Preminuo osvajač prvog olimpijskog zlata za SFRJ

Preminuo osvajač prvog olimpijskog zlata za SFRJ

Foto: Hina

U MARIBORU je u petak u 85. godini preminuo Mate Trojanović, član zlatnog četverca Gusara koji je na Olimpijskim igrama 1952. godine u Helsinkiju osvojio zlatnu medalju.

Trojanović je rođen 20. svibnja 1930. godine u Metkoviću, a veslanje je počeo trenirati 1945. godine, kao učenik Realne gimnazije u Splitu. Prvo je studirao biologiju i nakon što je položio sve ispite na tom fakultetu nije htio diplomirati kako se ne bi odmah morao zaposliti već je upisao veterinu.

Reprezentativac Jugoslavije bio je od 1950. do 1952. godine i kao član četverca splitskog Gusara, koji je veslao u sastavu: Duje Bonačić, Velimir Valenta, Mate Trojanović i Petar Šegvić osvojio je prvo zlatno olimpijsko odličje za Jugoslaviju, a posada Gusara dobila je i priznanje kao jedna od najboljih veslačkih ekipa koje su nastupile na XV olimpijskim igrama u Finskoj.

Gusarov četverac iz Helsinkija proglašen najboljim sportskim kolektivom Hrvatske i Jugoslavije 1952. godine.

Od zlatnog Gusarovog četverca u kojem je Mate veslao, očekivalo se još mnogo nakon osvajanja zlatne olimpijske medalje, pa im je Narodni odbor grada Splita u kolovozu 1952. godine dodijelio četverogodišnje stipendije. Nažalost, ovaj prvi zlatni hrvatski četverac još je samo godinu dana aktivno vježbao, a potom su se momci potpuno okrenuli studiju nakon kojega su otišli na tri različite strane.

Trojanović se po završetku veterinarskog fakulteta oženio i nastanio u Mariboru u kojem je radio kao savezni carinski veterinarski inspektor, a od 2007. godine počasnik je Kuće slave splitskog sporta. Od slavnog četverca Gusara živ je još jedino 86. godišnji Duje Bonačić (1929).

Sahrana Mate Trojanovića biti će u utorak u Mariboru.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara