Skansi otvoreno za Index: HNS se ruga s državom, nek´ ukinu vaučere i kad im igra reprezentacija!

Skansi otvoreno za Index: HNS se ruga s državom, nek´ ukinu vaučere i kad im igra reprezentacija!

Foto: Hina 

OSTAVIMO za sada po strani činjenicu da je HNS-ov Izvršni odbor problematiku Lokomotivine licence iz 2009. godine, dok joj je predsjednik bio Zdravko Mamić, proslijedio svojoj Komisiji za licenciranje koja je istu i izdala. O tome nešto kasnije, obzirom da je službeno priopćenje nakon sjednice IO-a donijelo još jedan šok. Ili nema ničeg šokantnog u činjenici da nogometni savez jedne zemlje priznaje da toj istoj zemlji, njezinom nogometu i klubovima nanosi golemu štetu? Taj nogometni savez ukinuo je vladinu uredbu o vaučerizaciji čije je uvođenje sam zatražio, i to gotovo tri mjeseca nakon što je to već napravio Zdravko Mamić. Ne samo se HNS nakon višegodišnjeg lutanja, sastavljanja i rušenja vlastitih pravila, nije ni primaknuo rješenju statusa navijača, već se učestalo sprda s državnim institucijama.

Obratili smo se Petru Skansiju, predsjedniku Nacionalnog vijeća za suzbijanje nereda na stadionima koje je na prijedlog HNS-a uvelo gostujuće navijačke vaučere. Pomoćnik ministra slegnuo je ramenima: "Nije nam preostalo ništa drugo, nego na njihov zahtjev i ukinuti odredbu o vaučerima. Bilo bi suludo da mi odbijemo ukinuti odredbu koju su oni predložili. Što bismo mi trebali, mijenjati zakone kako se njima sprdne", pojasnio nam je Skansi kako je moguće da HSN naredi klubovima ukidanje državne mjere.

"HNS je donio jednostranu odluku, ne prvi put. Kada su čuli za to, članovi Vijeća od strane MUP-a nazvali su me i prihvatili smo njihovu inicijativu. Ovime je HNS preuzeo na sebe odgovornost za red na stadionima"

Dobro, ali jasno nam je da sigurnosne mjere provodi policija, a ne Damir Vrbanović.

"Ma oni u HNS-u mogu sve. Vidimo kako su reagirali na Rješenje Sportske inspekcije. Najavili su da Zakon RH u tom pogledu neće poštovat. Možda se neće ni smjeti više zvati Hrvatski nogometni savez. Kakav je to hrvatski savez koji ne poštuje hrvatske zakone? Ja ih podsjećam da vrijeme ističe i da provociraju ozbiljan problem"

"No, kod nas je to redovita pojava. Evo, u zatvorenim se prostorima i dalje puši, a neki uzimaju novac da bi opraštali dugove drugima. Takva je to zemlja, kod nas očito možeš što te volja i ako je to smjer u kojem mislimo ići.... Onda nemam što reći. Zanima me, hoće li HNS ukinuti vaučere i za gostujuće utakmice reprezentacije?"

Koji su daljnji koraci ako HNS izignorira rješenje inspekcije?

"Sve će na kraju završiti kod onih koji arbitriraju. Taj slučaj je sada van naše domene, proslijeđen Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja te pravosuđu. HNS je dobio rok od 15 dana, a tada ide nova inspekcija. Kazne su najprije novčane, a potom i suspenzija ljudi koji su izdali sporne licence. HNS će se braniti upravnim sudom i na kraju će sve ovisiti o rokovima. O izbacivanju kluba iz lige nitko nije govorio, to su novinarske špekulacije, mi ovdje pričamo o etici i moralu"

Dakle, još ne pričate o kriminalu. Ovdje je riječ o inspekciji u HNS-u i licenci iz 2009. godine, zbog iste mejl adrese i sličnih "trivijalnosti". Kada će inspekcija ući u Lokomotivu i ispitati tijek novca?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U HNS-u je inspekciju obavila naša inspekcija. Vidio sam te papire i tu nema nikakve dileme o čemu je riječ. Logičan je slijed da bude i novih inspekcija i mislim da će ih poduzeti zagrebački ured. Naša dva ureda zajedno su do sada obavila oko 300 inspekcija"

Vratimo se vaučerima. Slažete li se da riječ o debaklu?

"Naš odbor imao je smisao i program. Dok su vaučeri bili na snazi problema nije bilo. Oni koji nisu htjeli na navijačku tribinu mogli su na druge tribine, ali bez obilježja. Tamo su navijači jedni druge tolerirali i zaista je činjenica da nereda nije bilo. Vaučerima smo gostujuće navijače štitili i nemam odgovor što će HNS dalje učiniti da spriječi incidente" 

Zdravko Mamić prvi je ukinuo vaučere, tri mjeseca prije vas.

"O tome smo već razgovarali, a vi ste u svom prilogu nedavno sve o tome rekli. To je još jedna nelegalna odluka, bez sankcija. Što je to onda kod nas, bezakonje?"

Zašto to ne pitate vaše šefove?

"Mi radimo sve ono što nam zakon dozvoljala. Napravili smo veliki posao, kao što sam rekao 300 inspekcija i podastrli određene dokaze"

Mamić kaže da ste vi i Jovanović komarci.

"Nema on mene što uzimati na zub. Upoznao sam Mamića prije 20 godina, a i danas je isti. Krene s "ljubavi" i "anđele", a ako mu netko kontrira, završi s uvredama. On ima prekratak fitilj da bi se na to obazirao"

>>> OPŠIRIJE: Mamić se na vaučere osvrnuo na Kantridi. Rekao je "i put do pakla popločan je dobrim namjerama", Pogledajte video! 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara