"Slučajno" se rukovali Brbić i Šuker: HNS će o Lokomotivi raspraviti "prvom sljedećom prigodom"

Foto: Index, fotomontaža: Index.hr / Hina, Drago Sopta / HNS 

U SJEDIŠTU nogometnog saveza u zagrebačkom Hiltonu za stol su danas sjeli predstavnici Hajduka i HNS-a. Sastanak je ovaj put inicirao Hajduk, a na dnevnom redu bila je aktualna problematika hrvatskog nogometa. Hajduk je tražio da sastanak bude otvoren za javnost, no HNS je to odbio, smatrajući da je priopćenje za medije posve dostatno da bi se iz kuće emitirala prava slika događaja. Pet minuta do 12 sati delegacija HNS-a predvođena Marinom Brbićem i Ljubom Pavasovićem-Viskovićem stigla je u Hilton.

"Tražili smo da sastanak bude otvoren za javnost kako bi mediji mogli suštinski i transparentno prenijeti atmosferu i događanja", kazali su u Hajduku.

HNS nije prihvatio opciju pregovora pred novinarima i to baš zato da bi izvještavanje o događaju bilo transparentno.

HNS: Upravo zbog transparentnosti smo predvidjeli zajedničko priopćenje za medije.

"Hrvatski nogometni savez poštuje prijedlog Hajduka za uključivanjem medija na sastanak, no vjerujemo da o aktualnim nogometnim temama prvenstveno treba razgovarati unutar nogometne kuće, direktno i otvoreno između dvije nogometne institucije. Upravo zbog transparentnosti i donošenja prave slike s događaja, predvidjeli smo zajedničko priopćenje za medije kao i izjave dvaju predsjednika. Sigurno smo da će tako javnost i mediji biti u potpunosti upoznati sa svim zaključcima sastanka", odgovorili su iz HNS-a na zahtjev Hajduka.

Davor Šuker uz srdačan osmijeh rukovao se s predsjednikom Hajduka Marinom Brbićem kojem za dva dana istječe tromjesečna suspenzija, pa ga predsjednik HNS-a sada valjda priznaje kao odgovornu osobu u klubu.

Od "slučajnog" do "srdačnog" rukovanja

Mnogo toga dogodilo se na relaciji Zagreb - Split nakon neodigranog derbija u studenom prošle godine. Hajduk je izazvao masovni prosvjed na splitskoj Rivi i pozivao na ostavke uže vodstvo nogometne vlade, no kasnije su ublažili tonove i prihvatili dijalog kao jedini mogući način rješavanja nagomilanog nezadovoljstva. Prihvatili su i suorganizaciju utakmice s Italijom na Poljudu 12. lipnja, iako je domaćinstvo službenim putem dodijeljeno Zagrebu.

Davor Šuker preko noći je s Uefinim tijelima sredio zamjenu domaćinstva i pristao na sastanak s Brbićem, iako je sve do nedavno javno govorio da se sa suspendiranim predsjednikom Hajduka može sresti "samo slučajno". No, u izbornoj godini takvi zaokreti ne trebaju čuditi, poglavito ako znamo da u vladi HNS-a većinom sjede članovi najveće oporbene stranke koja je svjesna glasačkog potencijala Splita i pripadajuće županije. Zato Šuker danas bez "beda" poklanja Splitu utakmicu pred praznim tribinama i pregovara s Brbićem, što je mjesecima prije odbijao jer Hajdukov predsjednik za to nije imao legitimitet.

O čemu su to, dakle, dva sata pregovarali hajdukovci i HNS?  Teško nam je detaljno reći, no slijedom priopćenja koje je HNS poslao medijima, nazire se stidljiv pokušaj Splićana da konačno prozbore o problemu kojih je uistinu i s pravom mori, a to je odnos Dinama i Lokomotive.

Ispred Hrvatskog nogometnog saveza sastanku su bili nazočni predsjednik Davor Šuker, izvršni direktor Damir Vrbanović, dopredsjednik Ante Vučemilović, tajnik Vladimir Iveta, viši savjetnik Zorislav Srebrić i povjerenik za sigurnost Zoran Cvrk, dok su Hajduk zastupali predsjednik Uprave Marin Brbić, predsjednik Skupštine Vinko Radovani, član Nadzornog odbora Ljubo Pavasović-Visković i koordinator kluba prema Uefi Denis Kosor.

Za očekivati je bilo da "sastanak protekne u otvorenom i konstruktivnom razgovoru", o čemu je izvijestio i HNS.

Hajduk je izrazio sedam konkretnih zahtjeva i prijedloga o kojima se potom raspravljalo.

"Između ostaloga, razgovaralo se o statusu Udruge prvoligaša te povjerenika za natjecanje i disciplinskog suca 1. HNL. Hajduk je dao primjedbu na postupak licenciranja klubova na način da traži veću dostupnost informacija. Također, Hajduk je izrazio nezadovoljstvo činjenicom da je NK Lokomotiva dobila licencu za narednu sezonu. Nastavno na tu temu, HNS i Hajduk složili su se o potrebi ograničavanja broja ustupljenih igrača između pojedinih klubova te će o toj temi također razgovarati Izvršni odbor HNS-a. Hajduk je pokrenuo i temu zastupljenosti u tijelima HNS-a", stoji u zajedničkom priopćenju HNS-a i Hajduka.

Zaključak? 

"Prijedloge su predstavnici HNS-a primili na znanje te će o tomu obavijestiti Izvršni odbor HNS-a i druga nadležna tijela Saveza koja će o tomu raspravljati i odlučivati o svakoj konkretnoj temi prvom sljedećom prigodom"

Šuker: Vidite da sam prezadovoljan sastankom

"Imali smo pristojan i ljudski sastanak bez kompromisa. O zahtjevima ćemo razgovarati kroz naša tijela. Znamo koje stvari muče Hajduk i o tome ćemo kroz tijela HNS-a", rekao je Šuker. 

"Osmijeh mi je na licu, vidite i sami da sam prezadovoljan sastankom", dodao je predsjednik HNS-a.

 

Hajdukovci otkazali ručak sa Šukerom

Nakon sastanka predstavnici Hajduka otkazali su ručak s predsjednikom HNS-a. Doznajemo da nisu ljuti, već jednostavno nisu gladni.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara