Što nas čeka u Brazilu: Smještaj u hostelu 16 tisuća kuna, iz Sao Paula jeftinije za New York nego za Rio!

Foto: Getty Images / Guliver image 

ZEMLJA nogometa, lijepih žena i neprekidnih zabava organizirat će sljedećeg ljeta najskuplji tulum na svijetu. Navijačima koji krenu put Južne Amerike trebat će doslovno vreća novca.

Zamislite samo da vaša reprezentacija igra utakmicu u Manausu, a sljedeću u Sao Paulu, udaljenom 2700 kilometara. Oni najzaluđeniji, uživat će na putovanju života jer im se pruža šansa istražiti Brazil od Amazone do Atlantika.

No, za većinu Hrvata će put u Brazil ostati nemoguća misija. Cijene zrakoplovnih karata za vrijeme SP-a, te smještaja bit će drastično povećane, a cijele ulaznica već sada su skuplje 12 posto nego za posljednji World Cup u Južnoj Africi 2010.

Prema podacima američkog business portala Portfolio.com za prvu fazu natjecanja po skupinama SP-a svaki navijač će trebati odvojiti oko 45.000 kuna, dok bi boravak na prvenstvu do četvrtfinala mogao stajati više od 80.000 kuna. Riječ je o prosječnim izračunima, jer kupovinom avionske karate na vrijeme i iznajmljivanjem privatnog smještaja moglo se dobro uštedjeti. No, let do Brazila i odabir baze tek je manja stavka: cijenu drastično dižu putovanja unutar zemlje.

Zrakoplovne kompanije, te brazilski hotelijeri, baš kao i južnoafrički prije tri godine obilato koriste situaciju. Tako će na primjer, zrakoplovna karta od Londona do Ria sa 800 eura skočiti na 2.500 eura, a od Sao Paula do Rio de Janeira tijekom SP-a bit će skoro deset puta skuplja. Sa sadašnjih 110 eura cijena će skočiti na više od 800 eura.

"Cijena leta od Sao Paula do Ria premašit će cijenu za let do Europe ili New Yorka," piše brazilski list Folha de Sao Paulo.

Brazilski turistički institut Embratur je objavio kako će cijene hotelskog smještaja za vrijeme SP-a skočiti i za 500 posto.

"Cijene smještaja skaču u stratosferu," poručili su iz Embratura.

Navodi se primjer jednog hostela u Rio de Janeiru, 300 metara udaljenog od glasovite plaže Copacabana, u kojem 14 noćenja stoji najmanje 16.000 kuna.

Od 2001. godine avio prijevoznici u Brazilu mogu odrediti cijene zrakoplovnih karata bez ikakvih ograničenja i intervencije države.

Za vrijeme SP-a u Njemačkoj (2006) i Francuskoj (1998) navijači su mogli koristiti usluge željeznice što je bitno smanjivalo troškove, no u Brazilu to neće biti moguće zbog očajnog stanja brazilskih željeznica.

1950. godine ulaznica za finale - dva posto plaće. Danas za nju treba dati pola plaće

Zanimljiv je i podatak kako je ulaznica za finale SP-a 1950. godine održanog u Brazilu stajala dva posto od tadašnje minimalne plaće u Brazilu, dok za finale SP 2014. godine košta skoro polovinu minimalne plaće u južnoameričkim zemljama. I to sve u doba kada je FIFA samo od prodaje tv prava za posljednje SP zaradila 2.5 milijardi dolara.

Cijene ulaznica za Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine kreću će se od 15 do 990 dolara. Međutim, najjeftinije ulaznice moći će nabaviti jedino brazilski studenti, stariji od 60 godina i korisnici socijalnog programa.

Ulaznice za grupnu fazu natjecanja za strane navijače kreću se od 90 do 175 dolara. Brazil ima računicu.

Znate li da je Brazil druga industrijska sila američkog kontinenta? 

Uostalom, riječ je o zemlji koja je u posljednja dva desetljeća prepolovila siromaštvo i postala druga industrijska sila američkog kontinenta. Brendirali su u svijetu kavu i banane, ali Brazil danas proizvodi automobile, računala, avione i naftu. Primjerice, treći je proizvođač letjelica u svijetu i sedma ekonomska sila svijeta, tek nešto lošija od Francuske.

Ipak, problem korupcije i dalje je velik, čemu navijači često posvećuju svoje transparente. Rio će ugostiti i ljetne Olimpijske igre, stanovnici favele Vila Autodromo nakon godina prosvjeda i borbe uspjeli su spriječiti deložaciju iz svog jedinog doma, gdje se gradi olimpijski park. 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara