Radić za Index priznao: Hrvatski prvak ostaje bez Eurolige!

Radić za Index priznao: Hrvatski prvak ostaje bez Eurolige!

Foto: Index, Nenad Dugi / Cropix
Video: Tomislav Brđanović

CIBONA je novi prvak Hrvatske. Cedevita je u rasprodanom Domu sportova poražena treći put u četiri utakmice. U završnici sezone, jedne od napetijih u posljednjih nekoliko godina, publika se vratila u dvorane, a rivalstvo ovogodišnjih finalista te bitka kako igrača na parketu, tako i trenerskih imena na klupi.

> Repeša novi trener Unicaje!

> Repeša Ciboni donio naslov prvaka: Pogledajte što je prvo rekao nakon pobjede!

Porastu zanimanja za košarku mogao bi naštetiti najavljeni sastanak ULEB-a na kojem će se raspravljati o ukidanju izravnog mjesta za prvake Hrvatske, Srbije i Slovenije u Euroligi, kako bi se otvorilo mjesto za novog ruskog predstavnika i eventualno jednog iz Velike Britanije. Hrvatski bi klubovi lovili Euroligu preko jednog od prva dva mjesta u regionalnoj ABA ligi u koju uskoro ulaze i Makedonci i Mađari. O svemu smo porazgovarali s predsjednikom HKS-a.

"Sve utakmice finala bile su vrhunske, utakmice su dobre, zanimljive, do zadnjeg trenutka nije se znalo tko će pobijediti", rekao je Danko Radić za Index.

"Nisam iznenađen velikim interesom publike, košarka je apsolutno dvoranski sport broj jedan. Sav hrvatski narod to voli, voli kad je sve u redu, ovo je atraktivno, ovo je intersantno do zadnjih sekunda i svaki sportski zaljubljenik to voli", dodao je predsjednik HKS-a.

Radić: Euroliga nam je htjela uzeti dva mjesta, ovo je fenomenalno!

Na pitanje što misli o najavljenom sastanku Uleba na kojem će se raspravljati o ukidanju izravnog mjesta u Euroligi za hrvatske klubove, Radić je rekao:

"To još nije gotovo, mi se borimo koliko se možemo boriti, ali to je neminovno. Naši i slovenski klubovi izgubili su rejting, koji se sastoji od kvalitete utakmica, broja posjetitelja i tv-prava. Euroliga nam je htjela uzeti dva mjesta, ako ovako ostane bit će fenomenalno!".

Prvi čovjek hrvatske košarke, ujedno i suvlasnik Sidra d.o.o., tvrtke koja vodi regionalnu ligu, priznao je da se hrvatska košarka srozala do te mjere da se više ništa ne može učiniti. Inače, vodstvo ABA lige (Radić, Lorbek, Lisac, Bilić) ima pravo uložiti žalbu na odluku ULEB-a.

POGLEDAJTE U VIDEU ŠTO RADIĆ KAŽE O NAMJERAMA ULEB-a I KAKO MINISTARSTVO GLEDA NA NJEGOV NAVODNI SUKOB INTERESA

"Mi o tome ništa ne odlučujemo. To Euroliga odlučuje i to je njeno pravo! Zadnjih deset godina jedna Rusija ima samo jednog predstavnika, a ona je velesila i po klubovima i po svemu".

"Slovenci i Srbi razmišljaju isto"

Kakav je stav Slovenaca i Srba koji čine većinu u regionalnoj ligi, a također im prijeti gubitak izravnog mjesta za nacionalnog prvaka?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Potpuno isti, nema tu stava, nema problema nikakva, to tako mora biti i promijenit se ništa ne može", odgovorio je Radić.

Skansi čestitao Bandiću

Na poluvremenu je Radić popričao s pomoćnikom ministra za sport Petrom Skansijem. Nakon utakmice Skansi je najprije čestitao novoj Ciboninoj upravi na dobro obavljenom poslu ove sezone:

"Cibona je zasluženo osvojila naslov. Očito se raspoloženje u Ciboni promijenilo tijekom sezone. Mislim da je najzaslužniji za to trener Jasmin Repeša, ali i onaj tko je sanirao Cibonu".

Skansi je zadovoljan odazivom navijača i požalio što se nije igralo u većoj dvorani, no nije oduševljen onim što je čuo o najavljenim promjenama u europskoj košarci.

"Uleb i Fiba uništavaju košarku"

"Treba povećati važnost nacionalnog prvenstva, a Savez treba smisliti način da se interes poveća. Regionalna liga mora biti protočna prema Euroligi, ali o tome treba ozbiljno razgovarati. Jako je loše što u košarci postoje dvije organizacije, nogomet to nije dozvolio. Mora postojati jedna organizacija koja će razmišljati o napretku košarke. Problem je što Fiba nema autoritet nad Ulebom koji ima novac. A to je loše za košarku", rekao je Skansi.

Ministarstvo o sukobu interesa: "HKS nas još nije posjetio"

S Radićem nije službeno razgovarao o njegovom sukobu interesa kao predsjednika HKS-a i jednog od vodećih ljudi ABA lige, "ili kako će se već zvati", kaže Skansi:

"On, naravno, ne vidi nikakav sukob interesa, ali treba pogledati da li on sa svojim odlukama u ABA ligi, i kao predsjednik HKS-a, da li je na obje strane faktor odlučivanja. Nisam do sada razgovarao s njime, košarkaški savez nas još nije posjetio", rekao je Skansi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara