RNK Split: Pitat ćemo i Uefu, kome idu u korist sudačke greške?

RNK Split: Pitat ćemo i Uefu, kome idu u korist sudačke greške?

Foto: Cropix / L. Gerlanc

RNK Split opet protesitra. Smatraju da su u njihovih posljednjih sedam utakmica u čak četiri grubo oštećeni. Sudački, naravno. 

"Ponovo se obraćamo javnosti vezano uz nastavak sudačkih pogrešaka na štetu našeg kluba. Iako smo prije tri tjedna upozorili na grube pogreške kojima je naš klub direktno bodovno osakaćen, u subotnjem susretu sa Zadrom ponovno smo oštećeni kad nam je u 89. minuti poništen regularan zgoditak. Nakon susreta čestitali smo domaćinima koji su se sportski i fer borili te pri tome ostajemo i danas. Ipak nakon što smo na snimci emitiranoj u emisiji Tribina.hr vidjeli da su tvrdnje naših igrača, koji su na ovu pogrešku reagirali još za vrijeme utakmice, u potpunosti opravdane, moramo se obratiti javnosti jer postaje očito da nas od Europe udaljavaju sudačke nepravde.

Kako smo već ranije rekli Split je utakmicu 16. kola MAXtv u Vinkovcima izgubio zbog dvije grube sudačke pogreške: Fran Jović u 18. je minuti dosudio jedanaesterac za Cibaliju iz kojeg je postignut izjednačujući gol (1:1) iako se prekršaj dogodio izvan kaznenog prostora, a igranje rukom igrača Cibalije Luke Muženjaka u 94. minuti unutar šesnaesterca domaćina nije sankcionirano najstrožom kaznom. Dokaz da se radi o pogreškama vidi se u snimci s utakmice, a i posljednja sumnja i tada je otklonjena u emisiji Tribina.hr. Stručni sudački ekspert emisije Alojzije Šupraha sporne trenutke jasno je okarakterizirao kao sudačke pogreške, jednako kao i mahanje suca Modrića u subotnjem susretu u Zadru.

Najmanje četiri utakmice, od posljednjih sedam, obilježile su sudačke pogreške na štetu našeg kluba. U Koprivnici je nepravedno od strane suca Strahonje dosuđen isključujući žuti karton Parackom u 35. minuti. S dva igrača manje (ranije isključen i Galović), ipak smo uspjeli doći do boda.

Nakon utakmice s Dinamom smo zaprimili brojne upite i prigovore u kojima se od strane navijača, trenera i prijatelja kluba tražilo da oštro reagiramo na, po njima, "neregularno i nakaradno“ suđenje kojim se stvara odbojnost prema nogometu, nogometnom natjecanju, a prije svega Prvoj hrvatskoj nogometnoj ligi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbrajajući samo situacije u kojima smo direktno oštećeni i u kojima su pogreške odredile konačni rezultat, dolazimo do činjenice da nam je u sedam utakmica uzeto najmanje šest bodova. S tih šest bodova bili bismo drugi na tablici prve MAXtv lige, čime bismo uvelike ostvarili zacrtane ciljeve za ovu sezonu.

Nastup u Europi želimo izboriti isključivo sportskom borbom na zelenom travnjaku. Jedino teren može biti mjerilo vrijednosti i odlučivati o tome tko će ići u Europu i tko će ostati u ligi. Vidljivo je i koji klubovi su od pogrešaka imali korist. Ne vidimo naznake da bi se takva situacija mogla promijeniti osim ako se svi ne pobunimo protiv rušenja nogometa kao sporta.

Sudački previdi poput ovih nabrojenih moraju biti strogo sankcionirani, pojedini suci udaljeni iz nogometa na duže vrijeme jer je šteta koju nanose nogometu nemjerljiva. Još jednom ćemo pokušati ukazati na probleme čelnicima saveza, udruge prvoligaša i sudačkoj komisiji. Iskreno se nadamo da će nadležni napraviti sve da osiguraju regularnost natjecanja. Hrvatski nogomet tretira se kao slučaj, no ukoliko bude potrebno pisat ćemo, zajedno s drugim oštećenim klubovima, UEFA-i, a sve s ciljem boljitka hrvatskog nogometa", priopćenje je RNK Split.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara