Rimac poručio Amerikancima: "Šarić može biti NBA superstar"

Foto: Hina

EUFORIJA oko Cibone i dalje traje. Osim Darija Šarića, najzaslužnijeg za nevjerojatan uspjeh osvajanja regionalne ABA lige, ogromne zasluge pripadaju i stručnom stožeru "Vukova" pomoćnom treneru Jurici Golemcu i glavnom treneru Slavenu Rimcu.

Autor najvećeg Ciboninog uspjeha u zadnjih desetakak godina rezimirao je završnicu regionalne lige, osvrnuo se na Daria Šarića, i otkrio u kojem bi se smjeru trebala razvijati Cibona.

''Razlog zbog kojeg sam se počeo baviti ovim poslom nije bio rezultat i uspjeh, to mi nije primaran cilj. Bitno mi je da gledam ove igrače kako napreduju iz dana u dan i ovaj rezultat mi je samo potvrda mog razmišljanja da ako dovoljno pažnje posvetiš svakom svom igraču i ekipa će ti izgledati bolje. Izuzetno mi je drago zbog njih što su vidjeli da se taj naporan rad isplati i mislim da će to biti podstrek da i dalje nastave raditi dobro'', rekao je Rimac.

A podstrek igračima bi trebao biti i nastup u Euroligi iduće sezone, iako je Rimac po pitanju sudjelovanja Cibone u tom elitnom natjecanju, prilično suzdržan. ''Šarić je na odlasku, a u ovom trenutku nema mladih igrača koji bi mogli sami podnijeti teret rezultata Eurolige'', otvoreno poručuje Cibonin strateg.

''Nekog pravog temelja za igranje u Euroligi da taj rezultat ostane na visokoj razini, nema baš iz ovih spomenutih razloga. No, ovu priču možemo okrenuti prema našem omladinskom pogonu gdje ima igrača koji mogu biti na visokoj razini za dvije ili tri godine, ali potrebna je investicija u njih i strpljenje", dodaje.

"Puno je milijuna u igri"

Iako su iz uprave kluba poručili kako Euroliga neće doći u pitanje i kako će svi dugovi biti sanirani, Rimac objektivno rezonira:

''Postoji taj uvjet od milijun eura koji se mora pokriti da bi se uopće moglo sudjelovati u Euroligi, a ako i kad se to riješi moraju se vratiti dugovanja bivšim igračima da bi se uopće moglo pričati o pojačanjima. Puno je tu milijuna u igri bez da se uopće negdje krene''.

A i kad se krene, ponavljanje čestih grešaka iz Cibonine prošlosti, bilo bi jako loše, smatra Rimac.

''Mislim da nema nikakvog smisla raditi momčad sa tri ili četiri Amerikanca i mislim da Cibona ne bi trebala ići u tom smjeru. Barem ja neću ići u tom smjeru pod cijenu da gubim svaku utakmicu. Mislim da to nije pravi put za Cibonu''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga bi ovaj uspjeh i novonastalu euforiju trebali iskoristiti za drukčiji put, mišljenja je Rimac: "tako da kad za pet godina pogledamo unatrag, možemo reći da nismo igrali Euroligu i bili loši dvije godine, no četvrtu ili petu godinu baš zbog tog teškog puta i tog reza možemo imati kvalitetne rezultate''.

"Puno lošiji od Šarića napravili su karijere u NBA"

Razgovor nije mogao proći bez spomena Cibonine zvijezde Darija Šarića. Po Rimcu 20-godišnjak koji je zaludio košarkašku regiju već sad spreman je za NBA.

''Kad izađe na draft, s momčadi koja ga uzme treba dogovoriti da bude u rotaciji 20 ili 25 minuta, a ako se to ne može dogovoriti, onda ne treba ići. Međutim, ja mislim da bi NBA momčadi bile lude kad ne bi od njega napravile igrača 'superstara' momčadi. Puno lošiji igrači od njega napravili su pristojne karijere u NBA-u. Ja sam baš siguran da će Dario napraviti vrhunsku karijeru u NBA-u''.

O Šariću je manje više sve rečeno, no Rimac je još jednom pohvalio njegove glavne vrline.

''On spada u tu kategoriju ljudi koji kod sebe imaju tu dobru stvar da sve oko sebe čini boljim, da ga drugi igrači prihvaćaju, da je lider na terenu. Teško je to naučiti, nešto je urođeno, a nešto se razvija. Mi ga definitvno usmjeravamo u tom smjeru da bude na najvećoj mogućoj razini'', dodaje trener Cibosa.

Još od smrti košarkaškog Mozarta Dražena Petrovića 1993., Hrvatska traži njegovog nasljednika. Bilo ih je puno kojima je možda i preuranjeno dodjeljivana njegova uloga, no nitko ju nije još opravdao. Je li prerano o Šariću pričati u tom kontekstu?

''Glupo je to uspoređivati, no nadam se da će se za Darija, kad završi svoju karijeru, moći reći da je imao isti utjecaj kao što je imao Dražen. Mislim da bi to za njega bilo veliko priznanje''.

Za kraj Rimac je najavio i lov na titulu hrvatskog prvaka.

''Mi kao momčad od prvog dana od kada smo se skupili, gladni smo uspjeha i rezultata. Prema tome do kraja sezone idemo čvrsto i snažno i vidjet ćemo što će biti'', zaključio je Rimac.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara