medijima tvrdi da je znao prije dvanaest dana kakvo će biti rješenje", rekao nam je Šupraha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Imamo zakonski rok za žalbu Ministarstvu (15 dana, op.a.). U slučaju da se ne sazove nova skupština, ulazimo u bezvlašće. ŽNS ostaje bez vodstva. Nitko ne može zaustaviti ovaj proces koji je bio javan i transparentan, podržan od većine klubova. Do promjena će doći, možda ne sutra... Ali sigurno hoće", dodao je Šupraha.

"Klubovi su htjeli napustiti natjecanje jer se ne poštuje njihova volja"

"Očekujemo da HNS reagira. Ako treba da kao i u drugim županijama odrede čovjeka koji će voditi izborni proces. Poštivat ćemo rezultate, kakvi god bili, ako to većina klubova želi. S HNS-om sam imao samo neslužbene kontakte, oni ionako nemaju nikakvu ingerenciju oko izbornih procesa u županiji. Županijske organizacije kroje HNS. Kad dođe do problema u radu saveza, oni mogu poslati povjerenika radi regularnosti natjecanja", objašnjava nam te napominje kako se nešto mora brzo poduzeti jer su klubovi revoltirani:

"Ja sam osobno zaustavljao klubove kad su htjeli napustiti natjecanje, ne bi bilo nogometa u splitskoj županiji. Ne mislim na one koji se natječu u natjecanjima pod HNS-om, nego županijskim ligama, pomlatku i ostalima. Klubovi su htjeli napustiti natjecanje jer se ne poštuje njihova volja".

Kronologija događaja koja je dovela do sadašnje apsurdne situacije:

Za 3. srpnja 2012. Paško Viđak sazvao je izbornu Skupštinu na kojoj je sebe htio proglasiti za jedinog kandidata za novog predsjednika. Klubovi iziritirani takvim izigravanjem izbornih pravila u velikoj većini bojkotirali su tu Skupštinu te se na njoj pojavilo svega 15-ak klubova i nije bilo kvoruma (kvorum iznosi 27 klubova).

I nakon te sramote Paško Viđak izjavljuje da neće podnijeti ostavku i da će ostati predsjednik koliko on želi.

Klubovi (njih 38) podnose nakon toga Pašku Viđaku zahtjev za sazivanje izvanredne Skupštine, ali se on oglušio na taj utemeljeni zahtjev.

Sukladno Statutu klubovi su zatim sami sazvali skupštinu za 19. listopada na kojoj je Viđak smijenjen, a zatim nakon toga i izbornu Skupštinu za 5. studenoga, na kojoj je izabrano novo rukovodstvo.

U međuvremenu Paško Viđak ignorira ove sjednice i najavljuje sazivanje "njegove" izborne Skupštine za 11. prosinca. Kada je uspio dobiti obećanje svega 10-tak klubova da će doći na tu Skupštinu, isti ju otkazuje iz razloga što po drugi put ne bi imao kvorum za odlučivanje.

Pa čovječe, gdje ti je obraz?

"Dakle nakon što dva puta nije skupio kvorum i što su dva puta klubovi apsolutnom većinom od čak 80% izabrali novo rukovodstvo on  dalje ignorira činjenice i neumitnu stvarnost da ga nitko neće i da više nikog od klubova ne predstavlja. Pa čovječe, gdje ti je obraz? Koliku cijenu mora plaćati nogomet u našoj županiji zbog tvoje samoljubivosti?", dodao je Šupraha i potvrdio kako je pravi trenutak za testiranje novih sportskih inspektora MZOŠ-a:

"Zovem ministra da dođu i da spriječe ono što on naziva močvarom. Neka spriječe nezakonitosti. Ima li netko tko može ignorirati 80 posto glasova? Očekivali smo podmetanje nogu, ali nećemo stati".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara