Štimac vodi Hrvatsku na SP u Brazil? "Spreman sam vratiti kult reprezentacije!"

Štimac vodi Hrvatsku na SP u Brazil? "Spreman sam vratiti kult reprezentacije!"

Foto: Drago Sopta / Cropix

IGOR ŠTIMAC kao izbornik reprezentacije? Priča nije nova, ali intenzivirao ju je Zdravko Mamić. Njegovi glasnici Štimcu su servirali poslasticu - mjesto koje će nakon Eura ostaviti Slaven Bilić. Ovaj put Štimac je oprezniji nego nakon "grčke tragedije", kada je zagrizao Mamićevu udicu i u glavi već krenuo slagati momčad za iduće kvalifikacije. Nakon poraza u Ateni, naime, Hrvatsku nismo vidjeli na Euru, a Mamić i Davor Šuker, tada još uvijek u ulozi izborne maskote, preglasno su (i pred novinarima) šaptali o Bilićevoj smjeni. Već na Kantridi Mamić je napravio zaokret i na čuvenoj WC sjednici spasio Bilića.

Širić je podržao Mamića i očekuje "rikverc" na suđenju

Štimac se povukao, čekajući novu raspodjelu vlasti. Mamić ga se izgleda sjetio dok je rješavao kadrovsku križaljku budućnosti Rusanove. Osigurao je potporu osječkog lobija na čelu sa Željkom Širićem, koji računa na Mamićevu pomoć u slučaju vjerojatnog suđenja zbor rasprodaje utakmica i ono malo ugleda hrvatskog nogometa. Osječani, naime, traže izvanrednu Skupštinu HNS-a, što je potvrda da su stali na Mamićevu stranu u postupku "sahrane" Vlatka Markovića. Dovoljno je, uostalom, bilo vidjeti Šukera na sjednici županijskog saveza osječko-baranjskog.

Marković se također sprema za SP u Brazilu

Stvari su kristalno jasne, ali Marković se pravi da ih ne vidi. Tu mu nitko nije ravan. Presidente, štoviše, ima vrlo ambiciozne planove za Brazil 2014, gdje bi ga dobri stari Sepp Blatter mogao postaviti za koordinatora svjetskog prvenstva. Mamić je zamislio da Hrvatsku na tom prvenstvu vode Davor Šuker kao predsjednik saveza i Štimac kao izbornik. Nekad zakleti neprijatelji Mamić i Štimac danas imaju istu retoriku; spremni su na suradnju "zbog dobrobiti hrvatskog nogometa".

"Treba provjeriti vjerodostojnost informacije koju navodite. Ako je ona istinita, to me raduje, ali ne iznenađuje. Sedam, osam godina uvijek sam visoko kotirao kada je u pitanju izbornička funkcija", rekao nam je Štimac i naglasio:

"Tu sam, spreman za razgovor."

Nije li njegov savez s Mamićem protuprirodan nakon svega podmetnutog u prošloj kampanji?

"Otom, potom."

"Ne treba smetnuti s uma da sam i dalje suspendirani član HNS-a. Ne mogu govoriti o sebi kao o izborniku dok je Vlatko Marković na mjestu predsjednika te dok sam suspendiran, No, pretpostavljam da će uslijediti koraci kojima će se i to riješiti."

Bili smo uporni jer nas zanima kako će se riješiti neslaganja Mamića i Štimca. Postoje li ona uopće?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S obzirom na cjelokupnu situaciju u našem nogometu i težinu skupine za SP nužno je ujedinjenje svih snaga i organizacijskih struktura HNS-a. Moramo vratiti nogomet na staze uspjeha."

Štimca nije iznenadilo razilaženje Markovića i Mamića, koji su ga zajedničkim snagama spriječili da postane predsjednik HNS-a.

"Teško mi je prognozirati kako će se stvari dalje odvijati po pitanju Markovića, ali taj problem po hitnom postupku treba riješiti. Nužno je da u kvalifikacije za SP uđemo u sređenim odnosima."

"Nikada se nisam posvađao sa Šukerom"

Govoreći u kondicionalu - kako će izgledati suradnja Šukera i Štimca, koji se također nisu mazili na prethodnim izborima?

"Ne znam zašto se implicira da smo se ja i Šuker pomirili, jer činjenica je da se nikada nismo ni posvađali. Naravno da ću razgovarati s budućim HNS-ovim predsjednikom. Dozvolit ćete da smo odrasli i ljudi i da imamo pravo na vlastito mišljenje", objašnjava Štimac.

Njegov prvi potez na izborničkoj funkciji bio bi vraćanje kulta reprezentacije.

"Vidan je izostanak jednog poticajnog angažmana. Kult reprezentacije kao da se negdje putem izgubio. Žao mi je što uoči Eura ne vidim pozitivnu atmosferu. Nadam se da neće utjecati na igru reprezentacije."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara