Raskol u Udruzi prvoligaša: Nema pripajanja HNS-u!?

Foto: Hina

SUPROTNO očekivanjima, Udruga prvoligaša, tijelo koje brine o natjecanju klubova u 1. HNL, na današnjoj sjednici nije izglasala svoje gašenje i pripajanje Hrvatskom nogometnom savezu.

"Na sjednici Skupštine Udruge profesionalnih klubova Prve HNL održanoj u Zagrebu raspravljalo se o budućem statusu Udruge i prijedlogu o prestanku rada i spajanju s Hrvatskim nogometnim savezom. S obzirom da za navedenu odluku nije dobiven dovoljan broj glasova predstavnika klubova, a sukladno Statutu Udruge Prve HNL, odluka o promijeni nije donijeta", stoji u priopćenju Udruge.

Podsjetimo, odluka o ukidanju Udruge prvoligaša trebala je biti donešena prije tjedan dana, ali je tada odgođena zbog nemogućnosti postizanja dogovora među predstavnicima klubova.

Hajduk gubi kontakt s HNS-om

Čelnici Hajduka i vanjski suradnik NK Zadar Reno Sinovčić, inače dopredsjednik Udruge, usprotivili su se gašenju jedinog nogometnog tijela koji još ima kakvu-takvu neovisnost od utjecaja Izvršnog odbora HNS-a, u kojem se zna tko vodi glavnu riječ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Najveći problem s gašenjem Udruge imao bi upravo Hajduk, čiji je predsjednik Marin Brbić prošlog tjedna izgubio izglede da uđe u IO HNS-a, pa je ovaj "sabor" prvoligaša ostao jedino mjesto gdje Splićani mogu izravno zastupati svoje interese. Pomoći im može Alojzije Šupraha, koji predstavlja splitsko-dalmatinsku županiju u HNS-u, no on je već sklopio savez sa Šukerom što su mu na Poljudu silno zamjerili i pitanje je može li (i želi li) Hajduk izgladiti odnose.

Osim politike, Udruga prvoligaša važna je za klubove jer im osigurava (ili bi trebala osigurati) prihode od marketinga i tv-prava.

Udruga prvoligaša daje dva predstavnika u Skupštinu HNS-a. Koliko svaki glas može biti važan, pokazala je sramotna izborna Skupština 2010. godine na kojoj je Vlatko Marković pobijedio Igora Štimca za jedan glas i nezakonito zadržao vlast u Savezu. Baš je Štimac bio na čelu Udruge prije nego je krenuo u lov na Markovićevu, a danas Šukerovu, fotelju.

Nova izvanredna izborna skupština HNS-a održat će se 14. travnja, a na njoj Davor Šuker očekuje novi četverogodišnji mandat i želi osigurati da sve prođe bez problema.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara