Saudijska Arabija po prvi puta u povijesti šalje sportašicu na Olimpijske igre

Saudijska Arabija po prvi puta u povijesti šalje sportašicu na Olimpijske igre

Foto: AFP

OLIMPIJSKI savez Saudijske Arabije odlučio je, nakon nekoliko mjeseci nagovaranja od strane Velike Britanije, poslati sportašicu na Olimpijske igre u Londonu.

"Saudijski olimpijski odbor odobrio je nastup svim sportašicama koje se uspiju kvalificirati za Igre", stoji u priopćenju veleposlanstva Saudijske Arabije u Londonu.

U toj iznimno konzervativnoj muslimanskoj zemlji pitanje žena u sportu je vrlo osjetljiva tema. Ženama u Saudijskoj Arabiji čak nije ni dozvoljeno da voze automobile. No, čini se da su promjene na pomolu, a njih je potaknuo Saudijski kralj Abdullah.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kralj pokušava inicirati promjene u državi koje se tiču prava žena, ali mora pronaći ravnotežu da to ne napravi prebrzo ili presporo", rekao je službenik iz ureda saudijske države.

Kako sada stvari stoje, jedino će 18-godišnja Dalma Malhas (jahanje konja) biti predstavnica Saudijske Arabije na Igrama.

Recimo i da do ovih Olimpijskih igara jedino Saudijska Arabija, Katar i Bruneji nisu htjeli poslati svoje sportašice na najveću sportsku smotru današnjice. Nakon ovoljetnih Igara Bruneji će ostati usamljeni po tom pitanju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara