Šuker uz Platinija: UEFA i europski savezi traže odgodu izbora i odlazak Blattera

Šuker uz Platinija: UEFA i europski savezi traže odgodu izbora i odlazak Blattera

Foto: Hina

OVAKVU uvertiru u izborni vikend na Kongresu FIFA-e nitko nije očekivao. U Švicarskoj i SAD-u uhićeni su ljudi iz samog vrha UEFA-e pod optužbama za korupciju, pranje novca i utaju poreza. Nakon skandala koji je potresao nogometni svijet, niz europskih nogometnih saveza i mnogi ugledni nogometni dužnosnici pozivaju na odgodu izbora za predsjednika FIFA-e koji se trebaju održati u petak, te na odlazak njenog čelnog čovjeka Švicarca Seppa Blattera.

> NAJVEĆA NOGOMETNA KRIZA: U tijeku uhićenja moćnika u FIFA-i, sumnja se da su primali mito proteklih 25 godina!
 

Iako Blatter nije među osumnjičenima, mnogi smatraju da čovjek koji je na čelu FIFA-e od 1998. godine, te je glavni favorit za novi mandat, snosi odgovornost za ovu aferu, te da bi trebao otići.

> Prvi čovjek osramoćene FIFA-e: Svi koji su uključeni bit će izbačeni iz nogometa

Šuker uz Platinija, UEFA bojkotira Kongres: "Postoji rizik da se predstojeći kongres Fife pretvori u farsu"

U Varšavi je održan sastanak Izvršnog odbora Uefe, na kojem je bio i prvi čovjek HNS-a Davor Šuker, a nakon kojeg je krovna europska nogometna kuća objavila izjavu koju prenosimo u cijelosti:

"Današnji događaji su katastrofa za Fifu i bacaju ljagu na imidž nogometa u cjelini. UEFA je duboko šokirana i ražalošćena zbog toga.

Ovi događaji još jednom pokazuju kako je korupcija duboko ukorijenjena u kulturu Fife. Postoji potreba da se cijela FIFA obnovi i da se provede istinska reforma.

Postoji rizik da se predstojeći kongres Fife pretvori u farsu te stoga europski savezi moraju pažljivo razmotriti trebaju li uopće sudjelovati na kongresu i upozoriti na sustav koji će posljedično uništiti nogomet ako ga se ne zaustavi.

Uefine zemlje članice sastat će se sutra uoči kongresa Fife. U tom trenutku, europski savezi odlučit će koji su daljnji koraci potrebni kako bi se zaštitila nogometna Igra.

U međuvremenu, članovi Uefinog Izvršnog odbora uvjereni su kako postoji velika potreba za promjenom rukovodstva Fife i snažno vjeruju kako se kongres Fife treba odgoditi, a novi izbori za predsjednika Fife organizirati unutar sljedećih šest mjeseci".

Platini: Blatter mi je lagao

Čelnik UEFA-e dan je proveo u Varšavi na finalu Europa lige, a još nije komentirao skandal u FIFA-i.

Zanimljivo je da je samo dan ranije Platini u intervjuu L`Equipeu rekao:  "Blatter pod svaku cijenu želi ostati na vlasti. Njegov život bez FIFA-e je prazan i on se boji budućnosti. Više puta mi je ponovio kako se 2015. neće kandidirati za predsjednika. Sada vidim kako me cijelo vrijeme lagao. Ali bin al Hussein bi bio sjajan predsjednik. Voli nogomet, financijski je neovisan i bio bi idealan izbor".

Blatterov prvi protukandidat: "Nisam iznenađen"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik njemačke Bundeslige Reinhard Rauball poručio je: "Ova afera nadmašuje maštu. Iako nije osumnjičen, Sepp Blatter bi trebao učiniti uslugu nogometu i otići. Također, ne vidim kako se pod ovim okolnostima mogu održati izbori za predsjednika FIFA-e".

Predsjednik Nogometnog saveza Švedske Karl-Erik Nilsson je rekao: "Blatter bi morao razmisliti o svemu što se dogodilo za njegova mandata na čelu FIFA-e. On snosi odgovornost što si FIFA stalno zabija autogolove. Jedno je sigurno, nećemo glasati za Blattera".

Predsjednik Nogometnog saveza Francuske Noel Le Graet: "Sramota je da dužnosnici FIFA-e dovode u pitanje integritet ove organizacije".

Predsjednik Nogometnog saveza Engleske Greg Dyke: "Kad sam sinoć išao u krevet mislio sam da ćemo imati još jedan dosadan Kongres, ali sada će biti uzbudljivo. Veliko je pitanje da li se u ovim okolnostima mogu održati izbori za predsjednika Fife".

Izvršni predsjednik Nogometnog saveza Škotske Stewart Regan: "Pozivamo gospodina Blattera da odstupi za dobro nogometa i kako bi se popravio kredibilitet Fife. Ova afera dokaz je da su potrebne korjenite promjene u vođenju FIFA-e".

Bivši predsjednik UEFA-e Lennart Johansson koji je na izborima za predsjednika FIFA-e 1998. izgubio od Blattera: "Nisam iznenađen. Velika je nesreća da FIFA, najveća svjetska sportska organizacija, ima ovakvog lidera kao što je Blatter. On će sigurno pokušati još jednom dobiti izbore. Svjetsko prvenstvo 2018. bi trebalo oduzeti Rusiji i dodijeliti ga Engleskoj. Također, trebalo bi ponoviti izbor za domaćina SP 2022., koje je dobio Katar".
 

> Maradona: Govorili su mi da sam lud, ali istina je napokon izašla na vidjelo

> Gary Lineker: Ne postoji ništa bjednije i korumpiranije od FIFA-e

> FIFA sretna zbog uhićenja: "Blatter nije pod istragom, a Kataru i Rusiji ostaju domaćinstva SP-a"

> Švicarska blokirala račune FIFA-inih dužnosnika, šestorica se protive izručenju SAD-u

> Blatterov jedini protukandidat: Ovo je tužan dan za nogomet

> Gary Lineker: Ne postoji ništa bjednije i korumpiranije od FIFA-e

> Transparency International piše HNS-u: Zaštitite hrvatski nogomet od manipuliranja i namještanja

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara