Prije točno 20 godina: Sve utakmice Erica Cantone ostale su u sjeni one s Crystal Palaceom

Prije točno 20 godina: Sve utakmice Erica Cantone ostale su u sjeni one s Crystal Palaceom

 Foto: Guliver Image/Getty Images

NA današnji dan, prije točno 20 godina Manchester United je gostovao kod Crystal Palacea, a sva pozornost i navijača i medija bila je usmjerena na debi Andyja Colea, koji je te zime prešao u United iz Newcastlea za tada rekordnih sedam milijuna funti. Manchester je vodio mrtvu trku za naslov s tada jakim Blackburnom predvođenim Alanom Shearerom i Chrisom Suttonom. 
 
Stadion Palacea te večeri nije bio pun, na tribinama se skupilo tek nešto više od 18 tisuća ljudi, a dobar dio njih bio je obojan u crveno i navijao je za United. Prvo poluvrijeme bilo je poprilično nesadržajno, a Andy Cole gotovo da nije ni pipnuo loptu.
 
No, jedna manja skupina navijača Palacea cijelo je poluvrijeme uporno vrijeđala Erica Cantonu. Alex Ferguson je osjetio da u Francuzu vrije i na poluvremenu ga je upozorio da se suzdrži od bilo kakvih reakcija, da se koncentrira isključivo na svoju igri i da mu misli budu fokusirane kako pobijediti i prestići vodeći Blackburn.
 
Međutim, tek što je poluvrijeme nastavljeno s istog tog dijela tribine nastavljeno je vrijeđanja i tada se dogodio trenutak koji je ne samo obilježio povijest Premiershipa, već je ostao duboko utisnut u kolektivnu memoriju sviju nas koji smo tada voljeli nogomet.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Cantona je nakon jednog grubog starta isključen. Tribine su proključale, a oni najuporniji u pljuvanju iskoristili su taj trenutak da Cantonu dodatno izvrijeđaju dok je Francuz išao prema svlačionici. U tom trenutku Eric je preskočio reklame i kung-fu udarcem je udario primitivca na tribinama. To se zbilo toliko brzo da igrači i jedne i druge momčadi zapravo nisu ni znali što se dogodilo. Neki igrači Uniteda, u prvom redu Paul Ince mislili su da je Cantona fizički napadnut i krenuli su u obračun s navijačima, no jedan od rijetkih koji je sve dobro vidio bio je slavni Peter Schmeichel, koji je prišao Cantoni i odveo ga prema tunelu.
 

Ovo su sjećanja nekih igrača Uniteda:
 
''Mislim da sam bio jedan od rijetkih igrača koji nije potrčao u gužvu. Nije da nisam htio, jednostavno nisam mogao. Bio sam u šoku i samo sam stajao skamenjen na centru. Kad smo ušli u svlačionicu vladao je pravi muk. Nitko nije rekao ni riječ. Eric je sjedio u kutu i samo je tupo gledao. Mislim da je on jedini shvaćao što se dogodilo i što je napravio, znajući da će ga taj trenutak pratiti cijeli život'', rekao je Gary Pallister.
 
''Sjećam se te utakmice samo zato što sam bio na terenu i jer sam zabio gol. Da nisam, nikad ju ne bih pamtio. Nikad nigdje, ni u novinama ni na TV-u nikad nije bila objavljena niti jedna slika s te utakmice. Svi su pričali i svi su upamtili samo jedan trenutak. Uvijek sam govorio da je pitanje za milijun funti: ''Tko je zabio gol te večeri kad je Eric napravio ono što je napravio?''. Nema šanse da bi na to pitanje itko točno odgovorio, rekao je David May.
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara