Pročitajte presudu Šimuniću: "Pozdravio sam patriotski!" CAS: To je nedvojbeno ustaški pozdrav

Foto: Guliver Image/Getty Images

JOSIP ŠIMUNIĆ neće igrati na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Brazilu jer mu je danas Sportski arbitražni sud (CAS) u Lausanni odbio žalbu na odluku Disciplinske komisije FIFA-e o 10 utakmica suspenzije zbog povika "Za dom" na Maksimiru nakon posljednje utakmice u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

> Potvrđena suspenzija: Zbog povika "Za dom" Šimunić ne ide na Svjetsko prvenstvo!

> Šimunićev odvjetnik: Nije pobjedila pravda nego snaga FIFA-e

Pročitajte cijeli tekst presude CAS-a:

"CAS je odbio žalbu hrvatskog nogometaša Josipa Šimunića protiv odluke FIFA-ine Komisije za žalbe objavljene 21. veljače 2014. CAS potvrđuje kaznu koju mu je izrekla FIFA, kojemu ostaje suspenzija na 10 službenih utakmica, prva od kojih će biti na Svjetskom prvenstvu 2014. Ostaje na snazi i zabrana ulaska na stadione na tih 10 utakmica kao i novčana kazna od 30.000 švicarskih franaka.

Dana 19. studenoga 2013. u Zagrebu, hrvatska reprezentacija pobijedila je Island u dodatnim kvalifikacijama i plasirala se na Svjetsko prvenstvo u Brazilu, a nakon utakmice Josip Šimunić je otišao na sredinu igrališta s mikrofonom i uzviknuo je "U boj, u boj!", "Za dom", a navijači su uzvratili uzvicima "Spremni". > Pogledajte kako je Šimunić poveo skandiranje "Za dom spremni"

FIFA-ini odbori okarakterizirali su te riječi kao ratni poklič ustaša, hrvatskog pronacističkog režima koji je imao vlast tijekom Drugog svjetskog rata, prije no što je svrgnut u svibnju 1945., te je proglasio igrača krivim za uvredu dostojanstva skupina ljudi koristeći te diskriminirajuće riječi.

Dana 9. travnja 2014., Josip Šimunić podnio je žalbu CAS-u tražeći ukidanje kazne ili njezino pretvaranje u uvjetnu s rokom kušnje od jedne godine. Igrač je objavio kako nije imao namjeru uvrijediti ili diskriminirati nikoga već je htio podijeliti svoje domoljubne osjećaje s navijačima nakon tako važnog uspjeha. Stranke su postupku su saslušane 8. svibnja 2014, a CAS-ovi suci u ovom slučaju jednoglasno su odbacili igračeve argumente i odbili njegovu žalbu. Potvrdili su kako se izraz koji je Šimunić koristio jasno i nedvosmisleno odnosi na uzvik koji su koristile ustaše i kao takav mora biti kažnjen u skladu s člankom 58. paragrafom 1 Fifina Disciplinskog kodeksa.

Sukladno tome, CAS-ovi suci su potvrdili FIFA-inu odluku.

Kompletan tekst odluke suda sa svim argumentima bit će objavljen u sljedećih nekoliko dana", stoji u odluci CAS-a objavljenoj na njegovoj službenoj stranici.

Šimunić: Meni je dom simbol ljubavi i zajedništva

U CAS-ovoj komisiji koja je raspravljala o Šimunićevoj žalbi bili su Hendrik Kesler (glavni sudac iz Nizozemske), Luigi Fumaggalli iz Italije, kojeg je izabrala Šimunićeva strana i Švicarac Marc Balmelli kojeg je izabrala Fifa.

FIFA je drastičnu kaznu hrvatskom reprezentativcu izrekla temeljem iskaza američkog profesora povijesti srpskog podrijekla Barryja M. Lituchyja koji je svjetskoj javnosti poznat po svjedočenju u Haagu u korist Slobodana Miloševića. Nakon što Šimunićev odvjetnički tim dokazao da je Lituchy nevjerodostojan svjedok Fifa ga je zamijenila sveučilišnim profesorom iz Ljubljane Božom Repom koji je u svom iskazu naveo da je "Šimunić rođen u Australiji u kojoj žive većinom pripadnici ustaške emigracije"? > Tamo gdje je rođen Joe

U svom obraćanju javnosti nakon izricanja kazne Disciplinske komisije Fife Šimunić je tvrdio da njegov pozdrav nije bio ni fašistički niti usmjeren mržnjom protiv ikoga.

"Meni je dom simbol ljubavi i domovine, zajedništva", kazao je tada Šimunić, a na suđenju u Lausannei u svojoj obrani istaknuo "Pozdrav `Za dom!` doživljavam kao patriotski i isključivo sam ga zbog toga izrekao, a i koga sam ja to konkretno uvrijedio? Ja sam čovjek koji voli svoju domovinu i mislim da mi se ovdje nepravedno sudi", rekao je na saslušanju Šimunić.

U prilog Šimuniću video linkom izjavu je dao i naš izbornik Niko Kovač, dok njegov trener iz berlinske Herte Lucien Favre poslao pismeno očitovanje, ali odvjetnik FIFA-e nije želio ispitati Šimunićeve svjedoke.

> Šimunić: Za dom! sam izvikivao vođen ljubavlju prema svom narodu i domovini, a ne mržnjom i destrukcijom

> Šimunić: Mene dom asocira na ljubav i toplinu, a ne na zločin!  

> Evo žalbe Sportskom sudu: "Josip Šimunić je žrtva velikosrpske urote i krše mu se ljudska prava!"

 

 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara