Rotterdam pod opsadom: Policija dovlači pojačanja, navijači Feyenoorda prijete Rimljanima osvetom

Rotterdam pod opsadom: Policija dovlači pojačanja, navijači Feyenoorda prijete Rimljanima osvetom

Screenshot: Youtube

FEYENOORDOVI navijači spremaju osvetu neprijateljima iz Rima, nakon što su Romini ultrasi tijekom gostovanja Nizozemaca u njihovom gradu nekoliko njih izboli noževima i pretukuli.

Podsjećamo, prošlog tjedna igrala se prva utakmica 1/16 finala Europa Lige između Rome i Feyenoorda (1:1) na koju je svoju momčad pratilo oko šest tisuća navijača gostiju.

Njih 23 uhićeno je nakon žestokih sukoba s policijom na Piazza di Spagni u centru Rima, kada su Nizozemci na pokušaj policije da ih sprovede do stadina Olimpico nekoliko sati prije utakmice, odgovorili gađajući snage reda bocama i bakljama, na što je uslijedio juriš policajaca koji su palicama i čizmama pomeli sve koji su im se našli na putu.

Rimljani su ogorčeni ponašanjem Nizozemaca u njihovom gradu, posebno divljanjem u strogom povijesnom centru, koji su ostavili zatrpan smećem, a poznatu Fontana della Barcaccia oštetili su skakanjem po njoj te bacanjem predmeta i smeća, pa tako pokušavaju opravdati poznatu kukavičku praksu kada im u grad dolaze brojni gostujući navijači.

Kada je Rim posljednjih 15-ak godina gledao invaziju navijača Hajduka,  Liverpoola, Middlesbrougha, Manchester Uniteda, CSKA... Rominih nije bilo nigdje blizu tisuća gostiju na glavnim gradskim trgovima, ali zato noževima i palicama napadaju i teško ozlijeđuju grupice od par stranaca ili pojedince koji se kreću ne tako ferkventnim ulicama.

Upravo to dogodilo se i prije tjedan dana; dok su Nizozemci carevali centrom Rima, nitko od domaćih navijača nije im prijetio, ali oni koji nisu pazili završili su mučki napadnuti i teško ozlijeđeni.

Na kraju se ispostavilo da oštećenje nedavno renovirane fontane nije teško dva milijuna, kako je tvrdio rimski gradonačelnik, nego par tisuća eura, pa su navijači Feyenoorda prilikom uzvrata i željno iščekivanog dolaska omraženih gostiju tiskali prigodne majice.

Na njima je fotografija glasovite fontane iz 17. stoljeća i parafraza poznatog slogana "Je Suis Fountain", uz objašnjenje "Samo se šalimo. Vidimo se u četvrtak, Romina gamadi što zabija noževe."

Nizozemska policija još je prošlog tjedna ovaj događaj proglasila događajem najvećeg rizika, a u Rotterdam dolaze pojačanja iz ostatka zemlje, a pomagat će im i talijanski policajci upoznati s huliganima iz njihove zemlje, kako bi ih izdvojili iz 2700 gostujućih navijača, koliko ih se večeras očekuje na De Kuipu.

Gradonačelnik Rotterdama Ahmed Aboutaleb iskoristio je svoje ovlasti i izdao naredbu za izvanredne situacije, kojom se policiji daju ovlasti da huligane ne samo pritvori, nego i protjera iz grada.

Romini navijači prije utakmice bit će izolirani u rotterdamskoj staroj luci, a do stadiona će ih prevoziti autobusima pod policijskom pratnjom.

Što se tiče fontane koju su oštetili njihovi državljani, nizozemske vlasti podržavaju privatne inicijative kojima se prikuplja novac za obnovu 400 godina stare rimske fontane. Vlada i Grad Rotterdam spremni su dati jamstvo za radove, ali gradonačelnik Aboutaleb ističe kako bi huligani odgovorni za oštećenje trebali biti procesuirani i natjerani da plate ono što su oštetili.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara