SP s očima punim suza i suzavca: Brazil će biti ili najbolje ili najgore prvenstvo u povijesti

Foto: Guliver Image/Getty Images

SAMBA, karneval, Copacabana, Maracana, nogomet od zore do mraka kao ključni element hedonističke životne filozofije, guzate plesačice i sisate navijačice... 

Nula bodova. Prve asocijacije na Brazil mundijalskog ljeta 2014. (ustvari, tamo je sad kraj jeseni) štrajkovi su policije, masovni neredi i ubojstva, prosvjedi koji paraliziraju promet u megapolisima i vojska beskućnika što blokira gradilište stadiona spremnog za otvaranje SP-a, ali 2018. godine.
 
Kako su Brazilci od obožavatelja nogometa postali mrzitelji njihovog SP-a?
 
Ništa od opjevane i bezgranične ljubavi Brazilaca za jogu bonitu i pričica da bi radije djetetu kupili loptu nego kruh, a osvajanje SP-a proslavili samoubojstvom jer nakon toga ionako nemaju zašto živjeti.
 
Scene iz Brazila pokazuju bijesnu mržnju i gađenje mnoštva prema SP-u, nogometu, političarima koji su prvenstvo tražili i FIFA-i koja im ga je dodijelila, ali je sada optužuju za kolonijalni odnos, basnoslovnu zaradu na trudima podjarmljene svjetine, ulaganja puno manja od obećanih, dok država u jamu bez dna baca milijarde dolara, ali istovremeno nema za elementarne društvene potrebe u zemlji gdje milijuni nemaju ništa.
 
Zidovi i duge cijevi dijele one koji se kupaju u bazenima, od onih koji plivaju u govnima 
 
Nasuprot rijeci ogorčenih, što ne teče samo iz sirotinjskih favela i koja od vlasti traži pravicu, a od nogometnih turista da se tornjaju doma, gledamo drugu stranu distopijskog Brazila luksuznih rajskih resorta u kojima opasane zidovima, čuvane tisućama specijalaca i nadzirane najmodernijom tehnologijom, obitavaju reprezentacije na SP-u.
 
Tek je neznatno lošije povlaštenim domaćinima iz više srednje klase, koji također obitavaju zaštićeni oružjem i rampama, a oni koji su se najviše uzvisili od gliba i kanalizacije što teče ulicama, na vrhu nebodera betonske džungle Sao Paula uživaju u pogodnostima poput bazena ili heliodroma.
 
Brazil stvarno je "zemlja suprotnosti", samo je za zemlju nezgodno što "bolesnu djecu koje se stidi" ovog ljeta ne može više držati zaključanu u podrumu, nego je njen bunt buknuo po ulicama i cestama koje samo što nisu preplavile stotine tisuća stranaca. Sudeći po onome što se trenutno na njima događa, uspomene koje će nositi doma, a samim tim i usmena propaganda, neće biti baš najbolje po državu koja samo dvije godine nakon drugog, organizira i prvi najveći sportski događaj - Olimpijske Igre. 
 
Vlada mora kupiti mir za vrijeme SP-a
 
Ali, nije sve tako crno. Naravno, ako niste jedan od onih nesretnika koje će opljačkati jer se neoprezni ili sami kreću tamo gdje ne bi smjeli.
 
Gledajući kako se odvijaju prosvjedi u Sao Paulu i drugim gradovima, očito je da su zahtjevi radnika za većim plaćama tempirani za vrijeme neposredno prije SP-a, kada ih vlada ne smije odbiti jer su "oči cijelog svijeta uprte" u Brazil, a samo jedan dan blokade prometa tijekom SP-a u trećem najvećem gradu svijeta, ali i cijeloj zemlji, donio bi nezamislive gužve i štete.
 
Tako da će Vlada vjerojatno kupovati socijalni mir, jer ako to ne uradi... neće biti dobro, koliko god Brazil bio visoko militarizirana zemlja, a policija imala velike ovlasti i još rastezljivije diskrecijsko pravo uporabe sile. 
 
Mršavi Neymar veći jamac mira od oklopljnih policajaca
 
Nažalost, "nogomet je trenutno u drugom planu", čak i u najnogometnijoj zemlji svijeta, gdje upravo počinje Svjetsko prvenstvo u nogometu.
 
Navijamo za izgledni scenarij: Obespravljeni će dobiti što su tražili, a na mjesec dana gledat ćemo ako ne nasmijano, onda barem ne narogušeno lice Brazila.
 
Puno toga ovisit će o rezultatima domaćina i ako Brazil krene prema naslovu suvereno kako se očekuje, vlada bi najvećeg saveznika u čuvanju mira mogla imati ne u teško oklopljenim specijalcima, nego mršavom Neymaru i mišićavom Hulku, a ulice će umjesto ogorčenih i potčinjenih, preplaviti euforični i rasplesani Brazilci. 
 
Najaviti događaje na terenu riječima kako su favoriti Brazil, Španjolska, Njemačka, Italija, a dark horses Belgija i Urugvaj, dosadno je i tisuću puta ponovljeno, pa ćemo od se toga suzdržati. 
 
Falit će Ibra i Falcao, ali neće nedostajati svega onog što SP daje 
 
Istina je da će veliki nedostatak biti neigranje ili ozljede nekih od najboljih svjetskih napadača; Ibrahimovića, Falcaa, Suareza, Riberyja, ali i bez njih, nema sumnje kako će nam i Brazil ponuditi ono čime SP nikad ne oskudijeva:
 
Standardnu porciju junaka i antijunaka, nezaboravnih golova i zaboravnih utakmica, lošeg suđenja i dobrih obrana, te barem jednu senzaciju. Uglavnom bit će materijala za šankovske priče i prisjećanja za sljedeće četiri godine, a nekima i za vječnost.
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara