Rat policije i navijača Feyenoorda u Rimu: Nizozemci bakljama i kamenjem, Talijani brutalnim pendrečenjem

Rat policije i navijača Feyenoorda u Rimu: Nizozemci bakljama i kamenjem, Talijani brutalnim pendrečenjem

Foto: Twitter

VELIKI NEREDI i sukobi između navijača Feyenoorda i policije obilježili su jučerašnju noć i cijeli današnji dan u Rimu, gdje je više od šest tisuća navijača kluba iz Rotterdama došlo gledati prvu utakmicu 1/16 finala Europa Lige koju njihov klub igra kod Rome. Na osiguranju utakmice radi 1.300 policajaca i 700 zaštitara.

Posljednja policijska izvješća govore kako je privedeno 25 navijača Feyenoorda i više desetaka ozlijeđenih na obe strane, ali u njima se naravno ne navodi ono za što Nizozemci optužuju rimsku policiju, a to je brutalnost, prekomjerna uporaba sile i premlaćivanje palicama i nogama navijača koji su ležali na tlu, ne pružajući nikakav otpor. Sve to može se vidjeti na snimkama i fotografijama sukoba na Piazza di Spagna.

Navijači Feyenoorda preplavili su centar Rima, a posebno poznate "Španjolske Stube", gdje su radili ono što navijači inače rade; pili, pjevali, palili baklje. Pogrešnom procjenom policije kako se takva masa može natjerati na odlazak prema Olimpicu i tako ih spriječiti u "korteu", povorci prema stadionu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je počeo veliki i žestoki obračun: Nizozemci su sprovođenje odbili bakljama, bocama i kamenjem, a Talijani su odgovorili brutalnim pendrečenjem.

U kanonadi i uzastopnim jurišima sukobljenih strana, uništeno je nekoliko izloga, skutera i automobila. Procjenjuje se kako je šteta oko 100 tisuća eura. "Ponašanje nizozemskih navijača je sramotno i nedopustivo," kazao je rimski gradonačelnik Ignazio Marino.

"Prijeki sud", koji Talijani angažiraju zbog huliganskih divljanja, ekspresno je tri navijača Feyenoorda osudio  na godinu i četiri mjeseca zatvora. Šest ih je dobilo osam, trojica 16 mjeseci zatvora, dok je dvojici odrezana novčana kazna od čak 40 tisuća eura, pišu talijanski mediji. Naravno, svim navijačima zabranjen je ulazak na sve talijanske stadione, a uz to su dobili i izgon iz Rima. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara