Sudačka analiza: Hajduk je s tri neregularna gola slomio Zadar

Screenshot (nogometplus.net)

HAJDUK je nastavio niz pobjeda u kolovozu, te je na svom travnjaku sa 6:0 pobijedio Zadar. Izabranici Igora Tudora veliku pomoć su imali u sucu Željku Frkoviću koji je jedan od najzaslužnijih što je Hajduk na poluvremenu imao tri gola prednosti. Nakon utakmice Frković se čak ispričao gostujućem treneru zbog svog suđenja.

Index sudačku analizu utakmice s Poljuda donosi u suradnji s portalom nogometplus.net.

"Sudac: Željko Frković (Gospić)
1. pomoćni: Igor Krmar (Zagreb)
2. pomoćni: Dražen Fejer (Bjelovar)
4. sudac: Fran Jović (Zagreb)
Delegat: Milan Rukavina (Rijeka)
Kontrolor: Tomislav Šetka (Đakovo) 

1:33 Pomoćni sudac Krmar opravdano signalizira zaleđe i poništava gol Zadra. Iako se lopta odbila od igrača Hajduka, u trenutku udarca Ivančić (Zadar) se nalazio u zaleđu.

10:00 Frković svira kazneni udarac za Hajduk i još daje Sariću (Zadar) žuti karton. Ispravna odluka bila bi žuti karton Kouassiju (Hajduk) za simuliranje, jer se bacio između dva igrača Zadra. Otegotna okolnost sucu Frkoviću je što je bio na nekoliko metara od mjesta događaja i dobro postavljen.

1:0 '12. Caktaš (11m)

 


16:31 Druga velika greška Frkovića: Hrgović (Zadar) laktom gađa Maglicu (Hajduk) u glavu. Frković je opet dobro postavljen, ali ne vadi crveni karton što po pravilima treba. Osim toga ne kažnjava ni Hrgovićevu (Zadar) reakciju na žuti karton kad je napucao loptu, što bi opet po pravilima bio žuti karton.

17:51 Ješe (Zadar) vuče Kouassija (Hajduk) u izglednoj situaciji i opravdano dobiva žuti karton.

24:29 Treća velika pogreška Frkovića dogodila se kod drugog pogotka Hajduka, a dijelom ide i na dušu pomoćnom sucu Fejeru. Činjenica je da Maglica (Hajduk) nije dirao vratara Matkovića (Zadar), ali je vratar Zadra već u tom trenutku stavio ruku na loptu što, prema pravilima, znači i da je kontrolira. Samim tim napadač nema pravo napadati ni loptu ni vratara. Ispravna odluka bi bila prekršaj za Zadar, jer lopta nije prešla gol crtu nakon odbijanja od leđa Matkovića.

2:0 '25. Maglica

28:54 Ovdje Frković radi niz grešaka: Prvo dosuđuje korner za Hajduk nakon starta Šimurine (Zadar) i Caktaša (Hajduk) na loptu. Teško je vidjeti, ali dojma sam da je Frković i krivu i da je lopta trebala biti za Matkovića (Zadar). Šimurina (Zadar) žestoko prosvjeduje a Frković izbjegava raspravu kretanjem unazad. S obzirom na razvoj utakmice do sada, taktički je mudar potez Frkovića da ne vadi novi žuti karton.

29:32 Frković još jednom dosuđuje korner za Hajduk umjesto ubacivanja za Matkovića (Zadar). Potpuna dekoncentracija suca i nova greška. Trebao je primijetiti da igrači Hajduka odlaze prema centru jer su svjesni da je lopta za Zadar. U još jednoj raspravi s igračima Zadra, Frković inzistira na svojoj odluci i vidjet ćemo kasnije uvaljuje se dodatno u probleme. Potpuno kriva odluka pa čak i taktički u smislu vođenja utakmice.

29:55 U međuvremenu traje mali rat između vratara Matkovića (Zadar) i Kouassija (Hajduk) u kojem sudac treba dodijeliti obojici po žuti karton. Potom još upadaju u raspravu Šimurina (Zadar) i Maloča (Hajduk) pa Frković kažnjava Maloču (Hajduk) žutim kartonom. Šimurina (Zadar) prolazi nekažnjeno,iako je i on mogao dobiti žuti karton.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju zbog serije grešaka događa se i da Hajduk postiže pogodak, nakon čega Zadrani dodatno prosvjeduju kod Frkovića.

3:0 '32. Kouassi

35:10 Prekršaj Jerbića (Zadar) na Kouassiju (Hajduk) koji Frković opravdano kažnjava žutim kartonom.

36:38 Ivančić (Zadar) povlači Sušića (Hajduk). Iako je prekršaj za žuti karton, Frković oprašta Ivančiću (Zadar). S obzirom na sve viđeno i dosta nervoze na terenu ovo je taktički dobra odluka.

39:20 Trener Milin (Zadar) laktom ometa Kouassija pri izvođenju auta. Frković ga je trebao barem upozoriti na nesportsko ponašanje.
 


4:0 '51. Kouassi
5:0 '55. Gotal


63:15 Frković oprašta žuti karton Milevskom (Hajduk) zbog starta s leđa.

66:59 Prekršaj s leđa Suraća (Zadar) na Caktašu (Hajduk). Frković ispravno smatra da nema potrebe dizati tenzije novim kartonima.

6:0 '72. Maglica

74:35 Frković ispravno svira igranje rukom igrača Zadra u kaznenom prostoru Hajduka. Suraću (Zadar) dodjeljuje žuti karton zbog prigovora u ovoj situaciji.

85:13 Prekršaj za Zadar i žuti karton Vlašiću (Hajduk) zbog ometanja izvođenja slobodnog udarca. Dobra odluka Frkovića.

Nažalost, slobodno mogu prepisati svoj komentar nakon utakmice Dinamo – Split, jer je sudac svojim odlukama direktno utjecao na razvoj utakmice i kretanje rezultata. Prvi gol Hajduk postiže nakon nepostojećeg kaznenog udarca, a drugi nakon prekršaja Maglice (Hajduk) nad vratarom Zadra Matkovićem. Frkoviću ni to nije bilo dovoljno pa je i treći pogodak postignut nakon dva krivo dosuđena kornera za Hajduk. Svaka daljnja analiza utakmice nakon toga nema smisla. Treba još naglasiti i da je Frković propustio kazniti Hrgovićev (Zadar) lakat u glavu Maglice (Hajduk) crvenim kartonom, te niz startova Šimurine (Zadar) žutim kartonom.

Nakon prvih nekoliko kola, odgovorni iz sudačke organizacije oštro su kaznili Ljubičića i Šimčića. Potom su propustili kazniti Vidulina zbog utakmice Lokomotiva – Hajduk. Nakon ovog kola smatram da na duže hlađenje slobodno mogu ići i Frković i Vučkov."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara