Preminuo Franjo Mihalić, najveći atletičar iz bivše Jugoslavije

Preminuo Franjo Mihalić, najveći atletičar iz bivše Jugoslavije

Screenshot (B92)

U BEOGRADU je u 95. godini preminuo Franjo Mihalić, maratonac koji je na Olimpijskim igrama u Melbourneu 1956. godine osvojio srebrno odličje.
 
Mihalić je rođen u Velikoj Ludini u Hrvatskoj, a nakon početnog bavljenja nogometom i biciklizmom, cijeli život je posvetio atletici. U karijeri je oborio 22 rekorda, a pobijeđivao je na velikim maratonima u Tokiju, Bostonu, Moskvi i Ateni, na ponoćnoj trci u Sao Paulu, kao i na Krosu nacija u Parizu, što je u to doba bilo neslužbeno svjetsko prvenstvo. Iako je slovio kao jedan od najboljih na svijetu, nikad nije bio prvakom države u maratonu, a na 1075 službenih utrka na kojima je nastupao pretrčao je ukupno čak 166.250 kilometara.
 
Najveći uspjeh mu je olimpijsko srebro iz Melbournea, a u maratonu se natjecao i na Igrama u Rimu 1960. godine, gdje je kao 39-godišnjak osvojio 12. mjesto. Bio je triput (1952, 1956, 1957) proglašavan za najboljeg sportaša Jugoslavije u tradicionalnom izboru Sportskih novosti i smatran je za najvećeg atletičara u povijesti Jugoslavije.
 
Posljednji ispraćaj Franje Mihalića bit će u srijedu u Beogradu.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara