Srna: Stadion možemo opet izgraditi, ali ne možemo vratiti ljudske živote

Srna: Stadion možemo opet izgraditi, ali ne možemo vratiti ljudske živote

Foto: Shakhtar.com, Twitter 

STADION Šahtara, izgrađen prije samo šest godina za 425 milijuna dolara, posljednjih mjeseci stoji pust u centru Donjecka, koji je postao ratna zona između proruskih separatista i ukrajinske vojske. Tišinu razbijaju granate koje padaju i na sportski kompleks najuspješnijeg ukrajinskog kluba u ovom stoljeću. Na Donbass areni trenutno se građanima dijeli humanitarna pomoć. 

Posljednji put Šahtar je na svom stadionu igrao još u svibnju prošle godine, a od tada domaće utakmice igra u gostima, u Lvivu udaljenom oko 1000 kilometara. Tamo su prije dva tjedna protiv Guardiolinog Bayerna izvukli 0:0, a usprkos udaljenosti brojni navijači putovali su danima kako bi podržali svoju momčad.

I klub, i igrači i navijači dijele isti stav i želju - jedinstvena Ukrajina, a tako razmišlja i vlasnik Šahtara, najbogatiji Ukrajinac, Rinat Ahmetov. Svi zajedno organiziraju humanitarne akcije i pomažu izbjeglicama i stanovništvu u ratom zahvaćenim područjima. Pomaže i kapetan momčadi Darijo Srna, koji iz vlastitog iskustva zna što donosi rat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"U srcu i u duši, osjećamo sve probleme, i igramo za naše navijače", rekao je Srna rekavši kako krvoproliće na istoku zemlje inspirira njega i suigrače.

"Za mene je najvažniji dio rata, pomaganje", poručio je Srna koji je sam organizirao transport 20 tona mandarina iz doline Neretve za djecu Ukrajine.

"Svakog dana čekamo vijesti o žrtvama"

Dio Šahtarovih navijača ipak je stao uz pobunjenike, što ne čudi obzirom na velik broj ruskog i rusofilnog stanovništva u regiji. I zbog njih je momčad morala odseliti iz grada, ali na neprijateljsko okružje naletjeli su i u privremenom domu Lvivu. Tamošnji su navijači "Rudare" i njihove navijače dočekali s porukama: "Odlazite iz Lviva", ali radilo se o izoliranim incidentima.

"Nije lako biti ovako daleko od doma. Svakog dana čekamo vijesti o poginulima i ranjenima. Stadion možete ponovo izgraditi, ali ljudski život ne možete vratiti", rekao je Srna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara