Prva obljetnica bez osnivača BBB-a: Kako je o prekinutoj utakmici govorio Dugi i tko su pravi junaci 13.5.

Prva obljetnica bez osnivača BBB-a: Kako je o prekinutoj utakmici govorio Dugi i tko su pravi junaci 13.5.

Foto: Screenshot
Video: Damir Horvatović, Tomislav Brđanović/Index; Youtube

NA DANAŠNJI dan, 13. svibnja 1990. godine, na Maksimiru je izbio jedan od najvećih incidenata u povijesti domaćih nogometnih stadiona. Bio je to trenutak kojeg su mnogi kasnije označili početkom Domovinskog rata. Na utakmici Dinama i Crvene zvezde sukobili su se Bad Blue Boysi i Delije. Počelo je još ranije na ulicama Zagreba, a nastavilo se na tribinama gdje su gostima veliku pomoć pružile i brojne milicijske snage.

Nogomet je bio sporedna priča, jer Zvezda je već osigurala naslov, a političke igre bile su u prvom planu nakon prvih višestranačkih izbora u Hrvatskoj. Nije trebalo puno da se zapali sukob među hrvatskim i srpskim navijačima, a još manje da se nogometni derbi pretvori u kaos. Osim Dinamovih, na tribinama Maksimira tog dana bilo je i pripadnika Torcide i Armade.

Tko je prvi počeo? Svatko ima svoju verziju priče... Delije su slomile reklamne panoe i probile se na gornji dio tribine kako bi se obračunali s navijačima koji su ih od tamo gađali kamenjem i stolicama. Tu se njih stotinjak nesmetano iživljavalo nad par navijača Dinama naočigled cijele Jugoslavije i milicije, koja je (s ostatkom ljudi na stadionu) sve gledala uživo i baš ništa nije poduzela da bi zaštitila gledatelje od napada gostujućih navijača. Boysi nisu mirno gledali. Srušili su ogradu na svojoj tribini i krenuli u kontranapad, drugovi u plavom su itekako "postupili po naređenju" i njih 200-tinjak je u žestokom sukobu na centru maksimirskog travnjaka spriječilo dolazak BBB-a do Delija, predvođenih Arkanom. Veliki neredi zbog kojih utakmica nije odigrana, nastavili su se oko stadiona do kasno u noć, dok su na gornjem dijelu južne tribine Delije čekale evakuaciju iz Zagreba.

Navijači Dinama 13. svibnja obilježavaju kao početak Rata za Hrvatsku i svake godine na taj datum klub i navijači polažu cvijeće i pale svijeće na spomeniku Bad Blue Boysima poginulima u ratu. Tako je i ove godine, uoči večerašnjeg sudara Rijeke i Dinama u uzvratu finala Kupa na Kantridi. BBB će također u Rijeku u velikom broju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pogledajte kako je to izgledalo 1990....
 A pogledajte i što su akteri tih nemilih događaja godinama kasnije ispričali pred kamerom Indexa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara