Prve prave Olimpijske igre obitelji Kostelić

Foto: Guliver Image/Getty Images

"JANICA će 2002. godine biti vladarica svjetskoga skijanja i olimpijskih igara", pisalo je u famoznim Kostelićevim dnevnicima koje je vodio Ante. I bila je. Kako?

Obitelj Kostelić sve je podredila Olimpijskim igrama. Ante, Janica, Ivica, pa čak i majka Marica, žive u "olimpijskom ciklusu". Kada netko od Kostelića kaže da su Olimpijske igre najvažniji događaj u životu sportaša, onda to i ima težinu.

"Treba žrtvovati dio sezone ako hoćeš do medalje na Igrama. Olimpijske igre su iznad svega", rekao je jednom Ante, doktor za tempiranje forme uoči velikih natjecanja.

Budući da hrvatski zimski sport počinje i zasad završava s Kostelićima, donosimo vam pregled dosadašnjih njihovih nastupa na Olimpijskim igrama...

> Sve počinje i (zasad) završava s Kostelićima - Nagano 1998.

Kao i četiri godine ranije hrvatsku zastavu na otvaranju Igara u Salt Lake Cityju nosila je Janica, koja je na Igre stigla nakon teške ozljede. Za razliku od Nagana, gdje nije bilo ozlijeđenog Ivice i bolesnog Ante, sada je obitelj Kostelić bila u punom sastavu.

Ante i Janica žrtvovali su cijelu sezonu Svjetskog kupa, u kojem je Janica branila naslov pobjednice, zbog Olimpijskih igara. Na kraju, Janica nije bila ni među prvih deset u poretku najboljih skijašica, a jedinu pobjedu u Svjetskom kupu ostvarila je u posljednjoj utrci, slalomu u Altenmarktu. Ipak, sve se isplatilo jer je Salt Lake City napustila s četiri medalje.

Kostelići su taktizirali i na Igrama. Odlučili su da će Janica propustiti spust, kako bi bila što spremnija za ostale discipline, pogotovo za kombinaciju u kojoj je bila favorit.

S dvije maestralne vožnje slaloma i solidnom spustom Janica je osvojila zlato u kombinaciji, prvu medalju u povijesti hrvatskog skijanja i prvu hrvatsku medalju na Zimskim olimpijskim igrama.

Tri dana kasnije vozio se superveleslalom, disciplina u kojoj se Janica nikada dotad nije našla na postolju. Ipak, hrvatska skijašica je šokirala svijet i uzela srebro sa samo pet stotinki zaostatka za pobjednicom Talijankom Danielom Ceccarelli.

U sljedećoj utrci, po veoma teškim vremenskim uvjetima, stotinke su otišle na Janičinu stranu. Osvojila je zlato u slalomu sa sedam stotinki prednosti ispred Francuskinje Laure Pequegnot.

Ostao je još samo veleslalom, disciplina u kojoj Janica također nikad ranije nije bila na postolju. Otac Ante se htio vratiti u Zagreb, ali...

"Tata, kad nam već ovako dobro idemo, ostanimo da pokušam i u veleslalomu", rekla mu je Janica i nije pogriješila.

Imala je loš startni broj, devetnaest, ali joj to nije bio problem da uništi konkurenciju. Srebrna Anja Paerson zaostala je 1.32 sekunde, a Janica je imala najbolje vrijeme i prve i druge vožnje.

Ivica bio blizu prve medalje

Konkurencija Ivici, najboljem slalomašu iz prošle sezone, u njegovoj najdražoj disciplini je bila jaka. Amerikanac Bode Miller, Austrijanci Rainer Schoenfelder i Benjamin Raich, Slovenci Mitja Kunc i Jure Košir, Francuz Jean Pierre Vidal...

Ivica je sjajno odradio prvu vožnju na "ludoj" stazi na kojoj je odustalo čak 28 skijaša. Bio je četvrti i jako blizu prve medalje. Ipak, nije se uspio izboriti s pritiskom, te je u drugoj vožnji ispao.

 

Nastupio je još u veleslalomu, u kojem u tom periodu nije briljirao, te je zauzeo solidno deveto mjesto.

Veličanstven doček u Zagrebu

Nakon povijesnog uspjeha, obitelj Kostelić s četiri medalje je dočekana u Zagrebu. Pjevalo se "Jano, Janice", a vladarica svjetskog skijanja bila je oduševljena.

"Hvala što ste nas dočekali u tako velikom broju. Bili ste fenomenalni, a posebno pilot koji je napravio krug iznad Zagreba i Sljemena", rekla je trostruka olimpijska pobjednica, jedina skijašica koja je to uspjela ostvariti na jednim Igrama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara